2024/05/01

 

Ant ledo – tik su smaigais

Prekybos centruose pardavinėjami kinų gamybos smaigai kainuoja vos kelis litus.
Autorės nuotrauka

Pagal naujas žvejybos vidaus vandenyse taisykles be specialių saugumo įrankių į poledinę žūklę išsiruošusių žvejų laukia nemažos baudos. Dalis šio pomėgio atstovų jau seniai turi savo rankų darbo ar pirktinius smaigus, kurie į vandenį įkritusiam žmogui gali išgelbėti gyvybę. Dar daug gyventojų nepratę saugiai elgtis prie vandens. Tuo tarpu žvejų parduotuvės spaudžia tiekėjus kuo greičiau atvežti jiems smaigų, nes apie šią naujovę verslininkai išgirdo gana vėlai.

Nespėjo prisivežti smaigų

Aplinkos ministerija patvirtino naujas Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisykles, kurios nustato prievolę žvejojant ant ledo turėti specialius smaigus su virve. Įlūžus su jais būtų galima išlipti ant ledo. Dažniausiai žvejai smaigus nešiojasi pasikabinę ant kaklo ar persisvėrę per striukės rankoves.
Naujosios taisyklės numato, kad neturintiems smaigų žvejams gresia įspėjimas arba bauda nuo 25 iki 200 litų. Aplinkosaugininkai tikisi, kad baudos bus tik kraštutinė priemonė, kurią taikyti teks itin retai.

Smaigus nesunku pasidaryti patiems: tereikia stiprios virvės ir vinių ar kitų aštrių smaigalių jos galuose. Šiuos įrankius taip pat galima nusipirkti ir žvejų parduotuvėse.
Užsukus į bendrovės „Gevita“ parduotuvę Kupiškyje pardavėja Zita Masilionienė teigė, kad šiuo metu kaip tik laukia smaigų siuntos. Anksčiau turėjo kelis tokius įrankius, bet po naujos tvarkos jie buvo greitai išpirkti.

„Mūsų niekas laiku neįspėjo. Apie pasikeitimus buvo paskelbta paskutinę dieną ir mes nespėjome pasiruošti. O žmonės kreipiasi dėl šių prekių“, – sakė pašnekovė.
Vienas smaigas šioje parduotuvėje kainuoja apie 22 litus. Jie paprastai gaminami Kinijoje.

Saugumas ne dėl baudų

Žūklės mėgėjas Edvardas Sesickas „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad jis visada ant ledo nešasi savo pasigamintą smaigą. Jį persisveria per striukės rankoves, kad nelaimės atveju galėtų operatyviai panaudoti. Pasak kalbinto vyro, to neužtenka – apskritai reikia saugiai elgtis ant ledo.
„Kasmet tenka išgirsti apie nuskendusius žvejus. Pačiam tenka matyti žmones, lipančius ant plono ledo, properšų, kai kurie nevengia žvejoti neblaivūs. Tokiems ir smaigai nepadės, įkritęs į ledinį vandenį gali greitai sušalti, o patekęs po ledu ir neišsikapstyti. Bet atsargai tokius įrankius būtina turėti. Ne dėl baudų, o dėl savo paties gyvybės“, – sakė E. Sesickas.

Pats pašnekovas ant ledo teigė nelipąs, jei jo storis nesiekia bent 7 cm. Dabar, anot jo, ledas turėtų būti apie 15–20 cm storio. Tačiau žvejį nuo pomėgio baido šaltis.
„Mėgstu žvejoti ir žiemą, ir vasarą. Keletą kartų poledinę žūklę jau išbandžiau ir šiemet“, – kalbėjo žvejys.
Vyras patikino, kad dar nė karto nebuvo įlūžęs ant užšalusio ežero.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video