2024/04/20

 

Ne savo noru – ant dviejų kėdžių, atsisakę prievartinio atlygio

Kai kurie rajono Tarybos nariai posėdžiuose dalyvaudavo tarsi slaptai, nes jų darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose tas faktas nebuvo fiksuojamas, o į posėdį jie būdavo išleidžiami žodiniu susitarimu.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Vienos iš didžiausių politikų vertybių – sąžiningumas, atsakomybė ir kompetencija. Tačiau pasidomėjus, ar vykstant rajono Tarybos posėdžiams mūsų rinkti politikai, dirbantys valstybinėse įstaigose, įmonėse, vienu metu nesėdi ant dviejų kėdžių, paaiškėjo, kad ne visi išmano įstatymus, bent jau tvarką, kuri tiesiogiai reglamentuoja jų veiklą. Kai kurių rajono Tarybos narių posėdžiavimas Taryboje buvo traktuojamas kaip tiesioginis jų darbas. Nors dėl to rajono biudžetui žalos nepadaryta, visgi pageidautina, kad į didesnius politinius vandenis išplaukę asmenys geriau nei eiliniai piliečiai išmanytų įstatymus ir juos vykdytų.

Medikų posėdžiavimo nefiksuoja

Du rajono Tarybos nariai – Vincas Dražba ir Rima Grybauskienė dirba Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centre (PASPC). Jų darbo laikas paprastai sutampa su beveik kas mėnesį ketvirtadieniais vykstančiais rajono Tarybos posėdžiais, tačiau kaip paaiškėjo, darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose šių politikų buvimas posėdžiuose neatsispindi. PASPC direktorė Dovilė Kulbokienė sakė, kad jų įstaigos darbuotojams Tarybos nariams yra paliekamas vidutinis darbo užmokestis atliekant valstybines visuomenines pareigas, nes jie Tarybos nario atlyginimo yra atsisakę. Šiuo klausimu buvo konsultuotasi su Sveikatos ministerijos specialistais ir gautas atsakymas, kad darbuotojas vienu metu negali gauti dviejų darbo užmokesčių tuo pačiu metu. Tad ši nuostata nėra pažeidžiama.

„Jų darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose turi būti pažymėtos santrumpos VV (visuomeninių valstybinių pareigų vykdymas) ir nurodytas šių pareigų atlikimo laikas. Jei taip nebuvo daroma, reikės išsiaiškinti ir pasitaisyti“, – kalbėjo PASPC direktorė.
Kupiškio ligoninėje darbuojasi taip pat dvi rajono Tarybos narės – Vanda Savukienė ir Rasa Šaltenienė. Pasak šios ligoninės direktoriaus Daliaus Drungos, darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose rodoma, kad šios medikės visą laiką atliko savo tiesiogines pareigas. Jų buvimas rajono Tarybos posėdžiuose nefiksuotas. Tai negerai, nes Darbo kodekso 143 str. 2.3 p. vienareikšmiškai nurodyta, kad valstybinių visuomeninių pareigų (VV) atlikimas neįeina į tiesioginį darbą ir yra neapmokamas. Algą galima palikti, jei tai reglamentuoja Vidaus darbo taisyklės ar kolektyvinė darbo sutartis.

Šioms medikėms yra paliktas darbo užmokestis. Kokiu pagrindu tai padaryta, direktorius sakė dar turįs pasitikslinti. Į Tarybos posėdžius V. Savukienė ir R. Šaltenienė yra išleidžiamos žodiniu susitarimu. Tokia tvarka ligoninėje likusi iš anksčiau.

Koją pakišo patirties stoka

Savivaldybės Švietimo įstaigų buhalterinės apskaitos tarnyboje, kuri tvarko rajono bendrojo lavinimo mokyklų ir Savivaldybei pavaldžių kitų įstaigų buhalteriją, pasidomėjome, kaip darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose fiksuojamas trijų rajono Tarybos narių – Audriaus Inapo ir Aido Mikėno, dirbančių Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje, ir Andriaus Kleniausko, rajono Kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus pavaduotojo, dalyvavimas rajono Tarybos posėdžiuose.

