2024/04/20

 

Etikos avilys reabilitavo Tarybos bitininką

Tarybos narys Juozas Žeimantas gailisi nepaklausęs savo nuojautos susilaikyti balsuojant dėl jo vadovaujamos bitininkų draugijos rengtos šventės finansavimo.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Respublikinė bitininkų šventė Kupiškyje aidėjo tik vieną vasaros savaitgalį, o jos pagrindiniam organizatoriui Juozui Žeimantui šis renginys atsirūgo dar ilgam. Praeitų metų pradžioje Kupiškio rajono tarybos posėdyje kartu su kolegomis balsavęs už šios šventės finansavimą, politikas užsitraukė etikos sargų nemalonę. Valstybinė tarnybos etikos komisija (VTEK) išnagrinėjusi Ričerdo Kriovės ir Valentino Beinorio pranešimą nusprendė, kad Kupiškio bitininkų draugijai vadovaujantis J. Žeimantas negalėjo balsuoti dėl šiai organizacijai skiriamos paramos ir rekomendavo ateityje nusišalinti nuo tokių klausimų. Galiausiai etikos atstovai ir patys skundėjai grąžino gerą politiko vardą.

Kaltu nesijaučia

Palyginti su ankstesniais VTEK sprendimais, svarstant viešųjų ir privačių interesų derinimo konfliktus Kupiškio rajono taryboje Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nariui J. Žeimantui skirtas gana lengvas kepštelėjimas. Etikos sargai jam rekomendavo kitą kartą sprendžiant su jo veikla susijusius klausimus Taryboje susilaikyti nuo balsavimo.
Savivaldybės tarybos narys J. Žeimantas, būdamas Kupiškio rajono bitininkų draugijos pirmininkas, metų pradžioje nenusišalino nuo balsavimo skiriant paramą šiai draugijai Taryboje, kai buvo tvirtinamas Savivaldybės biudžetas. Apie galimą viešųjų ir privačių interesų derinimo konfliktą VTEK pranešė politiko kolegos R. Kriovė ir V. Beinoris.
Neseniai sulaukęs etikos specialistų sprendimo dėl šio pažeidimo, pats Kupiškio rajono tarybos narys „Kupiškėnų mintims“ teigė kaltas nesijaučiantis dėl savo veiksmų skirstant paramą nevyriausybinėms organizacijoms.

Pasak jo, tuomet svarstytas klausimas apėmė ne tik bitininkų draugiją, bet ir kitas rajono organizacijas. O respublikinei bitininkų šventei atseikėta 10 tūkst. litų suma buvo skirta ne jo paties ar šeimos kišenei.
„Visi pinigai buvo skirti šventei surengti – ne man. O kiek dar mano paties vargo ir pastangų tas renginys kainavo. Ir nė vienas po to man net ačiū nepasakė. Užmezgiau ryšius su prezidentūra ir dar visokių idėjų turiu ateičiai. Artimieji jau pataria nebesikišti, nes ir mano sveikata šlubuoja, bet aš toks žmogus“, – atviravo J. Žeimantas.
Balsavimas, jo teigimu, jau pradžioje kėlė abejonių – ar politikui reikėtų nusišalinti nuo šio klausimo, J. Žeimantas konsultavosi ir su Tarybos senbuviais.
„Dabar žinosiu, kad geriausia pasikliauti savo protu“, – apie savo abejones kalbėjo pašnekovas.

Pripažino klaidą

Politiką guodžia, kad dabar jį palaiko ne tik dalis kolegų rajono Taryboje, bet ir pats politikų etikos komisijos mūsų Savivaldybėje pirmininkas V. Beinoris.
„Metų pradžioje J. Žeimantas balsavo už rajono biudžetą, kurio atskiroje eilutėje buvo skirta pinigų respublikinei bitininkų šventei. Formaliai žiūrint tai atitinka pažeidimo kriterijus. O žmogiškai? Įvykių kupini pastarieji metai privertė giliau susimąstyti apie teisę ir teisingumą, žmoniškumą, formalizmą, ir dabar aš daug į ką žiūriu kitomis akimis. Be to, taip jau susiklostė, kad teko nemažai bendrauti su ponu Juozu iki bitininkų šventės ir po jos. Mačiau, kiek pastangų, sveikatos, savo ir savo šeimos lėšų skyrė šventės organizavimui, įsitikinau, kad viską darė Kupiškio garsinimui, o ne savo privatiems interesams. Taip ir nesulaukęs normalios rajono vyrų padėkos, buvo įvertintas Prezidentės ir įsigijo pavydo priešų aukštesniuose bitininkų draugijos sluoksniuose“, – nuomonę pakeitė pats VTEK pranešimą apie galimą Valstiečių ir žaliųjų sąjungos nario viešųjų ir privačių interesų derinimo konfliktą perdavęs Kupiškio rajono tarybos narys.

Savo klaidą teikiant klausimą dėl J. Žeimanto V. Beinoris pripažino ir VTEK, kai buvo kviečiamas į posėdį. Todėl pašnekovas džiaugiasi, kad ši komisija į tai atsižvelgė ir priėmė objektyvų sprendimą – rekomendaciją atidžiau vertinti galimus formalius interesų konfliktus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video