2024/04/26

 

Naujieji – linksmybės be scenarijaus

Daugelis rajono bendruomenių nusprendė Naujuosius metus sutikti be didelio šurmulio ir šventinio blizgesio.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Po kalėdinio šurmulio suplanuoti Naujųjų metų šventę paprastai būna gana sunku. Todėl dažniausiai paskutines senųjų metų valandas palydime ekspromtu. Tokiu būdu 2013-uosius žada pasitikti ir ne viena rajono bendruomenė. Noriūniečiai, skapiškėnai, kupiškėnai, alizaviečiai ir kiti gyventojai sausio 31 dieną rinksis į bendras šventes, kurių metu šoks, žais žaidimus ir linkminsis be išankstinio plano.

Šventės savo būreliuose

Iki Kalėdų Kupiškio rajonas skambėjo nuo gausybės renginių. Advento vakarones, kalėdinių žaisliukų parodas, pasisėdėjimus, koncertus rengė visos kaimų bendruomenės, kultūros namai. Todėl sutikti Naujuosius metus daugelis jų nusprendė šiek tiek laisviau ir ramiau – be skrupulingai apgalvoto scenarijaus.

O kai kuriuose rajono kampeliuose bendrų naujamečių vakarėlių iš viso atsisakyta. Keletą kalėdinių renginių surengę adomyniečiai 2013-uosius nusprendė pasitikti savo šeimose. Pasak Adomynės bendruomenės pirmininkės Virginijos Pakalniškienės, anksčiau buvo bandymų susirinkti į bendrus Naujųjų metų susitikimus, tačiau šiemet nuspręsta tokio sumanymo atsisakyti. Todėl greičiausiai adomyniečiai paskutinį šių metų vakarą savo kaimynus pasveikins tik tradiciškai vidurnaktį išėję į gatves ar prie miestelio eglutės. O šventinį maratoną Adomynėje pratęs Trijų karalių šventė.

Ramiai savo būreliuose žada senuosius metus palydėti ir alizaviečiai. Tačiau keletas šio miestelio šeimų tradiciškai rinksis į Alizavos kultūros namus, kur kasmet rengiamas vakarėlis su vaišėmis, žaidimais ir kitomis linksmybėmis.
„Jau ketvirti metai kelios mūsų šeimos tradiciškai renkasi Naujuosius metus atšvęsti į kultūros namus. O visi kiti švenčia daugiausia savo būreliuose. Gal kažką dar paskutinėmis valandomis bus sugalvojęs mūsų Jaunimo centras „Alsja“, Alizavos bendruomenės nariai. Tačiau didelių renginių šia proga mūsų miestelyje nenusimato“, – kalbėjo Alizavos kultūros namų vadovė Jolanta Užusienienė.

Skapiškėnų naujametė gegužinė

Linksmybių Naujųjų metų išvakarėms visiškai neruošia subatėnai. Šio miestelio bendruomenė 2013-uosius atšvęs savo ataskaitiniame susirinkime sausio mėnesį. O į šventinį koncertą „Senuosius palydint“ gruodžio 28 dieną pakvietė Subačiaus kultūros namai. Čia skambėjo ansamblių iš Subačiaus, Subačiaus miestelio, Lukonių, Noriūnų dainos, vaikai deklamavo eiles, dalintos dovanos pagrindiniams kultūros rėmėjams.

„Nei patys žmonės nori kultūros namuose Naujųjų metų švęsti, nei mes turime tam sąlygų. Laukiame renovacijos, o kol kas pas mus labai šalta, nėra nei vandens, nei tualetų. Jei ir suruoštume šventę Subačiuje, tai tik problemų turėtume: žmonės ateina girti, triukšmauja, mušasi, šiukšlina…“ – sakė Subačiaus kultūros namų vadovė Irena Jėčiuvienė.

Didelio renginio, išskyrus bendruomenės vakaronę, neplanuoja ir skapiškėnai. Šiame miestelyje jau daug metų yra graži tradicija sausio 31 d. vidurnaktį susirinkti į miestelio aikštę, prie šventinės eglės.
„Kiek čia gyvenu, tiek prisimenu šią tradiciją. Netgi į Skapiškį užsukę svečiai stebisi, kaip vieningai mūsų žmonės senuosius metus lygiai 12 valandą palydi miestelio aikštėje. Čia groja muzika ir pasibaigus fejerverkams iki paryčių vyksta šokiai. Tą naktį mes taip ir vadiname – naujametinė gegužinė“, – pasakojo Skapiškio kultūros namų režisierė Vita Vadoklytė.

Teminė diskoteka Kupiškyje

Su šokiais 2013-uosius pasitiks ir į Kupiškio kultūros centrą paskutinę šių metų dieną atėję svečiai. Čia savo uždarą vakarėlį ruošia šokių kolektyvai. Taip pat atvirą diskoteką vitražų salėje organizuoja būrelis Kupiškio saviveiklininkų. Režisierė Vilija Morkūnaitė, mokytoja Alė Songailienė ir jos vyras Gintaras Songaila jau nuo 1998 metų tradiciškai kviečia miestelėnus kartu su muzika, žaidimais, atrakcijomis sutikti vieną gražiausių žiemos švenčių.

„Esame pagalvoję ir neberengti šio vakarėlio. Bet žmonės prašo, todėl ši tradicija vis dar gyvuoja. Pastaraisiais metais į šventę ateidavo 50-60 žmonių, bet buvo metas, kai susirinko net ir 120. Kiek šiais metais sulauksime, dar neaišku, bet skambučių dėl renginio jau yra“, – sakė viena šventės organizatorių Alė Songailienė.

Likus porai dienų iki vakarėlio rengėjai dar konkrečiai nežinojo, ir kaip viskas vyks. Pasak pašnekovės, paprastai daug kas susidėlioja pačios šventės metu. Bet dabar jau mąstoma, jog vakarėlis galėtų būti susijęs su kelionėmis. Šio vakaro dalyviams kasmet pasiūlomas aprangos kodas, tema.
„Visų detalių dar nežinome. Galbūt šiais metais renginį vesti leisime jaunimui. Tačiau prižadame gyvą muziką, šokius, šampaną ir tradicija tapusią “Traviatos„ dainą per patį vidurnaktį“, – kalbėjo pašnekovė.

Pirmą kartą Naujuosius metus kartu sutikti sugalvojo Noriūnų bendruomenė. Ji iki šiol neturėjo, kur prisiglausti, todėl šios šventės nerengdavo.
„Nieko ypatinga neruošiame. Bus paprasta vakaronė naujuose bendruomenės namuose su žaidimais, šokiais, dainomis. Tikimės, kad susirinks žmonių ir smagiai praleisime vakarą“, – sakė Noriūnų bendruomenės pirmininkė Daiva Bubulienė.
Be to, noriūniečiai nori atgaivinti prieš kelerius metus nutrūkusią tradiciją Naujųjų metų vidurnaktį susirinkti prie pagrindinės miestelio eglės. Ją kitais metais žada pasistatyti arčiau savo bendruomenės namų.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video