2024/05/02

 

Užsimota išrauti brakonieriavimą

Rimtesnių bėdų įsigaliojus naujam įsakymui gali turėti legalūs medžiotojai.
Juliaus Aleknos nuotrauka iš redakcijos archyvo

Naujasis aplinkos ministras Valentinas Mazuronis paskelbė karą brakonieriams. Apie tai triukšmingai pranešė šalies žiniasklaida. Užsimota stipriai užtvoti per kišenę, gerokai padidinti baudas. Kaip žinoma, kišenės būna labai įvairios, kai kuriose švilpauja vėjai, kai kurios yra gerai prikimštos. Brakonierystės nuodėmę retkarčiais padaro ir neturtėliai, ir prakutusieji. Kas šiame kare pralaimės, o kas išloš, pasiklausius viešų diskusijų, kol kas nuspręsti sunku.

Ne keliskart daugiau, o dešimt

Naujasis aplinkos ministras pasirašė įsakymą dėl žalos laukinių gyvūnų rūšims ir jų buveinėms atlyginimo, įsakymas įsigalios nuo sausio 15 dienos.
Pokyčiai bus įspūdingi. Baudos už neteisėtai sumedžiotą briedį, taurųjį elnią ir danielių padidintos nuo 1 tūkst. 750 litų iki 17 tūkst. 500 litų, už šių žinduolių patelę ar jauniklį – nuo 1 tūkst. 50 litų iki 10 tūkst. 500 litų, už nušautą šerną ar stirną – 5 tūkst. litų (buvo 500 litų), už jų jauniklius – 3 tūkst. litų (buvo 300 litų).

Už neteisėtai sumedžiotą vilką reikės sumokėti iki 3 tūkst. litų, tiek pat už barsuką, už bebrą ar pilkąjį kiškį – iki 1 tūkst. litų, už kitus sunaikintus žinduolius, išskyrus pelinius graužikus ir tuos, kurie įrašyti į invazinių rūšių sąrašą, reikės mokėti nebe 50 litų, o 500 litų. Kaip ir iki šiol bus atimami brakonierystės įrankiai, tinklai, šautuvai, valtys, konfiskuojami netgi prabangūs automobiliai, kuriais vykstama medžioti ir žūklauti.

Brakonieriams čia – ne rojus

Kaip netrukus įsigaliosiančią kovos su brakonieriais tvarką vertina žinovai, pareigūnai, žmonės, išmanantys šią sritį?
Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus medžioklės žinovas Bronislovas Juodviršis įsitikinęs, kad vien tik baudų didinimas staigiai visų sąžiningų nepadarys.
„Mūsų rajonas šiuo požiūriu ramus, nėra daug brakonieriavimo, yra keli nelegaliai žūklaujantys, visi žino jų pavardes. Ir žino, kad kai kurie nusižengėliai ne tik tūkstančių litų, bet ir šimtinių ar dešimtinių nedaug matę. Ką jie gali sumokėti ir ką iš jų pareigūnai gali ištraukti? Vargu ar toks ministro sprendimas išgąsdins turtinguosius, brakonieriaujantys dėl pramogos ar dėl adrenalino turės pinigų ir advokatams, ir teismams, taigi valstybės institucijoms bus daug darbo ir problemų“, – pasvarstė pašnekovas.

Medžioklės žinovo teigimu, rimtesnių bėdų įsigaliojus naujam įsakymui gali turėti legaliai medžiojantys draugijos nariai. Tarkime, tokia situacija: vyksta medžioklė, medžiotojai išsirikiavę eilėje, medžiojami įvairūs žvėrys, o licencija elniui tėra viena. Kaip iš anksto sužinoti, kas vyksta atokiau, kitame kvartale, kas jau nušauta ir ką dar galima medžioti? Įvyks nepiktybiška klaida ir pagal galiojančią tvarką pareigūnai galės skirti tokią pat tūkstantinę baudą kaip ir brakonieriui. Arba teks bylinėtis teisme, įrodinėti visas aplinkybes, įtikinti, kad tyčia nepiktnaudžiauta, o tik suklysta.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video