2024/05/02

 

Mokesčių lengvatų keleiviai nepajus

Sumažinus PVM Kupiškio autobusų parko našta vargiai palengvės: įmonę prispaudė smarkiai išaugusios kuro kainos bei padidintas minimalus atlyginimas.
Valio Staburo nuotrauka

Nuo sausio 1-osios Seimo sprendimu sumažintas pridėtinės vertės mokestis (PVM) keleivių vežimo paslaugoms ne tik kad neatpigins bilietų viešuoju transportu tebevažinėjantiems mūsų rajono keleiviams, bet, ko gero, neišgelbės ir į nuostolius grimztančio Kupiškio autobusų parko. Šios įmonės vadovas Virgilijus Braknys griebiasi už galvos, skaičiuodamas praėjusių metų uždarbį, kurį pavogė kuro kainos, keleivių mažėjimas. O nuo šių metų prispaus dar ir padidėjęs minimalus atlyginimas.

Nuo šių metų įsigaliojo 12 procentų mažesnis PVM tarifas viešajam transportui. Šiuo metu jis besiekia 9 procentus.
Nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ jau ne pirmus metus spaudė Seimą ir atskiras ministerijas su šiuo pasiūlymu. Pagrindiniu vežėjų argumentu buvo laikoma tai, kad PVM yra vartotojo mokestis, todėl padidėjus PVM tarifui, didėjo ir keleivių vežimo paslaugos kaina.

Keleivių vežimas yra socialinė paslauga, kurios tarifus nustato savivaldybės, paslaugos kainos nebuvo galima didinti, išaugęs PVM gulė ant vežėjų pečių. Tai labai neigiamai atsiliepė keleivių vežėjų ekonominei situacijai: autobusų parkai uždirbo nepakankamai pajamų, patyrė milžiniškų veiklos nuostolių. Be to, strigo ir į skolas smukdė savivaldybių kompensavimas už keleivius, vežamus su lengvatomis.
Sumažinus PVM ne visi keleivių vežėjai suskubo atpiginti kelionių bilietus. Mažesnėmis kainomis savo klientus žada vežioti Klaipėdos, Kauno, Vilniaus vežėjai.

Tačiau pasak Nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos “Linava„ atstovo spaudai Gyčio Vincevičiaus, dalis autobusų parkų šalyje liks su tomis pačiomis bilietų kainomis.
„Mes seniai siekėme mažesnio PVM keleivių vežėjams. Tačiau kai jo sulaukėme sunkumai prispaudė iš kitos pusės: pabrango kuro akcizas, pakilo minimalus atlyginimas. Taigi vežėjų situacija iš esmės nelabai ir pagerėjo“, – teigė G. Vincevičius.

Bilietų nekeis

Kupiškio autobusų parko paslaugomis besinaudojantys keleiviai bilietų kainos pokyčių taip pat nepajus. Dar praėjusį spalį buvo patvirtinti šios įmonės vežimo tarifai ir nuo sausio 1 dienos keleiviai važinės už seną kainą.
Vietinio susisiekimo maršrutuose nustatytas 28 centų be naujojo PVM tarifas (iš viso apie 31 centą) už vieną keleivio kilometrą. Pigesni kaip visada maršruto „Kupiškis-Panevėžys-Kupiškis“ tarifai – jie dabar sieks 22 centus be PVM (iš viso apie 24 centus).
22 centus su PVM sudarys tolimųjų reguliarių maršrutų „Kupiškis-Vilnius“ ir „Kupiškis-Kaunas“ tarifai.

„Niekas autobusų bilietų kainų nemažino, mes taip pat“, – sakė UAB „Kupiškio autobusų parkas“ direktorius Virgilijus Braknys.
Anot jo, tai nereiškia, kad Seimo patvirtintos lengvatos bus pelningos patiems rajono vežėjams. Pasak pašnekovo, situacija parke gana sudėtinga – 2012 metus įmonė baigė labai nuostolingai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video