2024/05/10

 

Bendruomenių namų paskirtis nykstančių tradicijų akivaizdoje

Bendruomenės kasdien sulaukia naujų iššūkių.
Simono Dariaus nuotrauka

Pastaruoju metu ne viename rajono kaime atnaujinti bendruomenės namai. Žmonės džiaugiasi, kad čia gali susirinkti ir per šventes, ir šiokiadieniais. Čia atsiranda vietos ir velioniui šarvoti. Tačiau ne visiems bendruomenės nariai svetingai atveria šių namų duris. Antai Uoginių bendruomenės salėje nebuvo leista pašarvoti mirusio kraštiečio.

Norėjo sukviesti kaimą

Didžprūdžių kaimo gyventoja Danutė Žekonienė papasakojo, kad mirus vyro broliui Stasiui, gyvenusiam Panevėžyje, norėję jį pašarvoti Uoginių kaimo bendruomenės namuose. Kreipėsi į bendruomenės pirmininkę Zitą Kaušakienę. Ji liepė atsiklausti bendruomenės valdybos narės Mildos Pavilonienės. Tačiau leidimo šarvoti negavo. Buvo atsakyta, kad ten šarvoti galima tik bendruomenės narius. Neradę tam vietos ir Antašavoje, kur šarvojimo salė nebaigta įrengti.

„Velionis buvo kilęs iš gretimo Ničiūnų kaimo. Panevėžyje gyveno jau apie penkiolika metų. Su Žekoniais nuo seno sueidavo visi kaimynai. Tad norėję, kad nors tokia liūdna proga vėl visas kaimas pasimatytų. Daugiau kaimo žmonėms nelabai yra progų visiems pabendrauti. Kai šermenys vietoje, daugiau galimybių sueiti. Mes irgi nebejauni, septyniasdešimtmečiai. Būtume jautęsi kaip namie. O dabar laidotuves tenka organizuoti Kupiškyje. Pykčio nejaučiame, bet labai gaila, kad taip išėjo“, – dalijosi savo problema moteris. Anot jos, anksčiau žmonės labiau bendravo. O dabar nutilo kaimas, senimui vis mažiau galimybių išeiti pasižmonėti.

Bendruomenė tausoja savo turtą

Uoginių bendruomenės pirmininkė Z. Kaušakienė paaiškino, kad ne ji viena, o bendruomenės valdyba yra nusprendusi bendruomenės patalpų švenčių ir kitokių suėjimų organizavimui nesuteikti ne bendruomenės nariams. „Bendruomenės patalpų paskirtis kita. Mes negalime teikti laidojimo paslaugų pagal higienos normas. Žmonės dažnai įsivaizduoja, kad bendruomenės patalpos – tai niekieno. Mes esame už jas atsakingi. Mokame draudimo įmokas, palūkanas. Nesusimąstoma, kad šias patalpas savo iniciatyva, savo laisvanorišku darbu, mokėdami nario mokestį išlaiko patys bendruomenės nariai.“

“Mes neprašome Savivaldybės paramos. Patys malkaujame, kuru pasirūpiname. Tad bendruomenės nariams ir teikiama pirmenybė naudotis tomis patalpomis įvairiomis progomis, seminarams, taip pat ir šarvojant mirusį bendruomenės narį. Buvome keletą kartų įsileidę pašalinius su sąlyga, kad jie atsiskaitys už sunaudotą elektrą. Tai vieni už tai nesiteikė kelių litų paaukoti, o po kitų pasilinksminimo visos sienos aprūko. Mes neturime atskiro darbuotojo etato, kad mūsų patalpas prižiūrėtų, kai jomis naudojasi svetimi, nežinantys, kur, kaip ir kiek paprasčiausią sklendę atsukti, kokiomis malkomis pakūrenti“, – situaciją komentavo bendruomenės pirmininkė.

Pasak jos, D. Žekonienei buvo pasakyta, kad dėl salės šarvojimui tartis su valdybos nare M. Paviloniene. Ji turinti raktus. Paaiškinta, kad patiems reikės patalpas parengti šarvojimui, patiems po to viską sutvarkyti. Čia ne laidojimo namai su visu servisu. Ar nuomoti patalpas, ar ne, sprendžianti ne ji viena, bet visa bendruomenės valdyba. Kai salė buvo sutvarkyta, daug norinčių čia savo asmenines šventes rengti atsirado. Tik organizacinių reikalų, deja, prisiimti niekas nenori. „Antrajame bendruomenės pastato aukšte dvi šeimos gyvena. Jos skundžiasi dėl triukšmo, kai būna įvairios šventės. Per vienas krikštynas svečiai buvo susimušę. Prireikė net policiją kviesti, o aš pati irgi turėjau aiškintis dėl to incidento. Jau geriau kuo mažiau tokių nutikimų būtų. Su bendruomenės nariais, kuriuos gerai pažįstu, mažiau visokių netikėtumų gali nutikti. Gaila, kad ne visi supranta, jog po penkerių metų lėšų bendruomenės namų renovacijai niekas nebedalins, kad turime bendruomeninį turtą saugoti“, – apgailestavo pašnekovė.

M. Pavilonienė pridūrė, kad yra bendruomenės nuostata neleisti bendruomenės patalpomis naudotis ne jos nariams. Tai ir ji taip paaiškinusi D. Žekonienei.

Tvarka įvairi

Pasidomėjome, kam savo patalpas naudoja kitos bendruomenės, ar nesusiduria su panašiomis bėdomis.
Skapiškio bendruomenės pirmininkė Roma Bugailiškienė sakė, kad bendruomenės namuose velionį gali šarvoti visi, kas nori. Jų bendruomenės nuostatuose yra punktas, kad jie gali teikti patalpų nuomos paslaugą. Tai nesusiję su verslu ir pelno siekimu. Bendruomenei iš kažkur reikia susirinkti lėšų nemažai draudimo įmokai. Patalpoms, kurios atnaujintos ir už europines lėšas, toks draudimas privalomas penkerius metus. „Naujos patalpos duris atvėrė tik prieš porą savaičių. Stengiamės, kad kuo ilgiau jos išliktų kaip naujos. Esame nusprendę iš nuomininkų imti užstatą. Tai būtų garantas, jei patalpoms būtų padaryta kokia nors žala“, – pasakojo apie savo darbo principus pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video