Iš pateiktų dokumentų matyti, kad A. Mikėnas gimnazijoje turi nedaug pamokų ir jo darbo laikas nesikirto su Tarybos posėdžiais. Tad nereikėjo specialaus žymėjimo. Keli Tarybos posėdžiai vyko jo poilsio ir atostogų dienomis. Tai atsispindi ir A. Mikėno darbo laiko apskaitos žiniaraštyje. A. Inapui kelis kartus Tarybos posėdis sutapo su jo vedamų pamokų laiku ir buvo tos dienos žiniaraštyje pažymėtos kaip reikia – VV, nurodytas laikas.
Gimnazijos direktorius Virgilijus Žilinskas sakė, kad rajono Tarybos nariai pedagogai, kai jų darbo laikas sutampa su valstybine visuomenine veikla, rašo prašymus išleisti jos atlikti. Stengiamasi mokytojų, Tarybos narių, darbo grafiką suderinti taip, kad tų posėdžių metu jiems nebūtų pamokų. Tai pavyksta gana lengvai, nes Tarybos posėdžiai tradiciškai vyksta ketvirtadieniais.

Tarybos posėdžių lankymas nesikerta ir su Tarybos nario Sigito Kurklio darbu Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje. Šios mokyklos buhalterijoje mums paaiškino, kad rajono politikas čia dirba 4 val. laisvu grafiku.
A. Kleniauskas Kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus pavaduotoju dirba nuo šių metų rugsėjo 3 d. Tačiau eidamas šias pareigas jau dalyvavo keliuose Tarybos posėdžiuose. Darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose nurodyta, kad jis dirbo visą laiką įprastą 8 val. darbo dieną. Kitokių pareigų atlikimas ten neatspindėtas.

Šio centro direktorius Zigmas Paulauskas sakė, kad A. Kleniauskas rašė prašymus išleisti jį į Tarybos posėdžius. Pateikė pažymą, kad nė cento negauna už Tarybos nario pareigų atlikimą. Todėl manęs, jei pinigine prasme jo veikla nesidubliuoja, gal kitaip ir nereikia tabelyje pažymėti. „Pirmą kartą susidūriau su tokiu atveju. Mano darbo praktikoje nebuvo centro darbuotojų Tarybos narių. Tad neturėjau praktikos, kaip teisingai užpildyti tokio asmens darbo laiko apskaitos žiniaraštį, o iš šalies niekas taip pat nepakonsultavo, pastabų nepareiškė. Dabar žinosiu, kaip turi viskas būti pildoma, ir taip darysim“, – kalbėjo pašnekovas.

Labiausiai pasikaustę

Bene labiausiai šioje situacijoje pasisekė rajono Tarybos nariui Antanui Sutkui, dirbančiam darbo biržos Kupiškio skyriuje. Čia bene profesionaliausiai buvo tvarkoma jo darbo laiko apskaita ir kiti būtini formalumai, susiję su jo kaip Tarybos nario, veikla.

Pasak šio skyriaus vedėjos Genės Zulonienės, tapęs Tarybos nariu A. Sutkus darbovietei parašė vieną prašymą išleisti jį atlikti visuomeninių valstybinių pareigų. Tuo pagrindu 2011 m. birželio 27 d. įstaigos vadovo įsakymu A. Sutkui yra leista laisvu nuo darbo laiku atidirbti už tiesioginio darbo laiką, praleistą dalyvaujant Kupiškio r. tarybos veikloje. Taip pat tuo pačiu įsakymu yra pavesta jam sudaryti sąlygas atidirbti laisvu nuo darbo laiku, atidirbtą laiką pažymint darbo laiko apskaitos žiniaraštyje. „Žiniaraštyje A. Sutkaus buvimas Tarybos posėdžiuose yra žymimas VV ir nurodomas laikas. Po kiekvieno Tarybos posėdžio jis atneša pažymą, kiek tas posėdis užtruko. Pagal tai būna aišku, kiek jam reikės atidirbti. Jei darbuotojo nėra nustatytu laiku tiesioginiame darbe, būtina žymėti vien jau darbo saugos sumetimais, ką jis tuo metu veikia, ar tai daroma administracijai leidus, ar darbuotojas serga, ar atostogauja, o gal pravaikštininku tapo ir kt.“, – dalijosi administracinio darbo subtilybėmis pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video