2024/05/13

 

Mokinių vasaros stovyklėlėms keturis kartus mažiau lėšų nei prašyta

Ir šiemet ne visų moksleivių vasaros atostogos bus turiningos ir įdomios.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Artėjant vasaros atostogoms Savivaldybė dėlioja lėšas moksleivių vasaros
poilsiui. Jau kelinti metai iš eilės tos lėšos labai menkos ir
netenkina realių poreikių. Vaikai liepą ir rugpjūtį dažniausiai nebūna
turiningai užimti. Nedaugeliui įkandamos Lietuvoje ir užsienyje siūlomos
brangios vasaros stovyklos, ne visi gali vasaroti pas senelius kaime.

Paskirstė lėšas

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius sakė, kad moksleivių laisvalaikiui, užimtumui yra skirtos keturios programos. Daugiausia pinigų atseikėta Vaikų socializacijos programai – 11 tūkst. litų. Pernai jai buvo skirta 10 tūkst. litų. Projektus 2 savaičių dienos stovykloms šiai programai teikė 17 rajono mokyklų ir jaunųjų miško bičiulių būreliai. Projektinių lėšų poreikis buvo 40 tūkst. litų. Deja, Savivaldybės lėšos ribotos ir reikia tenkintis beveik keturis kartus mažesne suma. „Nemaža paspirtis šioms stovykloms yra tai, jog socialiai remtini vaikai, lankantys dienos stovyklas, toliau gauna nemokamą maitinimą iš tam skirtų lėšų. Kiti vaikai turi mokėti už maistą. Tačiau tokių beveik nėra, nes apskritai mokyklose yra apie 70–80 proc. moksleivių, gaunančių nemokamą maitinimą“, – teigė pašnekovas.

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus ir Subačiaus gimnazijoms, Kupiškio Povilo Matulionio progimnazijai, Kupiškio Kupos mokyklai, Noriūnų Jono Černiaus ir Skapiškio pagrindinėms mokykloms ir bendrai jaunųjų miško bičiulių būrelių stovyklai skirta po 1 000 litų. Kitoms mokykloms – po 500 litų.

Ką veiks stovyklautojai?

Noriūnų Jono Černiaus pagrindinės mokyklos socialinė pedagogė Daiva Dūdienė teigė, kad dienos stovyklėlės mokykloje vyksta kasmet birželio mėnesį. Jų mokykla rengia du projektus. Jos rengtas projektas skirtas 6–9 klasių mokiniams užimti. Prioritetas – moksleiviams, kurie gauna nemokamą maitinimą. Didelio susidomėjimo tokia užimtumo forma vaikai nerodo. Jie norėtų daugiau išvykų. Tačiau tenka apsiriboti sporto varžybomis ir panašiomis laisvalaikio praleidimo formomis. „Jei bus lėšų, tai gal nuvešime vaikus nors iki Šimonių girios. Tačiau ir keliauti mums aktuali problema. Mat mokyklos autobusiukas yra tik 16 vietų, o vaikų į stovyklą susirenka 40“, – dalijosi darbo aktualijomis pašnekovė.

Kupiškio Kupos pradinės mokyklos socialinė pedagogė Gražina Gladutienė papasakojo, kad 10 d. dienos stovyklos jų mokykloje jau ne vieneri metai rengiamos tik socialiai remtiniems vaikams. Tokių jų mokykloje yra per 50 proc. Į dienos stovyklą ateina 50 mokinukų. „Tradiciškai su stovyklautojais apeiname Kupiškio įstaigas. Vaikai susipažįsta su ugniagesių, miškininkų, aplinkos apsaugos ir kitų darbuotojų veikla. Nebuvo aišku, kokį finansavimą šiemet gaus mūsų projektas, todėl jokių išvykų neplanavome. Jei lėšos leis, būtinai vaikus nors vieną kartą nuvešime į Panevėžį pasižiūrėti naujo filmo. Daug kam tai patinka, nes su tėveliais taip pramogauti negali. Važiuoti į Anykščius, Biržus ar Rokiškį jau nebesinori, nes mokiniai su savo klasėmis per mokslo metus būna ten apsilankę“, – dalijosi ateities planais pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video