2024/03/29

 

Ar užgis skolos dujininkams – šešių litų istorija tęsiasi

Kupiškėnai, buityje naudojantys dujines virykles, galės rinktis, ar dujas gauti iš grupinių rezervuarinių įrenginių, ar naudotis elektrinėmis viryklėmis, ar dujų balionais.
Autorės nuotrauka

Prieš ketverius metus AB „Suskystintos dujos“ visiems savo vartotojams, naudojantiems dujas iš grupinių rezervuarinių įrenginių, pradėjo taikyti dvinario mokesčio sistemą. Ją sudaro pastovioji dalis – 6 Lt ir kintama, priklausanti nuo dujų suvartojimo skaitiklio parodymų.
Tačiau gyventojai iki šiol yra nepatenkinti tokia mokesčio sistema. Jiems tebėra neaišku, kokiu įstatymu remiantis buvo įvestas tas 6 Lt mokestis, kodėl gyventojai apie tai informuoti tik iškabinant skelbimą laiptinėse, kodėl nebuvo pakeista Suskystintų naftos dujų pirkimo-pardavimo sutartis su gyventojais, konkrečiai joje nurodant, kam skirtas tas pastovus mokestis ir kodėl jis toks palyginti didelis. Iki šiol kai kurie kupiškėnai tų 6 Lt visiškai nemoka.

Liaudies balsas

Kupiškėnė Irena Vogulienė teigė, jog žmonės labai pasipiktinę, kad reikia mokėti už dujas papildomai 6 Lt. Paprastam žmogui – tai labai dideli pinigai. Daugeliui neaišku, ar tas mokestis yra abonementinis, ar įeina į dujų kainą. Anot jos, bendras pranešimas gyventojams apie pasikeitusį mokestį – nieko nereiškia. Tie dalykai turi būti numatyti sutartyje. Dabar galiojančioje 2006 m. sutartyje su dujininkais apie papildomą mokestį nieko nėra išaiškinta. „Paprastam žmogui rūpi, kieno ir kuo remiantis ta mokesčių pertvarka padaryta. Žinau, kad vieno Kupiškio namo gyventojai tų 6 Lt nemokėjo, kovojo. Šio proceso iniciatorius jau yra miręs. Kas dabar kovos už vargšus žmones, prislėgtus įvairiausių nelabai suprantamų mokesčių mokestėlių? Gal tas mokestis išties nėra teisėtas, jei dar nė į vieno skolininko duris antstoliai nepasibeldė?“ – klausė pašnekovė.

Pasak I. Vogulienės, kai bus konkrečiai aišku, už ką ir kodėl mokame, visa tai dujininkų bus įrašyta į sutartis su gyventojais, visi žmonės susimokės ir nebeliks problemos. Taip yra su mokesčiais už karšto ir šalto vandens skaitiklių priežiūrą. Žmonės mato, kad už tas lėšas yra tikrinami ir keičiami skaitikliai. O dujininkai net už skaitiklius iš gyventojų ima pinigus. Tai kur tie 6 Lt nuplaukia?

Pašnekovė turėjo priekaištų ir AB „Suskystintos dujos“ Kupiškio skyriui dėl mokesčio už suvartotas dujas apskaičiavimo. „Vieną kartą, kai pasidomėjau, kiek aš skolinga jiems, pasakė, kad 200 Lt, o antrą kartą, kai nuėjau – jau 120 litų skola liko. Kodėl tokie skirtumai?“ – klausė moteris.

