2024/05/12

 

Pagalbiniams darbams – paslaugų kvitai

Tikima, kad paslaugų kvitai padės supaprastinti įdarbinimo tvarką, ir darbdaviai atsisakys nelegalios pagalbos.
Valio Staburo asociatyvi nuotrauka

Nuo balandžio 1-osios įsigaliojo nauja pagalbininkų įdarbinimo tvarka. Darbininkus nusisamdžiusiems sodininkams, ūkininkams ar miškininkams nebereikės sudaryti terminuotų darbo sutarčių – užteks išrašyti paslaugų teikimo kvitą. Dėl vėluojančio atšilimo ūkininkų pavasario darbymetis neprasidėjo, bet žemdirbiai tiki, kad su kvitais bus gerokai paprasčiau ir nereikės nieko bijoti.

Paprasčiau ir operatyviau

„Ne paslaptis, kad su pagalbiniais darbininkais ne taip ir lengva susitarti. Įdarbinsi, o jis ims ir kitą dieną nebepasirodys. Kam paaiškinsi, kad jis neatėjo į darbą – vis tiek teks susimokėti mokesčius. O kitas, žiūrėk, visai nenori, kad jį oficialiai įdarbintum. Todėl dabar, manau, bus paprasčiau – nebereikės žemdirbiams bijoti dėl nelegalių darbininkų“, – sakė Kupiškio rajono ūkininkė Danutė Adelė Adamonienė.

Paslaugų teikimo kvitų jai dar neteko rašyti. Tačiau moteris tikina išbandysianti šią naujovę, nes tai geresnė išeitis nei anksčiau samdant pagalbą.
Darbininkų trumpam, pasak pašnekovės, jos ūkyje kartkartėmis prireikia. Ypač papildomų rankų stinga renkant akmenis nuo laukų, apipjaunant žolę palei ganyklas.

Prisikviesti žmonių, D. A. Adamonienės teigimu, nėra lengva. Bet moteris džiaugiasi, kad šį pavasarį pas ją darbo jau ieško paaugliai: „Gerai, kad dar yra norinčių dirbti žmonių. Tik dabar man nėra jiems ko pasiūlyti – negi liepsi sniegą stumdyti. Sunku ūkininkams, kai gamta krečia tokius pokštus – teks daug darbų skubiai atlikti.“

Kvitų dar neteko dalinti ir ūkininkui Antanui Dobrovolskiui.
„Dar nesinaudojau kvitais, bet kol kas nelabai ir žinau, kaip tai veikia. Tikiu, kad bus geriau nei ankstesnė tvarka. Gal ne ekonominiu požiūriu, bet laiko padės sutaupyti“, – savo nuomonę dėstė ūkininkas.
šina papildomi rūpesčiai įdarbinant ir atleidžiant – tenka sudarinėti darbo sutartis, lankytis tam skirtose įstaigose. O be to, su kvitais nereikės mokėti už pagalbinių darbininkų pravaikštas.

Nors iš tiesų ūkininkas prisipažino, kad pastaruoju metu vis rečiau susidomi pagalba iš šono – jis pasitiki savo nusamdytais darbininkais, jei reikia, padeda šeimos nariai. O pagalbinių darbuotojų retkarčiais prireikia tik renkant akmenis iš laukų.

Išduota dar tik viena knygelė

„Nuo šių metų balandžio 1 dienos, įsigaliojus Žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų teikimo pagal paslaugų kvitą įstatymui, fiziniai asmenys pagal paslaugų kvitus galės teikti žemės ūkio ir miškininkystės paslaugas, kurios yra laikinos arba vienkartinės ir kurioms teikti nereikalingi specialūs įgūdžiai, kvalifikacija, leidimai, pažymėjimai, mokymai ar kursai. Šios paslaugos yra Vyriausybės patvirtintame Žemės ūkio ir miškininkystės paslaugų sąraše“, – apie naująją tvarką „Kupiškėnų mintims“ aiškino Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Komunikacijos skyriaus vedėjo pavaduotoja Kotryna Jakavičiūtė.

Paslaugų kvitų knygeles paslaugų gavėjai galės įsigyti „Sodros“ teritoriniuose skyriuose. Kupiškyje tokios knygelės kol kas prireikė vienam klientui – Kupiškio miškų urėdijai. Bet, pasak „Sodros“ atstovų, naująja tvarka domisi ir nemažai ūkininkų.

Paslaugų kvitų knygelės kaina – 5,75 Lt su PVM. Paslaugų kvitas dalinai bus užpildomas prieš pradedant teikti paslaugas. Kvite įrašomi paslaugų gavėjo ir teikėjo asmens duomenys, paslaugų teikimo data, atlygio mokėjimo būdas ir kt. Toks dalinai užpildyto kvito antrasis egzempliorius įteikiamas paslaugos teikėjui. Baigus teikti paslaugas pabaigiami pildyti abu paslaugų kvitų egzemplioriai. Visiškai užpildytas antrasis egzempliorius grąžinamas paslaugų teikėjui, o pirmąjį egzempliorių paslaugų gavėjas pasilieka sau.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video