2024/04/26

 

„Lingaudala“ šurmuliuos tradicinėje vietoje

Dauguma „Lingaudalas“ organizacinės grupės narių pritarė tam, kad festivalis vyktų miesto centre. Tai šiai šventei įprasta vieta. Nuotraukoje – 2009 m. „Lingaudalas“ akimirka.
Autorės nuotrauka

Praėjusį antradienį Savivaldybėje vėl buvo susirinkę tarptautinio folkloro festivalio „Lingaudala“, skirto Tarmių metams, organizatoriai. Šįkart buvo pristatyta preliminari festivalio programa ir galutinai nutarta, kurioje Kupiškio vietoje vyks pagrindiniai renginiai.

Programos apmatai

„Lingaudalas“ režisierės Vilijos Morkūnaitės pateiktoje festivalio programoje buvo numatyta, kad šventiniai renginiai prasidės jau liepos 4 d. tarmiškais skaitymais arba susitikimu su rašytoju, dailės parodos atidarymu. Liepos 5 d. turėtų vykti visų šalių kupiškėnų konferencija-diskusija apie krašto plėtros ir verslumo galimybes. Liepos 6 d. prasidėtų šv. Mišiomis Valstybės dienos proga ir koncertu. Tądien vyktų ir iškilmingas Tarybos posėdis, nusipelniusių kupiškėnų apdovanojimas mero padėkos ženklu, skambėtų kupiškėniškas pasveikinimas. Kupiškio etnografijos muziejuje planuojama atidaryti Akvilės Zavišaitės darbų parodą ir pristatyti jos motinos Ritos Baltušytės knygą. Po pagrindinio folkloro kolektyvų pasirodymo, vakare, turėtų vykti naktišokiai, koncertuoti Algis Frankonis, kapelos.

Abejojo, ar į salą rinksis žiūrovai

Teatralizuotas festivalio atidarymas buvo numatytas Uošvės Liežuvio saloje. „Nuo geros popietės ten turėtų prasidėti edukacinė veikla vaikams. Tačiau reikėtų pamąstyti, kas dar be 2 val. koncerto Uošvės Liežuvyje galėtų patraukti lankytojų dėmesį.„Nematau pastangų, kas organizuos žaidimus, rengs improvizacijas, užims žmones. Menkas festivalio biudžetas neleidžia išsiplėsti, tačiau be koncerto, dar žiūrovams reikėtų bent dviejų aktyvių pozicijų. Ten atėję žmonės tik mato tą kraštovaizdį ir tiek. Ar esame tiek bendruomeniški, kad susiburtume su užkandžiais ant pievelės pabendrauti. Kas mūsų potencialus žiūrovas? Ar susirinks į Uošvės Liežuvį žmonės?“ – dalijosi abejonėmis ir klausė festivalio režisierė.

Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centro direktoriaus Pauliaus Pranckūno nuomone, visgi reikėtų pabandyti festivalį „Lingaudala“ surengti Uošvės Liežuvyje. Kaip kitaip sužinosime, ar kupiškėnai bendruomeniški. Juolab kad per apklausą, kur galėtų vykti renginiai, be miesto centro ir Pyragių ežerėlio, buvo nurodyta ir ši vieta.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video