Apie sprendimus ir jų vykdymą

AB „Suskystintos dujos“ Kupiškio skyriaus viršininkas Povilas Narbutas sakė, kad Kupiškyje jie turi apie 2500 vartotojų. Nemokančių 6 Lt kiekviename name yra maždaug po 1 ar 2. Tikslios statistikos negalįs pasakyti, nes ji keičiasi kas mėnesį. Vieni vartotojai susimoka, atsiranda kitų nemokančių ir pan. „Bendrovės vadovybė šiuo metu yra nurodžiusi suregistruoti visus skolininkus, juos įspėti, kad per mėnesį susimokėtų. Likusių skolininkų sąrašus turėsime išsiųsti į centrinę bendrovės būstinę Vilniuje. Toliau bus teismo keliu skolos išieškomos“, – kalbėjo Kupiškio skyriaus vadovas. Jis pabrėžė, kad su savo abonentais pirmiausia stengiamasi susitarti dėl skolų sumokėjimo geranoriškai. Todėl kol kas nė vienas dar nebuvo perduotas antstoliams.

Jis parodė dokumentą – 2008 m. lapkričio 21 d. AB „Suskystintos dujos“ l. e. generalinio direktoriaus pareigas technikos direktoriaus Valdo Budukevičiaus pasirašytą įsakymą dėl suskystintų dujų pardavimo kainų nustatymo.
Šiuo įsakymu ir buvo įvesta dvinarė mokesčio už dujas sistema – 6 Lt pastovioji jos dalis ir kintamoji pagal dujų suvartojimo skaitiklio parodymą.

Pasak P. Narbuto, Valstybinė kainų komisija naftos dujų kainos nereguliuoja, nes rinkoje jų bendrovė nėra dominuojanti, nėra monopolininkė. Gyventojai dažnai nesusigaudo, kad jiems yra tiekiamos ne gamtinės, o suskystintos naftos dujos. „Visoje Lietuvoje yra dvinarė mokesčio už suskystintas naftos dujas sistema. Vieni moka 6 Lt pastoviąją to mokesčio dalį, o kiti dar ir daugiau“, – teigė pašnekovas.

Suskystintos dujos – brangus malonumas

Pasidomėjus, kiek moka UAB „Saurida“ klientai už tokią pat paslaugą kaip Kupiškyje, paaiškėjo, kad pastovioji kainos dalis iki šių metų gruodžio 1 d. ten buvo 6 Lt 5 ct, o nuo gruodžio 1 d. ši mokesčio dalis pakilo iki 18 Lt 15 ct. Vadinasi, šiuo metu Mažeikių ir kitų vietovių, kurioms suskystintas dujas buičiai tiekia ši įmonė, vartotojams vieno kubinio metro dujų kaina jau yra 28 Lt 80 ct (pridėjus vieno kubinio metro dabartinę kainą – 10,65 Lt).

P. Narbutas teigė, kad suskystintos dujos – brangus dalykas. Lėšų reikia ne tik dujoms pirkti. Brangiai atsieina dujų sistemos techninė priežiūra, bandymas, paleidimas-derinimas, remontas, nes seni vamzdynai, avarijų lokalizavimas. Tuos darbus atlikti numatyta Suskystintų naftos dujų sistemų eksploatacijos taisyklėse ir Suskystintų naftos dujų prekybos taisyklėse. Šiuos darbus privalu atlikti ir tuo metu, kai abonentas negyvena bute ar nesinaudoja dujiniu prietaisu. Jau buvo ne kartą gyventojams aiškinta, kad šių darbų atlikimo masto ir kainos negalima sieti su abonento suvartojamu dujų kiekiu, t. y. visa kaina turi būti vienodai išdalinta visiems gyventojams. Taigi, tie 6 Lt dengia dujų sistemos eksploatacijos sąnaudas.

„Dujų skaitiklius nuolat tikrina metrologijos inspekcija. Nuvežame juos patikrinti ir mes, kai gyventojams kyla neaiškumų dėl jų kokybės. Tačiau tai darome už mokestį. Jei reikėtų visoje Lietuvoje pakeisti AB „Suskystintos dujos“ dujų suvartojimo skaitiklius, reikėtų pakloti maždaug 3 mln. litų. Tai didelė suma“, – kalbėjo pašnekovas, paklaustas apie perspektyvą keisti bendrovei savo lėšomis gyventojų butuose įrengtus dujų skaitiklius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video