2024/04/27

 

Plikledis paralyžiavo viešąjį transportą

Ne vienas rajono vairuotojas šiomis dienomis neatlaikė permainingos žiemos išbandymų.
Kupiškio rajono policijos
komisariato nuotrauka

Savaitės pradžioje pūgas pakeitęs plikledis rajono kelius pavertė tikra čiuožykla. Nuo kelio slydo ne tik lengvieji automobiliai, bet ir keleivius vežantys autobusai. Visais varpais skambino, kol pagalbos sulaukė Šimonių-Nociūnų kelyje savaitgalį nuo kelio nuriaumojęs Panevėžio autobusas. Pirmadienio rytą rajoninius maršrutus nutraukė ir Kupiškio autobusų parkas.

Nuslydo nuo kelio

Praėjusį savaitgalį plikledžiui padengus rajono gatves kelio Kupiškis-Utena 16 kilometre moters vairuojamas automobilis VW LT nuvažiavo nuo kelio ir apvirto. Įvykio metu apgadinta transporto priemonė.
Džiaugėsi vairuotojai pastarosiomis dienomis namo grįžę sveiki, tačiau slidžiame kelyje ne kartą buvo patikrintas jų budrumas.

Sekmadienį nuo kelio Šimonys-Nociūnai nuslydo Anatolijaus Fedorkino vairuojamas autobusas iš Panevėžio. Jis keleivius vežė maršrutu Panevėžys-Utena.
„Pagrindiniai keliai jūsų rajone tą dieną buvo idealiai pabarstyti. Tačiau privažiavus Šimonių-Nociūnų atkarpą ties mišku pasijaučiau bejėgis – kelias virto ledu su siauromis automobilių išvažinėtomis provėžomis ir autobusas nevaldomas nuslydo į šoną. Netoli buvo upelis, laimei, neįslinkome dar į jį“, – pasakojo A. Fedorkinas.

Nei kelininkų, nei Kupiškio autobusų parko darbuotojų, nei ugniagesių-gelbėtojų autobuso vairuotojui prisišaukti nepavyko, todėl pagalbos jis bandė ieškoti vietoje. Vyrui padėti sutiko Nociūnų kaimo (Šimonių sen.) ūkininkas Jonas Jėcka. Neįveikus gamtos spąstų į pagalbą taip pat atskubėjo pro šalį važiavęs ekskavatoriaus vairuotojas.
„Nuolat važiuojame šiuo keliu ir eismo sąlygos čia žiemos metu būna visada baisios. Kas jį turėtų prižiūrėti? Kiek kartų skųstasi, niekas nereaguoja“, – „Kupiškėnų mintims“ sakė autobuso vairuotojas.

Nutraukė keliones

Iš kolegų nuotykių Šimonių-Nociūnų kelyje pasimokė Kupiškio autobusų parkas. Šios bendrovės vadovas Virgilijus Braknys jau kitą dieną atšaukė beveik visus maršrutus į rajoną. Pirmadienio rytą autobusas išvažiavo tik į Panevėžį ir Antašavą, kur keliai buvo pabarstyti ir nekilo pavojus viešojo transporto eismui.
„Pasitarėme šį rytą su kelininkais ir nusprendėme nerizikuoti. Ką galima kalbėti apie atokius kaimų keliukus, kur tėra siauros provėžos, kai pačioje miesto stotyje autobusai vos iš vietos pajuda. O ištraukti iš griovių 10 tonų sveriantį transportą ne taip ir lengva“, – sakė pašnekovas.

Į pagalbą, anot jo, įstrigusiems autobusams privalėtų atvykti kelininkai. Tačiau jie dažniausiai būna užkrauti savo darbais, todėl tenka ieškoti vietos gyventojų, ūkininkų pagalbos.
Prasidėjus žiemai Kupiškio autobusų parkas iki šiol nebuvo atšaukęs nė vieno numatyto maršruto. Nors pūgos ir apsnigti keliai ne vienam autobusui sutrukdė pasiekti galutinę stotelę.

„Tokios nenumatytos sąlygos mums tikrai nuostolingos. Pernai paspaudus šalčiams, vaikai nevažiavo į mokyklas, o jie – pagrindiniai mūsų keleiviai. Dabar mokiniams atostogos, tačiau teko palikti ir kitus viešuoju transportu važinėjančius gyventojus“, – kalbėjo V. Braknys.
Jei oro sąlygos šią savaitę nesikeis, pasak pašnekovo, Kupiškio autobusų parko vairuotojai ir toliau nevažiuos slidžiais, nebarstytais keliais.

Į Šimonis neskuba

Įtampos dienos jau visą gruodį slegia VĮ „Kupiškio kelių tarnyba“ darbuotojus. Pasibaigus sniego stichijos režimui, valymo darbus čia pakeitė gatvių barstymas.
Pasak šios įmonės viršininko Ovidijaus Zibavičiaus, nuo praėjusio savaitgalio du kartus per dieną kelius rajone barstė penki tarnybos vairuotojai, o situaciją stebėjo vienas budintysis.
Kai kelius padengė plikledis, kelininkų pagalbos prašyta nuolat. Tarnyba galėjo pasirūpinti tik jai priklausančiais keliais ir kai kuriomis pavojingomis rajono kelių atkarpomis (įkalnėmis, nuokalnėmis, staigiais posūkiais).

Tirpiu mišiniu šiurkštinti pavojingi kelio ruožai Alizavos seniūnijoje ties Zasinyčiais ir Gyvakarais. Pabarstyta kelio danga ties Paketuriais, Siauriais, Adomyne.
Pagalbos, pasak pašnekovo, prašyta ir dėl Šimonių-Nociūnų kelio. Kupiškio kelių tarnyba kol kas čia niekuo pagelbėti nežada. Kelininkai šį kelią pabarstys nebent tada, kai mokiniai grįš iš atostogų.
„Žvyrkeliuose mes dar turime galimybę dangą pašiurkštinti. Tačiau čia asfaltas ir negalime jo draskyti. Kol kas nėra didelio poreikio važiuoti į Šimonis barstyti kelio, galbūt pagelbėsime, kai po atostogų į mokyklas bus vežiojami mokiniai“, – sakė O. Zibavičius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video