2024/04/24

 

Kalėdinė karštinė: ar mokame taupiai pirkti?

Kalėdines dovanas artimiesiems kiekvienas dovanosime pagal galimybes – nuo brangių, kainuojančių kelis šimtus, iki simbolinių ar savo rankų darbo suvenyrų.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Vis dažniau Kalėdų rytą po egle dovanėlių sulaukia ne tik vaikai. Šeimos nariai, artimieji vieni kitus sulaukus didžiųjų metų švenčių stengiasi pasveikinti ne tik žodžiu, bet ir dovana. O kur dar vaišėmis nukrautas stalas. Tik ar tikrai to reikia, ar išlaikome blaivų mąstymą užsukę į prekybos centrus?

Ką perkame

Prieš šventes žmonių grūstis prekybos centruose parodo, kad ne visi gali skųstis nepritekliais – pilni krepšiai ne tik būtiniausių prekių paneigia kalbas, kad gyvename sunkiai.
Nedidelis eksperimentas mūsų rajono prekybos centre parodė, kad kartais perkame tokias prekes, kurių nauda suabejojame jau nuėję nuo prekystalio.

Kupiškio rajone gyvenanti Sandra pirkiniams išleido 225 litus. Pasak moters, tai tik dovanos jos artimiausiems šeimos nariams: 5 metukų dukrytei, 8-erių sūnui, vyrui, pašnekovės mamai ir anytai. Vaikams Kalėdų senelis po egle padės 35 litus kainuojančią lėlę ir 48 litų vertės stalo žaidimą. Vyrui ponia Sandra išrinko 102 litus kainuojantį megztinį, savo mamai kalėdinę žvakę už 15 litų, anytai – 25 litus kainavusią knygą.

Savo pirkinių krepšelį sutiko parodyti pensinio amžiaus sulaukusi ponia Vanda. „Kiekvieną mėnesį po 20 litų atidėdavau iš pensijos, kad galėčiau nudžiuginti per šventes atvyksiančius anūkus, kurių turiu keturis, – sakė mieste gyvenanti Vanda. – Nemoku rinkti dovanų, taigi rinkau tuos daiktus, kuriems užtektų 200 litų. Trys anūkai ir viena anūkė sulauks knygų, kainavusių 15, 27, 18 ir 30 litų, lėlės už 35 litus, 23 litus kainavusių pirštinių, kompaktinių diskų su žaidimais už 28 ir 22 Lt.„
Pasiteiravus abiejų pirkėjų, ar dovanomis bus patenkinti artimieji, nė viena negalėjo tvirtai pasakyti, kad taip. Labiausiai dovanomis abejojo ponia Vanda sakydama, kad mažai supranta apie jaunimo pomėgius, todėl nežinia, ar anūkams patiks išrinkti kompaktiniai diskai su žaidimais, knygos.
„Mamai ir anytai rinkau dovanas pagal kainą, nes paskaičiavau, kad liko nedidelė suma – taigi ėjau pagal lentynas ir žiūrėjau, ką už 12-20 litų galiu nupirkti“, – sakė ponia Sandra.

Ką pirksime, ko tikimės

Kad mums, lietuviams, kol kas sudėtinga tvarkyti savo piniginės reikalus, liudija ir šiais metais „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto atliktas tyrimas, kurio metu gyventojų buvo teirautasi, ką jie planuoja pirkti ir ką patys norėtų gauti dovanų.
Daugiausiai apklaustųjų tikisi gauti dovanų čekį, mažas pajamas gaunantys laukia tiesiog vokelio su grynaisiais pinigais, o pensinio amžiaus gyventojai tiksisi dovanų gauti knygą.
Etikos žinovai teigia, kad dovanoti grynuosius pinigus nelabai tinka, nes tai yra ne dovana, o paprasčiausia finansinė parama, todėl duodant vokelį su grynaisiais vertėtų pagalvoti, ar neįžeisite žmogaus, kuris tikėjosi dovanėlės, o ne kelių litų kupiūrų.

Šventės metu labai suaktyvėja loterijos bilietų prekyba. Paskaičiuota, kad per metus vidutiniškai vienam gyventojui tenka apie 30 loterijos bilietų. Matyt, tai puikiai parodo, kad mes tikime likimu ir loterijomis.
Kad ir labai būtų keista, tačiau visai kitokias dovanas, nei patys tikisi gauti, dauguma ketina pirkti artimiesiems. 25 procentai apklaustųjų ruošiasi dovanoti kosmetikos, parfumerijos, 24 procentai – dovanų čekius, 21 procentas – valgomųjų dovanų ir gėrimų. Tik 15 procentų su šventėmis ruošiasi pasveikinti įteikdami grynųjų pinigų.

Pastebėta, kad jaunesnio amžiaus žmonės labiau laukia pinigų ir dovanų čekių, o vyresnioji karta tikisi gauti knygų, dovanų čekių ar rankų darbo dovanų. Dovanų čekiai, valgomosios dovanos ir gėrimai populiaresni dovanoti didžiuosiuose miestuose, o miesteliuose, kitose vietovėse daugiausiai ruošiamasi dovanoti kosmetikos ir parfumerijos gaminius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video