2024/05/03

 

Vilkų medžioklė laimikių dovanojo ir mūsų rajonui

Nuotrauka iš Facebook.com

Nors vilkų šiais metais buvo leista sumedžioti 50, šių žvėrių medžioklės sezonas tetruko vos trejetą dienų. Per jas du laimikius pavyko sugauti ir Kupiškio rajone. Juos nušovė „Antašavos“ ir „Sakalo“ medžiotojų klubo vyrai Artūras Norvila ir Andrius Šuminas.

Trys dienos medžioklei

Aplinkos ministras pasirašė įsakymą, kuriuo sausio 18 dieną nutraukė vos tris dienas šiais metais trukusį vilkų medžioklės 2012–2013 m. sezoną. Jo metu įveiktas vilkų medžioklės limitas (50 vilkų). Pernai šiuos žvėris globojančių organizacijų kovos dėka limitas tebuvo tik 5 vilkai.
Kiek vilkų bus galima sumedžioti kitais metais, kol kas neaišku. Aplinkos ministerija nutarė organizuoti naują šių gyvūnų apskaitą. Šįkart vilkai bus skaičiuojami ne tik valstybiniuose, bet ir privačiuose miškuose.

Tikima, jog tokia apskaita išsklaidys abejones dėl tikrojo šalyje gyvenančių vilkų skaičiaus. Remiantis jos duomenimis, bus daromos išvados, kokių priemonių reikia imtis reguliuojant vilkų populiaciją Lietuvoje. Planuojama, kad naujoji apskaita bus atliekama vasario ir kovo mėnesiais, sulaukus palankių gamtinių sąlygų.
Laukė šernų, atėjo vilkas

Šiais metais pasidžiaugti itin retu laimikiu progą turėjo ir Kupiškio rajono medžiotojai. Mūsų miškuose nušauti du vilkai.
Vieno jų tykodamas bokštelyje šernų sulaukė „Antašavos“ klubo medžiotojas A. Šuminas. Jo medžioklės teritoriją pilkis aplankė Uoginių miške.

Žvėris, medžiotojo nuomone, kaip ir jis laukė grobio ir slankiodamas dar pakankamai šviesiu pavakario metu pakliuvo A. Šuminui į nagus.
Pašnekovas teigė pirmą kartą sumedžiojęs vilką. Iki šiol tėra tik kelis kartus matęs šį gyvūną iš toli.

O panevėžietis A. Norvila tvirtino, kad jo klubo „Sakalas“ medžioklės plotuose, Rudilių, Šepetos, Migonių, Jurgiškio miškuose, vilkų tikrai daug. Jei kuris medžiotojas čia šio žvėries ir nesutinka, tai sėdėdamas medžioklės bokštelyje tikrai yra girdėjęs jų kaukimą.
„Mūsų plotuose vilkai – labai dažni. Kadangi medžiojame ir Šimonių girioje, ir aplink Šepetą, čia dažnai gali pamatyti šių gyvūnų pėdsakų. Jie paprastai migruoja tokių vietų sankryžose. Vilkus traukia čia besiganančios stirnos. Visai neseniai teko rasti visiškai sudraskytą stirnytę. Ypač lengvu grobiu vilkams jos buvo kelias praeitas gilias žiemas“, – apie gausią plėšrūnų populiaciją pasakojo A. Norvila.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video