2024/05/05

 

Partijų skaičiuotė

Lietuvoje veikiančios partijos, įvairūs judėjimai daug aktyviau reiškiasi sostinėje ir kituose Lietuvos didmiesčiuose nei provincijoje.
Valio Staburo nuotrauka

Iš viso Lietuvoje yra registruotos 45 partijos. Iš jų 4 likviduojamos. Kasmet partijos iki kovo 1 d. Teisingumo ministerijai privalo pateikti savo narių sąrašus. Kad partija galėtų egzistuoti, reikia, kad jos sąrašuose būtų ne mažiau kaip tūkstantis narių.
Teisingumo ministerijos duomenimis, šiuo metu Lietuvoje pati skaitlingiausia yra Socialdemokratų partija (17 tūkst. 972 nariai), toliau rikiuojasi Darbo partija (16 tūkst. 325), „Tvarka ir teisingumas“ (14 tūkst. 401), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (12 tūkst. 383).
Šalyje per metus partijos narių skaičius padidėjo tūkstančiu.
Pasidomėjome, kokios partijos daugiausia narių turi mūsų rajone.

Pasigenda aktyvių žmonių

Rajone veikiančių partijų skyrių vadovų apklausa parodė tas pačias tendencijas. Skaitlingiausia šalies Socialdemokratų partija ir mūsų rajone turi daugiausia narių. Pasak Socialdemokratų partijos Kupiškio r. skyriaus pirmininko Algirdo Navicko, šiuo metu jų skyriaus sąrašuose yra 201 partijos narys. Per metus socialdemokratų gretas rajone papildė 16 asmenų. „Ne visi partiečiai yra vienodai aktyvūs, tačiau kiekvienas atlieka tam tikrą darbą ir yra svarbus“, – teigė pašnekovas.

Antra pagal įtakingumą rajone yra Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partija. Jos skyrius mūsų rajone vienija 175 žmones. Skyriaus pirmininko D. Bardausko pateiktais duomenimis, per metus sulaukta 6 naujų narių, 3 mirė. „Politinėje veikloje rajono gyventojai aktyviai nedalyvauja. Žmonės, matyt, nusivylę politine partijų veikla. Manau, kad daug kas veiklai nišą randa ir Nevyriausybinėse organizacijose. Tačiau tarp tų organizacijų aktyvistų taip pat nemažai įvairių partijų narių. Vadinasi, tie patys žmonės dalyvauja įvairioje visuomeninėje veikloje. Apmaudu, kad jaunimas apolitiškas, nesidomi, kokia yra mūsų politinė sistema. Dėl to kaltinčiau švietimo sistemą, nes mokyklos yra atribotos nuo politikos“, – dėstė savo nuomonę pašnekovas, paklaustas apie visuomenės pilietiškumą, visuomeninį aktyvumą.

Valdančioji rajone Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga turi apie 70 narių. Pasak šios partijos rajono skyriaus pirmininko Jono Jaručio, per metus jų gretas papildė 10–12 naujų narių. Naujausiais duomenimis, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga iš viso vienija 2 tūkst. 810 narių.

Apie jungtuves nesvarstė

Pagal gausumą trečiąją vietą rajone užima Darbo partijos skyrius. Šio skyriaus pirmininkas Aidas Mikėnas sakė, kad jų sąrašuose yra 125 žmonės. „Darbo partijos gretos mūsų rajone nedaug kito. Žinoma, žmonės šiek tiek migruoja, bet partijos narių skaičius stabilus. Dėl partijos jungimosi su „Tvarka ir teisingumu“ iki šiol mažai diskutuota. Pastaruoju metu buvome užsiėmę Seimo rinkimais. Netrukus šauksime visuotinį partijos skyriaus narių susirinkimą, kur aptarsime šį klausimą, sužinosime, kokios partijos narių nuotaikos, ką jie apie tas jungtuves mąsto“, – sakė skyriaus pirmininkas.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ rajono skyriaus pirmininkas Danas Baronas teigė, kad jie turi 32 narius. Maždaug 5 žmonės į partiją įstojo pastaruoju metu. „Skyriaus narių nuomonės dėl jungimosi su Darbo partija dar nesiteiravome. Bus skyriaus susirinkimas ir tuos klausimus aptarsime. Manau, kad jungsimės. Esame panašios ideologijos, centro dešinės, partijos“, – kalbėjo pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video