2024/04/19

 

Šaltis sujaukė eiles pas medikus

Medikų teigimu, pacientams reikėtų protingai planuoti savo vizitus pas gydytojus, tuomet nereikės burnoti dėl ilgų eilių.
Autorės nuotrauka

Staiga spustelėjęs šaltukas trikdo net ir pacientų eiles pas šeimos gydytoją. Šiomis dienomis prie jų kabinetų rikiuojasi daug mažiau ligonių nei įprastai. Konsultacijai užsiregistravę kupiškėnai neatvyksta paskirtu laiku ir kitą talonėlį pas savo gydytoją galės gauti vėl po savaitės ar dviejų. Nors kupiškėnams laukti medicinos pagalbos dar nėra taip ilgu kaip didmiesčiuose, ten žmonės registruojami ir už mėnesio.

Atėjo be talono

Redakciją pasiekė kalbos apie problemą dėl eilių pas gydytojus. Tik šįkart žmonės skundėsi nebe dėl ilgo laukimo pas medikus, bet dėl laiku neatvykusių registruotų pacientų. Jų esą nesulaukdami gydytojai sėdi savo kabinetuose ir kitų ligonių į laisvą vietą nepriima.

Šią savaitę pasidairius po Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centrą (PASPC) iš viso rodės, kad kupiškėnai liovėsi sirgę. Pustuščiuose koridoriuose lūkuriavo nedaug šalčio ir gilių pusnių nepabūgusių gyventojų.
Nors talonų pas šeimos gydytoją tą pačią dieną buvo galima gauti tik pas vieną mediką, patekti be išankstinės registracijos būtų pavykę beveik į kiekvieną kabinetą.

Antai savo registracijos datą dėl užpustytų kaimo kelių praleidusi Juodpėnų gyventoja Almina Vilimienė be talonėlio atvyko pas gydytoją Leokadiją Neniškienę prasitęsti savo vaistų recepto. Ir vos radusi laisvesnę minutę medikė suteikė paslaugą šiai moteriai.
„Nebeturėjau, ką daryti. Talonėlį buvau gavusi prieš dvi savaites ir nesugebėjau atvykti laiku, keliai buvo neišvažiuojami. Šiandien ir vaistus pabaigiau gerti, turiu būtinai jų vėl nusipirkti. Todėl nemanau, kad gydytoja manęs nepriims, tiesiog reikia paprašyti“, – prie gydytojo kabineto kalbėjo Juodpėnų gyventoja.

Savo motinai vaistų receptą pratęsti taip pat laiku nespėjęs kupiškėnas Jonas „Kupiškėnų mintims“ teigė registruosiąs iš naujo. Praleisto vizito jis laukė tris savaites.
„O ką darysi? Eilės pas mano gydytoją ilgos. Pats dėl stuburo ligos sunkiai vaikštau, bet talonėlį pas daktarę gavau tik po 2 savaičių“, – teigė pašnekovas.

Eilės – dar ne didžiausios

Pakalbinome ir pačią terapeutę L. Neniškienę. Medikė teigė vos spėjanti priimti pacientus, nors dėl šalčių pastarąsias dienas keletas jų neatvyko numatytu laiku. Tokių žmonių vietoje L. Neniškienė tvirtino priimanti kitus ligonius pagal eilę, taip pat suteikiama pagalba netikėtai susirgusiems gyventojams.

„Taip nebūna, kad jei užsiregistravęs žmogus neateina į kabinetą, mes sėdime be darbo. Pacientų man tiek daug, kad fiziškai net sunku visus priimti“, – kalbėjo gydytoja.
Jos pacientų sąraše apie 2000 kupiškėnų. Daugiausia, pasak L. Neniškienės, tai vyresnio amžiaus žmonės. Per valandą specialistė priima mažiausiai tris ligonius. Per dieną jos kabinete apsilanko apie 30 sergančiųjų.

Ne ką mažiau (apie 1500) prisirašiusių gyventojų turi ir Kupiškio PASPC terapeutė bei įstaigos direktorė Dovilė Kulbokienė. Žvalgantis po polikliniką į jos kabinetą pacientai žengė jau nuo 8 val. ryto, nors medikės priėmimo valandos oficialiai prasideda tik 9 valandą.
Prie kabineto lūkuriavę pacientai tvirtino prisiregistravę pas gydytoją prieš dvi ar tris dienas.

„Pas šitą gydytoją galima prieiti per keletą dienų, todėl visada užsiregistruoju savaitės pradžioje ir į pabaigą prieinu. Anksčiau buvau prisirašęs pas gydytoją Feliciją Seibutienę ir pas ją vizito tekdavo laukti ilgiau. Bet ir tai Kupiškio poliklinikos eilių nepalyginsi su Vilniumi, kur gyvenau. Lankiausi pas Karoliniškių gydytojus ir patekti pas juos pavykdavo geriausiu atveju po mėnesio. Tad nėra ko čia dar priekaištauti“, – sakė Gindviliuose šiuo metu gyvenantis Petras Švelnys.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video