2024/05/05

 

Kad pramušęs ledą nerastum sveikatos problemų

Prieš šventes higienistai prekybos vietose tikrino pardavinėjamus kiaušinius.
Valio Staburo nuotrauka

Artėjant Velykų šventėms Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai tikrino miesto turgavietėje, Lauko gatvėje, bei prekybos centre „Maxima“ parduodamų kiaušinių kokybę ir ženklinimo reikalavimų laikymąsi. Pažeidimų nerasta, tačiau specialistė – maisto produktų inspektorė Aldona Stukienė patarė, kaip rinktis, dažyti ir laikyti velykinius margučius, kad gražiausios metų šventės nepadovanotų nereikalingų sveikatos bėdų.

Skaitykite ženklinimo kodą

Artėjant Velykoms šalies higienistai įpareigoti patikrinti prekybos vietose pardavinėjamus kiaušinius. Tokį tikslinį patikrinimą Lauko gatvės turgavietėje bei prekybos centre „Maxima“ atliko ir mūsų rajono specialistai. Turguje tikrinimo dieną kiaušiniais iš viso nebuvo prekiauta, o prekybos centre, be lietuviškų, pardavinėti ir lenkiški kiaušiniai.
Priekaištų dėl produktų kokybės ar ženklinimo reikalavimų nepastebėta.

„Renkantis kiaušinius reikėtų atkreipti dėmesį į jų ženklinimo kodą. Pirmasis jo skaičius reiškia dedeklių vištų laikymo būdą: 0 – ekologinis ūkininkavimas (taikomi ekologinio ūkininkavimo reikalavimai), 1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos būti lauko aptvaruose), 2 – ant kraiko laikomų vištų kiaušiniai (vištoms sudarytos sąlygos laisvai vaikščioti pastato viduje), 3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai. Patys kokybiškiausi ir sveikiausi kiaušiniai pažymėti 0“, – aiškino A. Stukienė.

Vidurinioji žymens dalis, pasak inspektorės, sudaryta iš raidžių, rodo dedeklių vištų laikymo šalies kodą. Lietuvoje padėti vištų kiaušiniai žymimi LT, atitinkamai lenkiški kiaušiniai bus paženklinti raidėmis PL, o latviški – LV.

Trečioji žymens dalis nurodo vištų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiškia, kad laikymo vieta kontroliuojama kompetentingos tarnybos. Ant pakuočių taip pat privaloma pateikti pakavimo įmonės kodą, kiaušinių tinkamumo vartoti terminą, nuorodą vartotojams produktus laikyti šaltai, informaciją apie vištų auginimo būdą ir kt.

Tokią produkciją pirkėjams siūlantys ūkininkai, pardavinėjantys iki 50 kiaušinių, savo prekės ženklinti neprivalo. Bet jie, specialistės teigimu, turi pateikti kokį nors dokumentą, liudijantį, kad kiaušiniai tiekiami būtent iš jo ūkio. O ir patys kiaušiniai privalo būti švieži ir kokybiški.

Patys pirkėjai daužo kiaušinius

Pasak pašnekovės, pardavimo vietose negali būti B kategorijos kiaušinių, jie skiriami tik pašariniam vartojimui. Į prekybą tiekiami A klasės kiaušiniai. Prieš paskirstant į parduotuves įvertinama jų kokybė – produkcija rūšiuojama ir pakuojama.
Pardavinėjamų kiaušinių lukštai turi būti nepažeisti, be deformacijų, švarūs, be pašalinių medžiagų ar kvapo. Bet prekybos centruose pastebima, kai pakuotėje randami sudaužyti kiaušiniai.

„Pagal dabartinę tvarką kiaušiniai į parduotuves tiekiami jau įpakuoti. Tiekėjai juos pristato nepažeistus. Tačiau patys pirkėjai mėgsta pirštais išbandyti lukšto tvirtumą. Savo akimis teko matyti, kaip tokiu būdu traiškomi putpelių kiaušiniai. Sudaužytus kiaušinius radę pirkėjai, manau, turi galimybę vietoje pasikeisti prekę į kokybišką“, – sakė inspektorė.

Rūšiuojant kiaušiniai paprastai skirstomi į keturias svorio kategorijas, kurios nurodomos ant kiaušinių pakuočių, t. y. XL – labai dideli (73 g ir didesni), L – dideli (63–73 g), M – vidutiniai (53–63 g), S – maži (iki 53 g). Gali būti supakuoti ir skirtingų A klasės dydžių kiaušiniai, tada ant pakuočių nurodoma – ,,skirtingų dydžių kiaušiniai“. Pasirinkimas, kokio dydžio kiaušinius pirkti, kiekvieno vartotojo skonio dalykas. Bet specialistės teigimu, tiek mažuose, tiek ir pačiuose didžiausiuose kiaušiniuose yra tos pačios maistinės medžiagos ir vitaminai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video