2024/04/24

 

Seimas skandina ežerų verslininkus?

Žvejoti privažiuose ežeruose bus galima ne brangiau nei valstybiniuose.
Rasos čepaitės nuotrauka

Žvejybą privačiuose vandens telkiniuose plėtoję verslininkai nuo šiol turės rimčiau apgalvoti savo verslo perspektyvas. Seimas uždraudė tokiuose ežeruose didinti žūklės kainas savo nuožiūra, ir jų savininkams bus draudžiama reikalauti didesnių mokesčių už žvejybos leidimus, o pensininkus, neįgaliuosius ir asmenis iki 16 metų siūloma įsileisti nemokamai.

Pažabojo kainas

Seimas praeitą savaitę patvirtino Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotas Mėgėjiškos žūklės įstatymo pataisas, pagal kurias nustatytos maksimalios mėgėjų žvejybos leidimų kainos privačiuose vandens telkiniuose.
Privačių ežerų ir kitų telkinių savininkai ar žvejybos plotų naudotojai nuo šiol galės tik sumažinti mokestį už mėgėjiškos žvejybos leidimą arba leisti nemokamai žvejoti savo valdose.

Seimas yra nustatęs, kad žvejybos leidimas parai kainuoja 5-10 litų, savaitei – 20-30 litų, o mėnesiui – 50 litų.
Seimas taip pat pritarė Prezidentės siūlymui palikti šiuo metu galiojančius leidimus nemokamai, be mėgėjų žvejybos leidimų, žvejoti asmenims iki 16 metų, pensininkams ir neįgaliesiems visuose (išskyrus dirbtinius) vandens telkiniuose, nepaisant jų nuosavybės formos.

Nuostoliai verslininkams

Septynis vandens telkinius Kupiškio rajone nuomojančios Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus medžioklės žinovas Bronislovas Juodviršis teigė, kad nauja tvarka atneš nuostolių ežerų ir tvenkinių savininkams. Jie, pasak pašnekovo, skiria savo lėšas tvenkinių žuvivaisai, o žvejai už Seimo apribotas kainas nešis žuvies kiek norės.
„Blogai vertinu tokią tvarką – vieni veis žuvis už savo pinigus, kiti gaudys jas glėbiais. Tai tas pats, kas reguliuoti kainas už gyventojų parduodamus gyvulius, daržoves“, – teigė B. Juodviršis.

Už dyką – blogai

Skeptiškai naujas įstatymo pataisas vertino ir „Puožo svečių namų“ administratorius Laimis Vareika. Jam labiausiai užkliuvo leidimas nemokamai visuose vandens telkiniuose žvejoti pensininkams, neįgaliesiems ir asmenims iki 16 metų.
„Aš nieko neturiu prieš šiuos žmones. Bet ar nebus taip, kad atvyks savo įmonę turintis pensininkas, į motorinę valtį prisisodins krūvą anūkų ir žvejos be jokio leidimo. Vis dėlto, gal reikėtų taikyti kažkokias išimtis – gal Savivaldybė nors minimaliai galėtų ežerų savininkams kompensuoti tokią žvejybą“, – kalbėjo pašnekovas.

O dėl žūklės leidimų kainų apribojimo Puožo ežero savininkams, L. Vareikos teigimu, rūpesčių neturėtų kilti. Jau dabar, pasak administratoriaus, leidimas žvejoti šiame vandens telkinyje kainuoja per pusę pigiau. Pažvejoti Puože galima už 5 litus per dieną.
„Pas mus žvejų nebūna daug – čia nelabai kimba žuvys. Mano žiniomis, žuvis veista Puože gana senokai – tai nėra pagrindinis šio tvenkinio tikslas. Todėl didesnių nuostolių patirs žuvivaisą ir žūklę plėtojantys verslininkai“, – sakė pašnekovas.
Kupiškio rajone yra 19 didesnių ir mažesnių ežerų, 30 upių ir upelių, 32 dirbtiniai vandens telkiniai.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video