2024/05/03

 

Piliečių paieška – namui vaiduokliui sutvarkyti

Tokia griuvena tikrai nepuošia miesto. Negi niekam nereikia malkų už dyką?
Autorės nuotrauka

Jau beveik prieš porą metų apdegęs ir nesutvarkytas namas Kupiškio etnografijos muziejaus kaimynystėje (Muziejaus g. 2) tebebado praeivių akis, prastokai reprezentuoja mūsų miestą bei rajoną svečiams, kurie užsuka ir į atsinaujinusį muziejų, ir į jame įsikūrusį Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centrą.
Kodėl Savivaldybė, perpirkusi degėsius iš gyventojų, iki šiol nesutvarko šios teritorijos?

Sprendimas dėl šio pastato pirkimo ir griovimo bei žemės sklypo panaudojimo visuomenės poreikiams buvo priimtas dar 2011 m. gruodžio 20 d. vykusiame rajono Tarybos posėdyje. Savivaldybė nupirko tą pastatą su priklausiniais, sumokėdama keturiems buvusiems šios valdos savininkams po 1 600 litų.

Pasak Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos Marijonos Pečkuvienės, 2012 m. birželio ir liepos mėnesiais rajoniniame laikraštyje buvo skelbta, kad Savivaldybė ieško juridinių ir fizinių asmenų, galinčių nugriauti tą namą. Norintieji šio darbo imtis galėjo už dyką parsivežti kūrenti tinkamą medieną, o už teritorijos sutvarkymą Savivaldybė dar būtų primokėjusi. Tačiau niekas neatsišaukė. „Vėliau buvo ir ne per spaudą kreiptasi į įmones, kad jos imtųsi tų tvarkymo darbų. Bet ir vėl bergždžiai. Atsakymas visų maždaug toks, kad darbo daug, o naudos iš to jokios. Visas šiukšles reikia surūšiuoti (atskirti šiferį, medieną, kitas šiukšles) ir vežti į kelias tik tos rūšies atliekoms surinkti skirtas vietas Panevėžyje. Pasidaro brangu. Įmonės yra apskaičiavusios, kad apdegusio pastato griovimo ir teritorijos sutvarkymo darbų sąmata gali išaugti ir iki daugiau nei 24 tūkst. litų. Savivaldybė tiek mokėti taip pat negali. Antai prieš keletą metų panašios teritorijos sutvarkymas prie Kupiškio meno mokyklos Gedimino g. Savivaldybei atsiėjo per 7 tūkst. litų. Tačiau tuomet irgi buvo vargo, nes viena darbus pradėjusi įmonė jų neužbaigė. Prireikė ieškoti kitos. Tuomet buvo pigiau dėl to, kad atliekų dar nereikėjo gabenti į Panevėžį“, – dalijosi darbo patirtimi pašnekovė.

Tad peršasi išvada, kad pigiausia būtų, jei šio darbo imtųsi koks nors pilietis, kuriam būtų pravartu savo kuro atsargas papildyti nemokama mediena iš griaunamo pastato. Juolab kad Savivaldybė dar žada ir primokėti, jei žmogus imtųsi kitų tos apleistos teritorijos tvarkymo darbų. Iš patirties visi žinome, kad paprastučiai darbeliai, kai jų imasi įmonės, apauga visokiais biurokratiniais formalumais, o sąmatos išsipučia keliasdešimt kartų.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video