2024/04/25

 

Šalto vandens kaina didės jau šiemet

Po šešerių metų pertraukos šaltas vanduo mūsų rajone vėl turėtų brangti.
Valio Staburo nuotrauka

Kupiškio vandenys“ ir šiuos metus baigė nuostolingai. Nors centralizuota vandens ir nuotekų sistema jau pasiekiama beveik 94 proc. miestiečių ir pusei kaimo gyventojų, vandens vartojimas palaipsniui mažėja: jaunimas išvažinėjęs, o likę pensininkai skaičiuoja kiekvieną litrą. Šios kainos nebuvo didintos nuo 2007-ųjų. Todėl šiemet tikrai pajusime jų augimą.

Mažėja vartojimas

Kiek ir kada brangs šaltas vanduo kupiškėnams, apie situaciją bendrovėje „Kupiškio vandenys“ kalbinta vadybininkė Laima Kručienė tiksliai pasakyti negalėjo. Tačiau jos teigimu, kainos didėjmo sulauksime dar šiais metais.
„Kainų įvardinti dar negalime, nes jos nepatvirtintos. Sprendimus dar turi priimti ir Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, ir rajono Savivaldybė. Galime tik pasakyti, kad šaltas vanduo tikrai brangs ir dar šiais metais“, – sakė vadybininkė L. Kručienė.

Šios paslaugos mokesčiai mūsų rajono gyventojams nebrango dar nuo 2007 m. ir dabar mokama 2,96 Lt už vandens kubą ir 4,40 Lt už nuotekų surinkimą. Todėl tikimasi, kad kilstelėjus kainą pasitaisys ir pačios bendrovės „Kupiškio vandenys“ situacija. Pagrindinės kainų už paslaugas didėjimo priežastys: galiojančios kainos nepadengia įmonės būtinųjų sąnaudų; nuo įmonės nepriklausantys veiksniai: elektros energijos, šilumos kainų didėjimas, įmokų į garantinį fondą didėjimas, mokesčio už valstybinius gamtos išteklius tarifo didėjimas, minimalios mėnesinės algos didėjimas.

Praėjusiais metais įmonėje apskaičiuotas 67 tūkst. litų nuostolis. Dar prieš metus jis siekė 80 tūkst. litų.
Į tokią būklę bendrovę, pasak pašnekovės, įstūmė menka rajono pramonė ir vis mažėjantis vandens vartojimas.

„Nėra pas mus stambių vartotojų, vandenį vartoja paprasti gyventojai ir jų vis mažėja. O kas likę, stengiasi taupyti. Kasmet vandens tiekiame po 2 tūkst. kubinių metrų mažiau“, – sakė vadybininkė.
Apskaičiuota, kad vienam kiemui vidutiniškai tenka po 2,1 gyventojo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video