2024/05/10

 

Velykinė žąsies staigmena šeimininkams – rekordinio dydžio kiaušinis

Jūratė Vilėniškienė ne pirmą kartą savo ūkyje randa didesnį nei normalų žąsies kiaušinį.
Nuotrauka iš asmeninio albumo

Butėnų kaimo gyventojos Jūratės Vilėniškienės ūkyje laikoma žąsis Velykų proga šeimininkams pateikė tikrą dovaną. Paukštis padėjo į rekordus pretenduojančio dydžio kiaušinį. Pasirodo, tokius milžinus Vilėniškiai savo tvarte randa nebe pirmą kartą. Netikėtai išgirdus televizijos reportažą apie rekordinius kiaušinius Lietuvoje jiems kilo mintis, kad galbūt jų žąsis smarkiai lenkia dabartinius rekordininkus, ir ryžosi bent vieną kiaušinį pasverti.

Iki šiol didžiausias kiaušinis Lietuvoje, rekordus mūsų šalyje registruojančios agentūros „Factum“ duomenimis, buvo padėtas gulbės nebylės ir svėrė 402 g. Didžiausias žąsies kiaušinis svėrė 260 gramų.
Ko gero, pastarasis netrukus bus gerokai pakoreguotas. Butėnų kaime gyvenanti Vilėniškių šeima jau pateikė patikrinti informaciją, ar jų laikomos žąsies padėtas kiaušinis nėra naujasis rekordininkas. Jis sveria net 313 gramų.
Be to, šeimininkai turi dar du mažesnius kiaušinius, kurie taip pat lenkia paskutinį rekordininką ir sveria 295 g bei 293 g. Visus tris milžinus Butėnų gyventojai rado visai neseniai.

Į rekordus pretenduojantis žąsies kiaušinis sveria 313 g. Tuo tarpu iki šiol rekordas buvo 260 g.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

„Gal čia koks ženklas, kad prieš pat Velykas mūsų žąsis ėmė dėti tokius didelius kiaušinius. Patį didžiausiąjį padovanojo Velykų rytą“, – juokavo J. Vilėniškienė.
Pasak kalbintos moters, ji net nebūtų atkreipusi į rastus kiaušinius dėmesio, jei ne viena neseniai rodyta televizijos laida. Jos metu buvo pateikta žinia apie iki šiol užregistruotą žąsies kiaušinį – rekordininką. Kupiškėnai tai išgirdę pamanė, kad galbūt jų tvarte dedami kiaušiniai gali būti gerokai didesni, ir neklydo.
Ši žinia netrukus pasiekė rekordus registruojančią agentūrą bei žurnalistus. Todėl iš karto po Velykų J. Vilėniškienė nešina savo milžinais ir svarstyklėmis bandė įrodyti naują rekordą.

Šeimininkė savo ūkyje žąsis, antis ir vištas laiko jau nebe pirmus metus. Juos lesina natūraliai – įvairiais grūdais, daržovėmis.
Paukščiai čia laikomi mėsai ir kiaušiniams. Pavasarį žąsies sudėti kiaušiniai turėjo būti padėti naujiems žąsiukams išperinti. Pasak ponios Jūratės, rekordinio dydžio kiaušiniai buvo tam netinkami – peršvietus paaiškėjo, jog jie dvitryniai. Bet valgyti tokius tikrai galima ir Vilėniškiai mielai skanauja šias ūkio gėrybes.

„Kai kas nemėgsta anties ar žąsies kiaušinių. Aš juos valgau ir patariu kepti tokius kiaušinius tik suplakus“, – sakė pašnekovė.
Kuri žąsis sudėjo didžiuosius kiaušinius, išsiaiškinti nebuvo lengva ir patiems šeimininkams. Mat šie paukščiai stengiasi savo turtą paslėpti. J. Vilėniškienė teigė, kad rekordą padovanojo pavasarį kiaušinius dėti pradėjusi balta, žydraakė žąsis.
Normalus žąsies kiaušinis paprastai sveria apie 130 gramų.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video