2024/03/28

Patirtį kaime kaunietė svajoja sudėti į fantastinį romaną

Orkaite Asta Kaladienė seniai nesinaudoja – pietus šeimai ji verda senoje savo namų krosnyje.
Autorės nuotrauka

Ar teko kada nors girdėti apie aukštuosius namų ūkio technologijos mokslus? Juos kažkada trumpam savo studijų programoje buvo sukūręs Aleksandro Stulginskio universitetas. Šią netradicinę specialybę baigusi Gindvilių kaimo gyventoja Asta Kaladienė šypsosi, kad tokie mokslai labai naudingi vyrams – jie gauna idealias žmonas. Mat namų ekonomės – tai puikios virėjos, skalbėjos, daržininkės, sodininkės, auklės – žodžiu, tikros šeimininkės. Su tuo sutinkame ir mes, pasikalbėję su pačia Asta.

Sveikas gyvenimas vienkiemyje

Pažintis su A. Kaladiene (mergautinė pavardė Šalaševičiūtė) „Kupiškėnų mintims“ prasidėjo gana netikėtai. Moteris užsuko į redakciją papasakoti, kuo naudinga daržovė pastarnokas. Ji jau kelinti metai augina šiuos salierų giminaičius ir žino daugybę receptų, kaip jais skaniai ir sveikai paįvairinti šeimos pietus.

Ir iš tiesų nuvykę į atokų vienkiemį, kur aplinkui plyti vien ariamos žemės, buvome sutikti su šiltos pastarnokų sriubos dubenėliu. Kai jauna šeimininkė, kalbindama savo keturmetį sūnų Jonuką, ėmė ant stalo nešti keptą duoną, užteptą naminiu sviestu ir skrudintais linų sėmenimis, kai pavaišino dirvuolės arbata ir kitais rankų darbo skanumynais, tapo aišku, kad ne tik pastarnokais Asta įdomi.

„Gyvename ūkiškai, todėl stengiuosi, kad mano šeima maitintųsi sveikai. Beveik visas mūsų maistas užauginamas ūkyje. Turime gyvulių, daržą, todėl netrūksta pieno produktų, mėsos, daržovių, vaisių. Netgi sau kosmetikos ir vaistinių tepaliukų pasidarau pati“, – apie savo gyvenimo būdą pradėjo pasakoti trisdešimt ketverių A. Kaladienė. Moteris pati pasigamina vilnones antklodes, pina iš vytelių. Jos vyras ir uošvis – puikūs aludariai.

Profesionali namų šeimininkė

Tokį tikrai kaimišką gyvenimą pašnekovė gyvena dar tik šeštus metus. Į Kupiškio rajoną ji atitekėjo pas savo vyrą ūkininką Bronių. Anksčiau Asta su tėvais gyveno Kauno rajone. Bet, kaip pati sako, taip pat nebuvo didelė miestietė – augo smulkių ūkininkų šeimoje ir mokėjo visus žemės ūkio darbus.

„Vyras prisipažino, kad ieškojo žmonos, kuriai kaimo darbai – nesvetimi. Draugavome gana trumpai – tik 7 mėnesius – bet jam užteko, kad pamatytų mano charakterį ir sugebėjimus“, – sakė Asta.

Ir ne veltui jaunasis ūkininkas namo parsivežė šią kaunietę. Ji ne tik savo darbais gali įrodyti, kad yra puiki namų šeimininkė, bet ir aukštojo mokslo diplomu. Tuometiniame Žemės ūkio universitete moteris baigė namų ūkio technologiją ir įgijo bakalauro laipsnį. Vėliau planavo tęsti magistrantūros studijas semiantis žinių apie moliūgų auginimą, bet dėl sveikatos bėdų A. Kaladienė mokslus baigė.

Netrukus buvo ir apskritai nutrauktas tokios specialybės mokymas universitete. Mat pasirodė, kad iš pradžių labai perspektyvia laikyta profesija visiškai nepasiteisino.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video