2024/05/12

 

Gamta keičia gyvūnijos elgesį

Dėl sniego dangos stirnos eina arčiau gyvenamųjų sodybų.
Nuotraukos iš redakcijos archyvo

Vėluojantis pavasaris ne tik žmonėms gadina nuotaiką, bet sunkumų kelia ir gyvūnijai. Aplinkosaugininkai ragina miškininkus, medžiotojus ir kitus gamtos mylėtojus pasirūpinti, kad žvėreliai nepakliūtų brakonieriams į nagus ir pavasarį pasitiktų sveiki. Mat sniego dangos trukdo jiems apsisaugoti nuo pavojų. O vilkai, priešingai – dėl gamtos išdaigų jie patys jau kelia rimtą pavojų gyventojams. Praėjusią savaitę šie plėšrūnai vėl nusitaikė į pririštus šunis.

Siūlo sustiprinti dėmesį

Aplinkos ministerija išsiuntinėjo pranešimus miškų urėdijoms Lietuvoje ragindama miškininkus, medžiotojus ir aplinkosaugininkus atkreipti dėmesį į miško žvėrių apsaugą. Vėluojantis pavasaris ir sniego danga apsunkino laukinės faunos judėjimą ir maitinimosi sąlygas. Tokiomis aplinkybėmis suaktyvėja brakonieriavimas. Todėl prašoma atidžiau stebėti įtartinus veiksmus miškuose: sekti pėdsakus, fiksuoti šūvius, stebėti atvažiuojančius automobilius.

Ministerijos atstovai skatina miškininkus rengti specialias apsaugos priemones gamtos apsaugos pažeidimams nustatyti. Į šį darbą prašoma pasitelkti ir policijos pareigūnus.
Laukinei faunai į pagalbą ateiti kviečiami ir jaunųjų miškininkų būreliai mokyklose.
Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos (LMŽD) Kupiškio skyriaus valdybos pirmininkas Bronislovas Domža pastebi, kad dabartinėmis sąlygomis sunkiau sekasi stirnoms. Jos eina link gyvenamųjų namų, ieško plikų žemės lopinėlių. Gulėdamos ant sniego jos rizikuoja susirgti.

„Žmonės praneša apie ateinančias į sodybas stirnas. Dabar negalima jų medžioti, todėl stebime, kad nebūtų brakonieriavimo. Kol kas mūsų rajone gana ramu. Gal vienas kitas atvejis ir pasitaiko, bet ne taip kaip pas kaimynus Rokiškyje“, – sakė B. Domža.
Medžiotojai, pasak pašnekovo, rūpinasi, kad miško žvėrys nebadautų, ir šeria juos. Kad laukiniai gyvūnai gaištų, anot jo, nesimato.
Paklaustas, ar nedūsta tokiu oru žuvys rajono vandens telkiniuose, pirmininkas teigė to taip pat dar nepastebėjęs.

Vilkų žygiai tęsiasi

Tikrai bauginantis rūpestis ne tik medžiotojams, bet ir gyventojams šį pavasarį tapo vilkai. Kovo mėnesį jie papjovė kelis šunis Kupiškio pamario gyventojų kiemuose. Praėjusią savaitę šie žvėrys vėl siautėjo Salamiesčio, Antašavos, Ožkinių, Didžprūdžių kaimuose. Čia sudoroti net šeši šunys.
Vilko pėdsakus atpažino medžiotojai. Be to, vienas gyventojų savo akimis matė žmogaus išsigandusį pilkį.

„Galbūt dėl tokios ilgos žiemos vilkai pradėjo plėšikauti sodybose. Eina ieškoti lengvesnio grobio. O be to, šuo vilkui – tikras delikatesas“, – sakė LMŽD atstovas.
Pašnekovo nuomone, tai, kad būtent mūsų rajone vilkai taip drąsiai ėmė elgtis, rodo jų gausą miškuose. Rujos metu buvo galima matyti net po šešis vilkus vaikštančio būrio pėdsakus. Vien Šepetos durpyne vasaros metu rasti septynių plėšrūnų pėdsakai.
„Vilkų globėjai tik siūlo statyti voljerus gyvuliams. Bet to, kas dedasi realybėje, matyti nenori – kiek žalos šie žvėrys pridaro“, – kalbėjo B. Domža.
Aplinkos ministerija ir Seimo Aplinkos apsaugos komitetas neseniai parlamentui pateikė įstatymų pataisas, kuriomis siūlo, kad nuo kitų metų už vilkų padarytą žalą gyventojams atlygintų savivaldybės.

Padėkime gyvūnams

„Sunkus metas atėjo laukinei faunai: ir žvėrims, ir žuvims, ir netgi bitėms – juk visi pasiilgę laukiame pavasario, kuris niekaip neprasibrauna pro žiemos šarvus. Medžiotojams patariame papildomai šerti žvėrelius. Labai nelengva stirnoms, kurioms sudėtinga atsikasti maistą iš po sniego. Ypatingai sunku jauniems šerniukams – šiuo metu šernės vedasi jauniklius. O kai naktimis paspaudžia šaltukas, išgyventi jiems darosi vis sunkiau. Medžiotojų pareiga pasirūpinti papildomu žvėrių šėrimu, medžioklės plotų apsauga nuo galimo brakonieriavimo. Malonu, kad yra supratingų ūkininkų – net ir nebūdami medžiotojai jie pašarus gabena į palaukes, pamiškes. Tai pastebėta Skapiškio, Alizavos seniūnijų teritorijose“, – apie oro sąlygas gyvūnijai pasakojo ir Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Gyvosios gamtos inspekcijos viršininko pavaduotojas Gaudentas Baikauskas.

Panevėžio RAAD aplinkos apsaugos darbuotojai, anot jo, vykdydami Aplinkos ministerijos nurodymą, pasitelkę medžiotojus, miškininkus, neetatinius aplinkos apsaugos inspektorius, o esant tarnybiniam būtinumui, ir policijos įstaigų pareigūnus, organizuoja laukinės gyvūnijos apsaugos reidus, didelį dėmesį skirdami pažeidimų prevencijai.
Iki balandžio 20 dienos visoje Lietuvoje vyksta akcija „Lydeka 2013“, siekiant apsaugoti pavasarinį lydekų nerštą. Esant vis dar žiemiškiems orams aišku, kad šių žuvų nerštas ir jų žūklės terminai bus pratęsti.

„Prie laukinės gyvūnijos globos ir apsaugos prisidėkime visi, kurie neabejingi gyvajai gamtai. Juk visi žinome ir labai jau laukiame – tuoj tuoj žiema pasiduos, nusimesdama savo storus ir šaltus sniego šarvus“, – ragino pašnekovas.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video