2024/04/25

 

Sužibo viltis turėti vandens ir sniego parką

Tokios pramogos numatomos ir ant Kupiškio marių tarp Aukštupėnų poilsiavietės elingo ir Uošvės Liežuvio. Čia vasarą savo jėgas galėtų išbandyti vandenlenčių sporto mėgėjai, o žiemą – snieglentininkai.
Nuotrauka iš www.wakerepublic.eu

Rajono Taryboje buvo pristatytas projektas „Vandens ir sniego parkas Aukštupėnų poilsiavietėje“, kurio vykdytoja būtų rajono Savivaldybė, o partnerio teisėmis projekte dalyvautų Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centras, kuris ir buvo šios idėjos autorius. Projektas būtų vykdomas Europos Sąjungos lėšomis. Tikimasi, kad tai bus gera galimybė pritraukti daugiau poilsiautojų, o vandenlenčių ir snieglenčių sportas išspręstų sezoniškumo problemą.

Projektą pristatęs Kupiškio r. turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Paulius Pranckūnas teigė, kad tokiu būdu bus geriau išnaudojamas Aukštupėnų poilsiavietės elingas. Tokias pramogas Lietuvoje siūlo Klaipėdoje, Druskininkuose, Vilniuje. Šiaurės rytų Lietuvoje Kupiškis būtų vienintelis rajonas, kur galėtų vandenlenčių ir snieglenčių sportu užsiimti atvykusieji pailsėti.

Ši pramoga Lietuvoje yra kol kas nauja, tačiau labai sparčiai auga jos populiarumas.
Parkui įrengti naudojama mobili, dviejų atramų traukos lynų sistema.

Šiltuoju metų laiku atramos pastatomos skirtinguose vandens telkinio krantuose, tarp viršuje esančių skriemulių ištempiamas ir sujungiamas plieninis lynas. Prie specialaus laikiklio tvirtinama traukos virvė su rankena, už kurios laikydamasis žmogus traukiamas vandens paviršiumi su vandenlente, vandens slidėmis arba kitu sportiniu inventoriumi (pvz., pripučiamu ratu). Elektrinis variklis, įrengtas ant vienos iš atramų, suka skriemulį į vieną arba kitą pusę, todėl pirmyn ar atgal besisukantis lynas tempia traukos virvę, už kurios laikosi žmogus. Traukos lyno fiksatoriui artėjant prie vienos ar kitos atramos kompiuterizuota valdymo sistema sustabdo variklį ir pradeda sukti skriemulį ir lyną į priešingą pusę, o tempiamas žmogus ties šiais apsisukimais daro vingį ir pradeda plaukti priešinga kryptimi.

Žiemą vietoje vandenlenčių bus galima naudoti snieglentes.
Pasak P. Pranckūno, projekto įgyvendinimui reikės apie 130 tūkstančių litų. Visi reikiami įrenginiai pastatomi greitai. Tam reikia iki savaitės laiko, todėl svarbiausia yra laimėti projektą ir gauti finansavimą.

„Už tą sumą bus nupirkta slydimo dėžė, tramplynas, 4 komplektai vandenlenčių su apsaugomis, 4 hidrokostiumai, 3 pripučiami ratai ir 3 pripučiami sniegračiai. Galbūt atsirastų ir viena darbo vieta, nes visą įrangą reikės kažkam prižiūrėti“, – sakė P. Pranckūnas.

Taryboje svarstant šį klausimą, prisiminta, kad tokio pasiūlymo iš privačių asmenų buvo sulaukta ir 2008-2009 metais. Tuomet buvo siūlomos galimybės įrengti vandens parką ant Pyragių ežero.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video