2024/05/03

 

Sveikatos apsaugos ministras pasėjo viltį

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis medikams pažadėjo daug sveikatos apsaugos sistemos permainų.
Autorės nuotrauka

Praėjusį penktadienį Kupiškio ligoninėje lankėsi sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis. Jis apžiūrėjo ligoninę, jos salėje susitiko su rajono medikų bendruomene, rajono vadovais. Sveikatos apsaugos ministro kalba susirinkusiuosius nuteikė viltingai, kad ateityje sveikatos apsaugos sistemoje bus mažiau painiavos, kad rajoninių ligoninių būklė gerės, bus labiau vertinamas medikų, ypač jaunesniojo medicinos personalo, darbas, kad ateityje bus kam pakeisti į užtarnautą poilsį išėjusius gydytojus ir slaugytojus.

Daug galimybių modeliuoti

Susitikimo pradžioje Kupiškio ligoninės direktorius Dalius Drunga svečiui trumpai pristatė mažos ligoninės modelį įgyvendinusią Kupiškio ligoninę, jos konsultacinę polikliniką ir teikiamas ambulatorinės reabilitacijos paslaugas. Ligoninė labai reikalinga 22 tūkst. rajono gyventojų. Tokią, kokia dabar yra, ją reikėtų ir toliau išlaikyti. „Demografinė padėtis nėra džiuginanti. Gyventojai senėja, su amžiumi ir ligų padaugėja. Privalome užtikrinti, kad visi susirgusieji netoli savo gyvenamosios vietos gautų kvalifikuotą medicinos pagalbą. Per praėjusius metus mūsų rajono ligoninėje gydėsi 2455 ligoniai. Vienas pacientas šios gydymo įstaigos stacionare vidutiniškai praleido po 6,3 dienas“, – kalbėjo ligoninės vadovas.

V. Andriukaitis sakė negalįs suprasti, iš kur toks požiūris, kad rajoninių ligoninių nereikia. Jis pasidalijo prisiminimais iš tų laikų, kai jaunystėje dirbo Ignalinos ligoninėje. Pasak jo, skaudu būtų mažas ligonines palikti likimo valiai. Jos gali būti įvairių paskirčių, profilių. „Netoli jūsų Biržai, kur atliekamos endoprotezavimo operacijos, netoli ir Pasvalys, Panevėžys. Daug galimybių modeliuoti aplinkinių ligoninių santykius. Kodėl jų nesujungus į įvairius lanksčius modelius? Laukia daug diskusijų ir galvosūkių šia tema ir vietos, ir ministerijos lygmeniu. Ketinu apsilankyti visose rajonų ligoninėse“, – sakė ministras.

Lems teismo sprendimas

V. Andriukaitis teigė, jog šalies medicinos sistemą reikėtų pertvarkyti. Keista tendencija, kai šalia valstybinių poliklinikų kuriasi privačios, perimančios iš jų lengvus ligonius, o sunkiuosius paliekančios valstybinėms poliklinikoms. Jei taip bus ir toliau, neužteks PSDF (privalomojo sveikatos draudimo fondo) lėšų pastarosioms finansuoti. Nėra aiškiai atskirtos mokamos gydymo paslaugos nuo nemokamų. Ministras atkreipė dėmesį, kad sveikatos draudimas šiuo metu mūsų šalyje panašus tik į įmokų surinkimą. Jų dydis nėra susietas su konkretaus žmogaus sveikatos būkle, jo žalingais įpročiais. Pavyzdžiui, rūkantieji, turintys antsvorio turėtų mokėti didesnes įmokas, nes jų gydymas dėl tų veiksnių gali būti brangesnis.

„Mano tikslas paskelbti konstitucinę sveikatos apsaugos doktriną. Prieš tai reikia sulaukti Konstitucinio teismo sprendimo, ar buvusios valdžios vykdyta gydymo įstaigų pertvarka atitiko Konstituciją. Šiuo metu žmonės labiausiai skundžiasi dėl nemokamo gydymo, kuris kažkur išnyko. O Konstitucijoje aiškiai numatyta, kad įstatymas nustato nemokamos medicinos pagalbos valstybinėse gydymo įstaigose teikimo tvarką ir kad valstybė rūpinasi žmonių sveikata, o Savivaldybės kalbant apie sveikatos apsaugą Konstitucijoje neminimos. Tad jos formaliai neturėtų būti rajoninių sveikatos įstaigų steigėjos. Šias įstaigas turi centralizuotai valdyti valstybė“, – buvo įsitikinęs ministras.

Apie investicijas ir užmokestį

V. Andriukaitis kritikavo investicijų gydymo įstaigoms skirstymo tvarką ir teigė, jog šis skirstymas jau yra pakoreguotas. Daugiau lėšų numatyta skirti toms įstaigoms, kurios dėl finansavimo stokos daug metų negali užbaigti savo projektų, kurioms labiausiai reikia paramos. Kaip pavyzdį jis pateikė Likėnų kurortą, kuris dėl lėšų stokos gali prarasti savo statusą. Tad šiam kurortui reikės skirti padidintą finansavimą. Tačiau ministras neslėpė, kad dėl finansavimo gali užvirti mūšis su tais, kurių investicijos bus apkarpytos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video