2024/04/26

 

Kaimo vandentvarka – prie pokyčių slenksčio

Laukia pokyčiai vandens tiekimo srityje.
Rasos Čepaitės nuotrauka

„Pagaliau“, – tokiu lengvu atsidūsėjimu ir vieningu balsavimo mygtukų
spustelėjimu rajono Tarybos nariai praėjusį ketvirtadienį pritarė
Savivaldybės vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros
koncepcijai.

Planams ir darbams – dveji metai

Pagal Lietuvos Respublikos geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymo nuostatas savivaldybėse 95 proc. gyventojų turi būti aprūpinti viešuoju vandeniu ir gauti nuotekų tvarkymo paslaugas jau iki 2014 metų gruodžio 31 dienos. Taigi, per dvejus metus reikia atlikti nemažai didelių ir svarbių darbų. Pirmas svarus žingsnis Kupiškio rajone jau žengtas: UAB „Statybos strategija“ parengė išsamų viešojo vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo infrastruktūros plėtros planą, išskirdama į dvi koncepcijas.

Pirmoji, savaiminės plėtros koncepcija, pratęstų iki šiol buvusią tvarką: gyventojai naudotųsi individualiais negiliais gręžiniais ir šuliniais ir savo nuotekų šalinimo įrenginiais. Kaip užtikrinti naudojamo vandens ir nuotekų valymo kokybę tokiems vartotojams? Ar jie patys pajėgūs siekti tos kokybės?
Laikantis šios pozicijos, išliktų senos problemos, kaip ir dabar, kai prie centralizuotų vandens tiekimo sistemų tėra prisijungę 43 proc. vartotojų, o prie nuotekų šalinimo – tik 35 proc.

Plano rengėjų nuomone, šis variantas neužtikrintų įstatymų reikalavimų, nesudarytų galimybių į kaimą ateiti geresnės kokybės paslaugoms.
Kitas variantas – koordinuotos plėtros koncepcija, ji derinama su rajono plėtros iki 2020 metų strateginio plano nuostatomis. Čia plečiama viešojo vandens tiekimo infrastruktūra, klojami nauji tinklai, siekiama paslaugomis apimti ne mažiau kaip 95 proc. rajono gyventojų. Būtent tai ir numato LR geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymas. Plano rengėjų nuomone, šis variantas yra pranašesnis, palankesnis vartotojui, atitinkantis aplinkosaugos, higienos normų reikalavimus.

Specialiajame plane yra detaliai išdėstyta viešojo vandens tiekimo teritorijų nustatymo metodika, infrastruktūros vystymo prioritetai, pateiktos lentelės su konkrečiais skaičiais.
Šios koncepcijos vykdymas apims 4,3 tūkst. ha teritoriją, viešąjį vandenį bei nuotekų tvarkymo paslaugas gaus 20 tūkst. 521 Savivaldybės gyventojas.
Pagal šį planą gyventojai, pasistatę gyvenamuosius namus, privalėtų prisijungti prie centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų tada, kai nuo magistralinių tinklų iki jų sklypo ribos būtų ne daugiau kaip 45 metrai. Jeigu tai būtų gyventojų grupė, kiekvienam tektų ne daugiau kaip 15 metrų projektuojamo vamzdyno.

Jeigu mažos gyvenvietės nepateks į viešojo vandens tiekimo teritoriją, ten gali būti naudojami atskiri gręžiniai, nuotekų surinkimo rezervuarai, mobilios priemonės. Ten vandens tiekėjas taip pat privalės nuolat tikrinti geriamo vandens kokybę, prižiūrėti nuotekų įrenginius, kaupimo rezervuarus, jeigu jais naudosis daugiau kaip vienas namų ūkis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video