2024/05/13

 

Turizmo sezonas: atidaryti ar visai uždaryti

Turistiniu miesteliu pretendavęs tapti Kupiškis, rodos, po truputį sukasi nuo šios minties.
Agnės Pėčaitės-Stankevičienės piešinys

Ne vienerius metus Savivaldybė akcentavo, koks svarbus uždavinys jai skatinti turizmą Kupiškio rajone. Šiam tikslui vykdyta įvairių projektų, gražintos marios, statyti brangūs tilteliai – žodžiu, paklota gražaus pinigėlio. Tačiau šiais metais nuspręsta, kad toliau vystyti šią sritį – prabanga įsiskolinusiai Savivaldybei. Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis – ne – tarė dvejus metus iki šiol rengtai turizmo atidarymo šventei. Svarstęs, ar ne geriau ją pakeisti iš karto uždarymo švente, galiausiai rajono galva davė leidimą tik sveiko laisvalaikio šventei be didelių išlaidų.

Daug ir nemokamai

Ketvirtadienį Kupiškio rajono meras J. Jarutis žinių sėmėsi Ūkio ministerijoje surengtame seminare „Sumanus reguliavimo skatinimas“. Iš tiesų puikus sumanymas tobulinti savo įgūdžius tada, kai trečiadienį vykusiame posėdyje rajono vadovas smarkiai numušė motyvaciją vystyti turizmą mūsų rajone entuziastingam Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktoriui Pauliui Pranckūnui.

Jaunas specialistas susikvietė rajono kultūros, sporto ir švietimo atstovus, kad supažindintų su savo sudarytu trečiosios turizmo atidarymo šventės Kupiškyje planu. Birželio 8 dieną prie Kupiškio marių valčių elingo buvo numatyta surengti daugybę varžybų, sporto ir sveikatingumo užsiėmimų, atrakcijų. Šventę pagal scenarijų turėjo vainikuoti muzikinė programa su Kupiškio atlikėjais, fejerverkais ir nors viena Lietuvos žvaigžde.

Visas šias linksmybes P. Pranckūnas būsimiesiems miesto lankytojams ir šeimininkams buvo pasiruošęs šiais metais pateikti nemokamai, nes dvi pirmosios turizmo atidarymo šventės parodė, jog prisikviesti svečių į jas su bilietais nėra protingas sumanymas.

Tradicijoms – nebe laikas

Tačiau pasirodo, tai buvo tik burnos aušinimas – į susitikimą atėjęs J. Jarutis ne tik nenorėjo matyti šventės sąmatos, bet ir vienu mostu išbraukė visą šventės programą.
„O kodėl turizmo atidarymo šventės nepakeitus uždarymo švente. Laikytis tradicijų dabar Savivaldybei nepalankus metas. Visus finansus turime skirti tik įsiskolinimams padengti. Net ir 10–15 tūkst. litų rasti tam būtų sudėtinga“, – sakė J. Jarutis primindamas šių metų Biudžeto sandaros įstatymo pasikeitimus, kurie smarkiai užveržė rajonų biudžetus.

Galiausiai meras P. Pranckūnui pasiūlė pagalvoti, ar neužtektų rajonui paprastos sveikatingumo šventės be muzikinės dalies. Liktų tik žvejų, sporto varžybos, į renginį galėtų įsijungti ir tomis dienomis Kupiškyje apsilankysiantys sveikuoliai.

„Yra rajone ne vienas partneris: kultūros centras, Kupiškio meno mokykla, sporto centras. Tai gal bendromis jėgomis būtų galima organizuoti kažkokį aktyvaus judesio renginį su minimaliomis išlaidomis. Gerai, kad šventė vyks prie elingo – nereikės pinigų papildomiems tualetams, elektrai. Prizams vieną kitą litą gal iki to laiko rasime ir iš mero reprezentacinių lėšų“, – kalbėjo rajono vadovas.

Į J. Jaručio teiginį, kad galima apsieiti be muzikinės vakaro programos, replika – „tai tas pats, kas nueiti į gimtadienį ir išeiti neragavus šampano“ atsakęs Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centro direktorius galiausiai nusileido „krizinei“ turizmo atidarymo šventės programai.

Buvo sutarta, kad ši šventė net nebesivadintų turizmo atidarymo vardu – pakaks aktyvaus laisvalaikio dienos pavadinimo. Galutiniai taškai dėl šios šventės scenarijaus bus dar dėliojami.

Turėjo būti reklama turistams

Po susitikimo su meru pakalbintas P. Pranckūnas nebuvo itin patenkintas derybomis, nes, pasak direktoriaus, turizmo atidarymo šventė – reklama visoje šalyje, kad keliautojai užsuktų ir į mūsų rajoną. O aktyvaus laisvalaikio diena – tik dar viena vietinė šventė.

Direktorius teigė suprantąs Savivaldybės sprendimą ir sutiko koreguoti savo planus.
Prakalbęs apie turizmą Kupiškyje pašnekovas „Kupiškėnų mintims“ teigė, jog ir šią vasarą jo vadovaujamas centras turi parengęs gana didelį planą rajono svečiams. Nors šiai įstaigai užtektų teikti tik informaciją apie turizmo galimybes, suplanuota nemažai renginių, vykdomi projektai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video