2024/05/05

 

Į ganyklas – tik patikrinti galvijai

Galvijų, kurių sveikata neištirta, nuo šių metų ganiavos pradžios nebus galima išginti į ganyklas.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Jau ketvirtus metus šalyje diegiama Galvijų laikymo vietų priežiūros sistema, kurią įgyvendinus Lietuvai būtų suteiktas oficialiai neužkrėstos galvijų bandos tuberkulioze (TBC), galvijų brucelioze (BRC) statusas ir išlaikytas enzootinės galvijų leukozės (EGL) šalies statusas. Tačiau dar ne visi galvijų laikytojai nori įsijungti į tą priežiūros sistemą.

Kas gali parduoti?

Pasak Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkės pareigas laikinai einančios vyriausiosios veterinarijos gydytojos-inspektorės Ritos Pasmokienės, iš viso rajone laikoma 11177 galvijai. Apie 60 proc. jų laikytojų turi nuo 1 iki 5 karvių. Iš 1433 rajone laikomų bandų apie 50 dar nedalyvauja Galvijų laikymo vietų priežiūros sistemoje.

„Galvijų laikytojams norime priminti, kad prekyba galvijais, pienu, mėsa su kitomis ES valstybėmis narėmis, taip pat ir su trečiosiomis šalimis galima iš bandų, turinčių oficialiai neužkrėstos TBC, BRC ir EGL statusą. Ūkio subjektams, kurių bandoms jau yra suteiktas tas statusas, leidžiama parduoti galvijus neatliekant jiems papildomų TBC, BRC ir EGL tyrimų. Kitiems galvijų laikytojams leidžiama parduoti galvijus skerdimui Lietuvoje patvirtintose skerdyklose ar į tokio pat statuso bandą iš bandų, dalyvaujančių priežiūros sistemoje, kurioms pagal amžiaus grupes per pastaruosius 12 mėnesių buvo atliktas bent vienas TBC, BRC ir EGL tyrimas ir gauti neigiami šių tyrimų rezultatai“, – sakė veterinarijos gydytoja-inspektorė.

Tikrins ūkius

R. Pasmokienė patvirtino, kad liūdnoka ateitis laukia tų bandų, kurių savininkai dar nėra pateikę prašymų dėl dalyvavimo priežiūros sistemoje ir nėra atlikę nė vieno TBC, BRC ir EGL tyrimo. Galvijai, kuriems neatlikti šie tyrimai, yra laikomi sąlygiškai užkrėstais. Tokių galvijų laikytojams draudžiama išvežti gyvus galvijus iš jų laikymo vietų. Tai reiškia, kad atėjus ganiavos sezonui, netirti gyvuliukai turės likti tvartuose. „Todėl netirtų gyvulių laikytojus primygtinai prašome suskubti, kreiptis į privačius veterinarijos gydytojus dėl veterinarinių paslaugų teikimo sutarčių sudarymo ir su turima sutartimi atvykti į Kupiškio valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, pateikti prašymą dėl dalyvavimo Galvijų laikymo vietų priežiūros sistemoje“, – ragino ūkininkus pašnekovė.

Pasak R. Pasmokienės, prasidėjus ganiavai jų tarnybos specialistai pagal sąrašą važinės ir tikrins, ar nevedami į ganyklas netirti galvijai. Dėl kelių žmonių aplaidumo neturi nukentėti stambūs ūkininkai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video