2024/05/13

 

Potvynio padarinius švelnina saulėti orai

Pavasaris Zuntėje – visuomet šlapias.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Atšilus orui pagaliau sulaukėme ir tikrojo pavasario palydovo – potvynio. Šiemet jis visoje Lietuvoje prasidėjo staiga praėjusį šeštadienį. Kai kuriuose šalies rajonuose dėl to susidarė ekstremali situacija, apsemti ne tik gyvenamųjų namų rūsiai, bet vandenyje jau skęsta ir gyventojų kambariai. Žmonės valdžios prašo pagalbos, nori evakuotis iš apsemtų teritorijų.
Potvynis neaplenkė ir mūsų rajono. Daugiausia polaidžio vandens į upelius ir laukus plūstelėjo šeštadienį ir sekmadienį. Pirmadienį padėtis stabilizavosi.

Potvynis įprastinis

Savivaldybės vyresnysis specialistas Vladas Račkauskas, atsakingas už civilinės ir darbų saugos organizavimą, sakė, kad dėl pavasarinio potvynio rajone šaukti ekstremalios komisijos posėdžio neprireikė.

Praėjusį penktadienį šie reikalai buvo aptarti su Savivaldybės administracijos direktoriumi Žilvinu Aukštikalniu ir Žemės ūkio skyriaus vyr. specialistu melioratoriumi Juozu Albertu Uldukiu, taip pat susisiekta su visais seniūnais. Šeštadienį apvažiuotas rajonas. Pirmadienio ryte apžiūrėta susidariusi padėtis Zuntėje. Kalbinti žmonės kol kas jokių reikalavimų neišsakė. Esą jie prie polaidžių pripratę ir tam visuomet iš anksto pasiruošia.
„Kaimuose yra apsemtas vienas kitas rūsys. Dėl potvynio evakuotis gyventojams būtinybės nėra. Slėsnesnėse vietose yra paplautų kelių. Antai Alizavos–Zasinyčių ruože vanduo pagraužė žvyrkelio atkarpą. Šį kelią prižiūrinti Kupiškio kelių tarnyba pažadėjo atvežti žvyro ir sugadintą atkarpą pataisyti. Apsemtas kelias Tatkonyse už Juodpėnų. Jis yra išvažiuojamas. Vandeniui nusėdus seniūnija pasirengusi atvežti ten žvyro. Praėjusią savaitę buvo reguliuojamas Kupiškio marių (Lėvens tvenkinio) vandens lygis. Jis buvo šiek tiek nuleistas.

Potvynis neturėtų ilgai užsitęsti. Sinoptikai lietaus nežada. Tiesa, dar yra pašalo. Jam išėjus pradės visu pajėgumu veikti drenažo sistemos. Tuomet susigers ir laukuose ištvinę ežeriukai.
Dėl potvynio vandens pašalinimo iš gyvenamųjų patalpų ir gyvenamųjų namų rūsių kreiptis į UAB „Kupiškio vandenys“ avarinę tarnybą tel. (8 459) 51 052“, – kalbėjo pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video