2024/09/25

 

Daugiafunkcis centras tolsta

Adomynės dvaro remontui Savivaldybė ketina ieškoti finansavimo per Norvegijos fondą.
Aušros Jonušytės nuotrauka

Praėjusį antradienį Savivaldybėje vykusiame pasitarime dėl daugiafunkcių centrų Savivaldybės vadovai ir specialistai konstatavo, kad Adomynės pagrindinėje mokykloje šiuo metu neperspektyvu kurti daugiafunkcį centrą ir teikti paraišką centrinei projektų valdymo agentūrai. Šis projektas neatitinka Europos regioninės plėtros fondo nustatytų kriterijų. Projektinį pasiūlymą „Universalaus daugiafunkcio centro įsteigimas Kupiškio rajone“ Savivaldybė jau buvo pateikusi Panevėžio regiono plėtros tarybai.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, iš pradžių ketinta daugiafunkcį centrą kurti Antašavoje. Tačiau ten nepavyko pasiekti, kad ne mažiau kaip 60 proc. jo veiklos tektų švietimui. Šiuo metu Europos regioninės plėtros fondo, finansuojančio daugiafunkcių centrų kūrimą, kriterijai šiek tiek pasikeitė. Dėl švietimo veiklos apribojimų nebeliko. Tačiau teikti projektą dėl daugiafunkcio centro įkūrimo Adomynėje trukdo kitas kriterijus – žmonių skaičius. Yra reikalaujama, kad kuriamo tokio centro vietovėje gyventų ne mažiau kaip 300 žmonių arba su aplinkiniais kaimais – 500. Adomynėje šiuo metu yra 270 registruotų gyventojų, o realiai gyvenančių gal bus apie 230. Aplink nėra ir didelių kaimų. Jei gavus finansavimą būtų pradėtas projektas, o vėliau paaiškėtų, kad jis neatitinka nustatytų reikalavimų, reikėtų pinigus grąžinti.

Kita bėda, kad kuriant daugiafunkcį centrą mokykloje europines lėšas galima būtų naudoti tik centro patalpų atnaujinimui. Pusė patalpų liktų mokyklai. Jų remontas jau gultų ant Savivaldybės pečių, nes projektui šios išlaidos yra netinkamos. Iš 900 tūkst. litų šiam projektui galimų europinių lėšų tokiam objektui visų tikrai neišnaudotų, o Savivaldybei reikėtų dar apie 500 tūkst. litų savų pinigų pridėti.

ionalu tiek lėšų įdėti perspektyvos neturinčiam pastatui, kiek kainuos jo išlaikymas. Savivaldybės administracijos direktoriaus nuomone, biblioteką ir medicinos punktą, atlikus remontą, perkelti į mokyklą bus galima ir be europinio projekto, jei tik ten atsiras laisvų patalpų. Šiuo metu Adomynės mokyklos pastatas yra geros būklės. Didesnis galvosūkis – Adomynės dvaro remontas. „Norvegijos fondas skelbs kvietimą teikti projektus programai „Medinės architektūros išsaugojimas“. Galima pabandyti iš ten gauti lėšų dvaro remontui. Šiuo metu dvare yra ne tik biblioteka ir medicinos punktas. Čia tvarkosi ir bendruomenė, gavusi finansavimą. Tačiau pastatas šiuolaikiniams poreikiams nėra pritaikytas, nešildoma jo dalis pelija“, – teigė Ž. Aukštikalnis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video