2024/04/25

Dialogas, įkūnytas su šamotu ir ugnimi

Keramikas Romualdas Aleliūnas (dešinėje) per savo personalinės parodos atidarymą Kupiškio etnografijos muziejuje su žmona architekte Danguole ir jaunyliu sūnumi studentu Nagliu, sugrįžusiu kalėdinių atostogų iš Didžiosios Britanijos ir padėjusiu rengti ekspoziciją. Šeimyninėje nuotraukoje stinga tik vyriausiojo sūnaus Vytenio, kuris taip pat studijuoja toje pačioje šalyje kaip ir jaunylis.

Antradienį, gruodžio 18 d., Kupiškio etnografijos muziejuje atidaryta pirmoji personalinė keramiko Romualdo Aleliūno, jau beveik dešimt metų gyvenančio ir kuriančio mūsų rajone, keramikos darbų paroda.

Sieja save su Kupiškiu

Šioje parodoje R. Aleliūnas eksponuoja 18 dekoratyvinės šamoto keramikos kūrinių. Pasak paties ekspozicijos autoriaus, padaryti tokią parodą Kupiškyje svajojęs seniai. Save laikąs ir šio krašto dalele. Šamoto masės galimybėmis susižavėjęs prieš trisdešimt metų. Šiuo metu jaučia, kad yra pasiekęs gerą įdirbį šioje srityje. Ateityje, manąs, kad dar parengs ne vieną savo kūrybos parodą. „Nuo 2003 m. pradėjau kurtis šalia Kupiškio. Nuostabioje vietoje, sodyboje prie Lėvens, aš lipdau molį savo dirbtuvėse, kur filosofiškai bandau įrėminti savo paties santykį su moliu. Šiame procese dar dalyvauja ugnis, kurios dėka darbai įgauna tvirtumo ir spalvingumo. Šio paslaptingo proceso visiškai neįmanoma sukontroliuoti: ugnis kartais apdovanoja, kartais – baudžia; ir ne visuomet džiaugiesi gautu rezultatu. Tai skatina dirbti ir bandyti iš naujo, kol pagaliau pavyksta. Mane tai ypač žavi“, – taip save ir savo kūrybą pristato R. Aleliūnas parodos anotacijoje.

Vienas iš Romualdo Aleliūno šamoto keramikos kūrinių.
Autorės nuotraukos

„Eksponuojamuose kūriniuose susikerta lyrinis gamtinis pradas ir dramatiškas žmogaus sukurtas pasaulis. Organinės linijos tarsi atkartoja gamtos detales, įkūnija natūros formas, o laužytos, geometrinės, kampuotos linijos tampa architektūriniais miesto žmogaus gyvenamosios aplinkos elementais bei simboliais“, – supažindindama su R. Aleliūno darbų paroda kalbėjo Kupiškio etnografijos muziejaus darbuotoja, dailėtyrininkė Donata Jutkienė.

Apie autorių

Parodos autorius yra kilęs iš Panevėžio. Mokėsi šio miesto dailės mokykloje, vėliau studijavo meninę keramiką tuometiniame Stepo Žuko taikomosios dailės technikume Kaune. Nuo 1984 m. pradėjo dirbti Panevėžio stiklo fabrike, šamoto keramikos studijoje. Dalyvavo rengiant respublikinius keramikų simpoziumus, kurie vėliau peraugo į tarptautinius. Šiuose simpoziumuose yra ne kartą su kitais menininkais eksponavęs savo darbus ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje. Kupiškėnai pirmą kartą prieš beveik dvidešimt metų su jo kūryba galėjo susipažinti grupinėje panevėžiečių menininkų parodoje, eksponuotoje Kupiškyje.

Palinkėjimai, pasidžiaugimai

Parodos atidaryme kalbėjęs kunigas Justas Jasėnas pabrėžė, kad meno prigimtis – suteikti žmogui šviesos, išsivaduoti iš kasdienybės rutinos, abuojumo, apkalbų. „Tegul baltuma įkvepia ir nuskaidrina jūsų kasdieninius ieškojimus“, – linkėjo dvasininkas parodos autoriui ir visiems, atėjusiems į jos atidarymą.
Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė išreiškė viltį, kad šio menininko sodyboje pastačius naujas krosnis keramikai atsiras galimybė ir mokinukams pasimokyti molio žiedimo paslapčių.

Tautodailininkė Genia Vaičikauskienė sakė, kad šioje parodoje ją žavi formų įvairovė, gerai technologiškai atlikti darbai. Rajono tautodailininkų vadovas Vytautas Jasinskas parodos autoriui linkėjo geros rankos, minties, kad ugnis nepavestų, kurti ir bendrauti su kitais mūsų krašto menininkais.
Šventinę nuotaiką per šios parodos atidarymą padėjo sukurti ir muzikos mokytojų Birutės Petroševičienės bei Kęstučio Stankevičiaus mokinių muzikavimas.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video