2024/05/05

 

Šimtmetį pasitiko ligos patale

Šimtametė Albina Murinienė su dukra Aldona Garbauskiene.
Autorės nuotrauka

Kovo 26-ąją savo jubiliejų atšventė pirmoji šiais metais Kupiškio rajono šimtametė. Tokio garbingo amžiaus sulaukė Bakšėnų gyventoja Albina Murinienė. Ją su dovanomis gimimo dieną sveikino Alizavos seniūnijos seniūnas Antanas Alkauskas, rajono mero pavaduotojas Algirdas Navickas ir „Sodros“ atstovai.

Pasitikti pasveikinti atvažiavusių svečių šimtmečio sulaukusi bakšėnietė pati jau nebepajėgė. Prieš du mėnesius sunkiai pasiligojusi ji tik dukros Aldonos Garbauskienės padedama nuo lovos dairėsi į jos kambaryje sugužėjusį būrį nepažįstamų žmonių su dovanomis. Dar rudenį močiutė vaikščiojo, domėjosi, kas dedasi gyvulių pilname ūkyje, bet po ligos net nebekalba, sunkiai reaguoja į aplinką.

Gimtadienio svečius priėmusi A. Murinienės dukra pasakojo, kad praeityje jos motina beveik visai neturėjo sveikatos sutrikimų. Vieną kartą jai buvo operuota koja, chirurgų pagalbos prireikė ir senolės akims.
„Mama visą gyvenimą labai mėgo skaityti. O seniau elektros nebuvo ir akis pagadino“, – pasakojo A. Garbauskienė. Ji savo motiną Bakšėnuose globoja jau daugiau nei keturiasdešimt metų.

Pati Albina, buvusi Trakelytė, kilusi nuo Latvijos. Dabar jau tiksliai pasakyti, kada ji atsikraustė į Salamiestį, dukra pasakyti negalėjo. Čia ją atvedė santuoka su vietiniu vyru.
Pagimdžiusi tris vaikus (du sūnus ir dukrą), moteris nesulaukusi keturiasdešimties tapo našle. 1947 metais jos vyrą, kaip neva išdaviką, nušovė vadinamieji miškiniai.
Antros šeimos A. Murinienė nebesukūrė. Dirbo kolūkyje lauko darbininke, buvo gera audėja.

Moteris labai mylėjo savo vaikus, buvo šeimos, ramaus būdo žmogus. Tačiau dviejų jaunesniųjų sūnų jau nebėra – jie mirė. Šiandien senutė turi šešis anūkus ir penkiolika proanūkių.
Paklausta, koks bakšėnietės ilgaamžiškumo receptas, dukra pasakyti negalėjo. Anot jos, mama viską valgė, neturėjo žalingų įpročių, daug dirbo.

Šimtametė užaugo dar su dviem seserimis. Tik ji vienintelė sulaukė tokio garbingo amžiaus.
Šiais metais mūsų rajone šimto metų jubiliejaus turėtų sulaukti dar du šimtamečiai. Pernai tokie buvo du gyventojai. Vienas vyras yra sulaukęs šimto penkerių metų.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video