2024/05/03

 

Sportininkai planuoja rungtynes ir pinigus

Sporto klubų parama, valdžios nuomone, tik pačių narių reikalas.
Roko Lukoševičiaus nuotrauka iš 
Sauliaus Likšos asmeninio albumo

Kai didmiesčių sporto klubus dėl nesąžiningai naudojamos paramos kaskart krečia Specialiųjų tyrimų tarnyba, Kupiškio miestelio sportininkams tokia akistata nelabai gresia. Ir ne dėl to, kad kupiškėnai labai uoliai laikytųsi įstatymų – tiesiog, kai pinigų nėra net komandos marškinėliams, nekyla ir pagunda nugvelbti litą kitą. Padėti sporto klubams neskuba ir valdžia. Visų pirma, šių metų planuojamas biudžetas Nevyriausybinėms organizacijoms bus dar skurdesnis. O be to, parama yra pačių klubų reikalas.

Neranda paramos

Prieš ketverius metus Subačiuje susibūrė mokinių ir suaugusiųjų krepšinio komanda. Per tą laiką sportas šiems žmonėms tapo ne tik puikus laisvalaikio praleidimo būdas, bet ir galimybė pasivaržyti už savo seniūnijos vardą rajono pirmenybių turnyre. Tris rungtynes komanda jau sužaidė sausio mėnesio pabaigoje prasidėjusiame šių metų Kupiškio krepšinio komandų turnyre.

Šios komandos lyderis Saulius Likša teigė, kad dažnai užuot planavus žaidimą galvą tenka sukti, iš kur rasti lėšų nuvažiuoti iki rungtynių vietos.
„Esame jauna komanda, bet Kupiškio krepšinio pirmenybių turnyre pernai užėmėme trečią vietą. Mūsų komandoje žaidžia sportininkai nuo mokyklinio amžiaus iki 25 metų. Tik pernai įsigijome komandos marškinėlius. Jiems lėšų surinkome iš 2 proc. pačių žaidėjų skirtos paramos. Dar šiek tiek davė bendruomenė. Daugiau nesame gavę jokios finansinės pagalbos“, – apie krepšininkų pasirengimo varžyboms sąlygas pasakojo S. Likša. Jis taip pat žaidžia Kupiškio krepšinio komandoje SC „Dailista“.
Subatėnai treniruotis savo lėšomis važinėja į Kupiškį. Mat Subačiaus mokyklos salė tam per maža.

Iš savo pinigų krepšininkai ir į varžybas važinėja, moka startinius mokesčius turnyruose. Šiemetiniame Kupiškio r. krepšinio pirmenybių turnyre Subačiaus komandai teko ieškoti 400 litų startiniam komandų mokesčiui. Pusę šių pinigų krepšininkai skyrė iš savo kišenių, kitą dalį dar renka.

Rėmėjų Subačiaus komanda niekada neturėjo. Pagalbos bandė prašyti ir iš savo seniūnijos, tačiau, pasak S. Likšos, čia dėmesio sportui visai nėra. Vietiniai gyventojai, anot jo, net nežino, kad Subačiaus krepšininkai žaidžia už savo miestelį varžybose.
„Neseniai bandžiau eiti per savo miestelio parduotuves ir prašyti paramos, užsukau ir į barą. Gavome pakuotę mineralinio vandens, nealkoholinių gėrimų. Kai kurie verslininkai net į kalbas nesileidžia“, – sakė pašnekovas.
Beje, subatėnų komanda neturi ir savo trenerio.

Pačių rūpestis

Rajono sportininkais besirūpinantis Kupiškio r. kūno kultūros ir sporto centras nedaug ką gali pagelbėti subatėnams. Tokių klubų pagrindinis finansavimas, pasak šios įstaigos direktoriaus pavaduotojo Andriaus Kleniausko, yra privačios lėšos: pačių sportininkų ar jų rėmėjų.

Praėjusiais metais Savivaldybės lėšomis iš Nevyriausybinių organizacijų (NVO) fondo pagal parengtus projektus buvo pagelbėta ritinio klubui „Aukštaičiai“, sporto veteranų klubui „Šaltinis“, futbolo klubui „Kupiškis“ bei rajono šaškininkams ir šachmatininkams.
Šiais metais, pasak pašnekovo, planuojamas per pusę mažesnis biudžetas NVO veiklai. Dėl paramos į Savivaldybę jau kreipėsi per 50 projektus parengusių organizacijų, o jų planams įgyvendinti skirta tik 10 tūkst. litų (pernai buvo 20 tūkst. litų, pusė skirta respublikinei bitininkų šventei).

„Skirdami lėšas atsižvelgiame į klubo situaciją. Jei komandoje žaidžia mokyklinio amžiaus vaikai, tai reikia pagalvoti, jiems rasti lėšų sunkiau“, – apie klubų finansavimą Savivaldybės lėšomis kalbėjo A. Kleniauskas. Mūsų rajono kūno kultūros ir sporto centras kiek išgali sportininkus remia transportu, prizais, medaliais, metodine medžiaga, esant reikalui, skiria patalpas.

Paklaustas, kam atitenka iš startinio komandos mokesčio Kupiškio rajono krepšinio pirmenybių turnyrui surinktos lėšos, A. Kleniauskas aiškino, jog jos plaukia į sąskaitą, iš kurios vėliau mokamas varžybų teisėjų ir sekretorių darbas.
Patys krepšininkai tokį sprendimą vertina skeptiškai. Pasak kalbintų sportininkų, turnyre teisėjauja vietiniai treneriai, o kviestiniai atvyksta tik į finalines varžybas.
Iš viso šiais metais planuojama surengti 60 krepšinio turnyro varžybų.

Su rėmėjais reikia dirbti

„Nemanau, kad išlaikyti klubus, ar jie sportiniai ar kitos veiklos, būtų valstybės misija. Tokia praktika netaikoma ir užsienio valstybėse, ten gyventojai patys pasirūpina savo laisvalaikio pomėgiais“, – sakė direktoriaus pavaduotojas.
Pašnekovo teigimu, didiesiems rajono sporto klubams, kaip Kupiškio FC „Narjantos“ ar „Dailistos“ krepšininkams, lengviau, nes padeda stambieji Kupiškio verslininkai. Tačiau jie paprastai atakuojami ir kitų organizacijų.

„Lygintis su didmiesčiais mums neverta. Pas mus nėra tokių didelių verslo kompanijų, kurios išlaikytų komandas ir mokėtų jų žaidėjams didelius pinigus. Yra keli didesni verslininkai, bet į juos ne tik sportininkai dėl paramos kreipiasi, bet ir kitos organizacijos, bendruomenės“, – teigė A. Kleniauskas.

Todėl pašnekovas įsitikinęs, kad surenkant klubų biudžetą svarbų vaidmenį atlieka pats komandos vadovas. Kaip gerą pavyzdį ieškant rėmėjų, A. Kleniauskas pateikė krepšinio komandos SC „Dailista“ vyriausią trenerį Alvydą Puzelį. Savivaldybė šiai komandai parūpina tik transportą.
„Džiaugiamės šios komandos rezultatais. Apskritai ir nuo jų priklauso darbas su rėmėjais. Kai komanda kažką pasiekia, ir verslininkai suinteresuoti padėti. Čia turi dirbti klubas ir vadovas“, – kalbėjo Kupiškio rajono kūno kultūros ir sporto centro vadovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video