2024/05/03

 

Vaikų saugumui ir tėvų ramybei stinga pagrindo

Dauguma tėvų pritaria minčiai, kad vaikų iki 7 ar 10 metų palikti be priežiūros negalima. Tačiau šiuo metu daugelis dirbančių tėvų neturi sąlygų šios nuostatos laikytis.
Monikos Urbutytės nuotrauka

Lietuvoje ne pirmą kartą kyla diskusijos, ar reikėtų, kaip yra ne vienoje Europos šalyje, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir kitur, drausti palikti be suaugusiųjų priežiūros tam tikro amžiaus vaikus.
Atrodo, jog netrukus visos tos kalbos neliks tik kalbomis. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pradėjo rengti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimo įstatymo projektą. Jį planuojama parengti per 2013 m. Projekte siūloma, kad be suaugusiųjų priežiūros bus draudžiama palikti vaikus iki 7 ar 10 metų amžiaus. Juos prižiūrėti galės tik 14 metų sulaukę jų broliai ir seserys. Nuo 22 iki 6 valandos siūloma be priežiūros nepalikti ir paauglių iki 14 metų. Nesilaikantiems nustatytos tvarkos tėvams grėstų administracinė ir baudžiamoji atsakomybė.
Visuomenė tokius siūlymus vertina nevienareikšmiškai.

Kad tėvai būtų ramūs
Pasak Kupiško r. savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Nijolės Urbonavičienės, griežčiau reglamentuojant vaikų priežiūrą siekiama paskatinti tėvus žiūrėti atsakingiau į vaikų auklėjimą, taip pat daroma nusikalstamumo prevencijos ir vaikų saugumo sumetimais: „Manau, kad didžiausia bėda priėmus naująjį įstatymą būtų su pradinukais, kurie neturi vyresnių brolių ar seserų, senelių, galinčių jais pasirūpinti, kol tėvai dirba. Po pietų grįžę iš mokyklos tie vaikai pusdienį praleidžia dažniausiai vieni. Pasikeitus vaikų priežiūros taisyklėms ne kiekviena šeima išgalės samdyti auklę. Tad prieš priimant naująjį įstatymą reikėtų pagalvoti, kaip būtų galima užimti po pamokų pradinukus, kad dirbantys tėvai galėtų būti ramūs, jog tuo metu jų vaikai saugūs, o ne vieni namuose. Gal reikėtų ilgiau mokyklose veikiančių pailgintos dienos grupių, įvairesnės popamokinės veiklos, daugiau nemokamų būrelių, iki vakaro dirbančių dienos centrų“.

„Perimti užsienio patirtį šioje srityje pas mus dar nėra sąlygų. Motinos negali dirbti pusę dienos ar panašiai, nes nepragyvens. Be to, ir darbdaviams nelabai naudingi tokie darbuotojai“, – dėstė savo požiūrį pašnekovė.

Stinga finansavimo

Ingrida Tubelienė, VšĮ Kupiškio vaikų dienos centro direktorė, sakė, kad jie vykdo Vaikų dienos centrų tęstinę programą ir organizuoja socialinės rizikos bei nepasiturinčių šeimų vaikų užimtumą po pamokų iki 18 val. Pagal kitą europinį projektą (vaiko priežiūra iki 14 m.) jau kelinti metai jų dienos centrą lanko 10 vaikų grupė iš kitokių šeimų. Sąlyga tapti šios grupės nariu tokia, kad bent vienas iš tėvų dirbtų. Šios grupės vaikai būna užimami iki 17 val.

„Kupiškyje nėra įstaigos, kuri teiktų vaikų užimtumo ir priežiūros paslaugas, pavyzdžiui, iki 22 val. Kur dėti vaiką mamai, pavyzdžiui, kuri jį augina viena ir dirba prekybos centre iki vėlumos, auklei samdyti lėšų neturi. Gal būtų galima perorganizuoti dienos centrų veiklą, bet tam būtinas finansavimas. Juk pedagogams irgi reikia gyventi, šeimas savo išlaikyti. Antai šiuo metu dienos centre su socialinės rizikos ir nepasiturinčių šeimų vaikais mokytojai dirba savanorystės pagrindais. Tik balandžio pradžioje paaiškės, ar mūsų tęstinis projektas bus patvirtintas ir ar gausime finansavimą. Kol kas nebuvo, kad nepatvirtintų. Tačiau tam tikros rizikos esama“, – dalijosi darbo aktualijomis pašnekovė.
I. Tubelienė sakė, jog pritartų įstatymo projekte siūlomai nuostatai, kad vaikai iki 14 m. amžiaus privalo namuose būti nuo 22 iki 6 valandos. Šv. Kazimiero vaikų globos namuose, kur ji taip pat dirba, toks reikalavimas yra taikomas čia globojamiems visiems vaikams labai seniai. Tai normali taisyklė. Ir namuose turi būti panaši tvarka. Nors vakare šeimai reikia trumpam susiburti, pabendrauti, pasidalyti dienos įspūdžiais, savo džiaugsmais ir rūpesčiais.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video