2024/05/02

 

Atgavo sklypą – neteko medžių

Labiausiai Juodpėnų gyventojui gaila, kad įsiteisinęs paveldėto sklypo nuosavybę, jis prarado jame augusius medžius.
Autorės nuotrauka

Beveik prieš du dešimtmečius sodybą, kurioje visus tuos metus ir gyveno, paveldėjęs Juodpėnų gyventojas Povilas Kaušpėdas nesitikėjo, kad pagaliau oficialiai pasitvirtinęs savo nuosavybę privalės visam laikui atsisveikinti su šalia namų augusiais senais medžiais. Jie vyrui buvo ir kiemo puošmena, ir užuovėja, tačiau pagal dabartinius žemėtvarkos reikalavimus išmatavus sklypą medžiai privalėjo likti užribyje. Šeimininkas su tuo nesutinka ir kaltinimus žeria kadastrinius žemės matavimus atlikusiam matininkui.

Paveldėjo prieš du dešimtmečius

„Tai nejaugi dabar visi Juodpėnų medžiai bus iškirsti? Žmonės juos kadaise sodino, o valstybė atims“, – nuogąstavo į redakciją praeitą savaitę užsukęs Feliksas Kaušpėdas.
Tokius vyriškio svarstymus pakurstė jo brolio Povilo Kaušpėdo nuotykiai bandant įteisinti paveldėtą nuosavybę.

Dar 1995 metais jis paveldėjo savo šeimos nesukūrusios Juodpėnų gyventojos Onos Bekevičiūtės, pas kurią ilgus metus gyveno, namą su 3 ha žemės. 0,41 ha iš šio ploto užima namų valdos sklypas. „Dvidešimt metų brolis laukė, kad pagaliau susitvarkytų savo nuosavybę. Iki tol mūsų prašė palaukti, nes žemėtvarkoje buvo eilės. Ir šiais metais jis jau galėjo viską įsiteisinti, bet, pasirodo, ne viskas čia taip sąžiningai vyksta“, – sakė F. Kaušpėdas.

Dar vasarą, pasak pašnekovo, jo brolis išsikvietė privatų matininką Valerijų Voversį, kad jis atliktų namų valdos sklypui įregistruoti reikalingus kadastrinius matavimus.
Su šiuo specialistu buvo sudaryta sutartis, pagal kurią jis įsipareigojo iki praeitų metų rugpjūčio 30 dienos atlikti visus darbus. O atsiradus trūkumams matininkas dokumentiškai pasižadėjo juos ištaisyti.

Trūkumus pastebėjo per vėlai

Šiandien Povilas Kaušpėdas priverstas ieškoti pagalbos, kaip susigrąžinti medžius. Išmatuoto sklypo savininkas pavėluotai suprato, kad nustačius kiemo ribas, jame nebeliko dvidešimt penkių didelių medžių.
Kadastrinių žemės sklypo matavimų byla jau patvirtinta žemėtvarkos skyriaus specialisto ir yra įregistruotas sklypas Nekilnojamojo turto registro duomenų bazėje. Norint jį apskųsti savininko laukia daugybė procedūrų ir dar nežinia, ar jos leis pakeisti jau patvirtintas sklypo ribas.

„Sklypo ribas Juodpėnuose nustatinėjo ne pats V. Voversys, o jo praktikantas. Po kiek laiko mus pasiekė laišku atsiųsta matavimo paslaugų sutartis, kurioje netgi ne mano parašai. Ir vėliau niekur manęs nekvietė nei pasirašyti, nei atliktų brėžinių pasižiūrėti. Tik pats apžiūrėdamas subestus sklypo kuolelius supratau, kad medžiai liko už sklypo ribos, – parašų pavyzdžius ant savo paso ir matininko siųstų dokumentų rodydamas pasakojo P. Kaušpėdas. – Kai kreipėmės į žemėtvarkos specialistus, man paaiškino, kad tokie yra reikalavimai, ir prie pagrindinio kelio augantys klevai man nebepriklauso. Kartu netekau ir kitų medžių, kurie niekam nekliuvo. Jie visad augo šitoje sodyboje.“

„Gal dėl to nesiginčytume, bet brolis gyvena iš menkos pensijos. Jam net ir tie matavimai kainavo dviejų mėnesių pajamas. O šitie medžiai bent trims žiemoms malkomis būtų aprūpinę. O dabar belieka laukti, kad kokie kelininkai ar elektrikai atvažiuotų ir be įspėjimo apgenėtų, nukirstų. Juk taip būna…“ – pašnekovui antrino F. Kaušpėdas.

Sklypas jau įregistruotas

Dėl tokios Juodpėnų gyventojo problemos kreipėmės į Nacionalinės žemės tarnybos Kupiškio skyriaus vedėją Aušrą Uldukienę. Ji, peržiūrėjusi P. Kaušpėdo naudojamo žemės sklypo dokumentaciją, patvirtino, jog žemės sklypo kadastrinių matavimų byla buvo pateikta skyriui dar praėjusių metų rugsėjį. Kartu su byla buvo pateiktas P. Kaušpėdo prašymas patvirtinti nustatytus sklypo kadastro duomenis (suformuoti žemės sklypą).

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video