2024/03/28

 

Į Briuselį – su senu traktoriumi ir dainomis

Su piketuotojais susitiko Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šalio jos kairėje kupiškėnė ūkininkė Genovaitė Kučinskienė.
Nuotrauka iš Genovaitės Kučinskienės asmeninio archyvo

Trijų Baltijos šalių ūkininkai lapkričio 22 d. Briuselyje protestavo prieš mažas Europos Sąjungos tiesiogines išmokas Lietuvos, Latvijos ir Estijos žemdirbiams.
Tarp protestuotojų buvo ir ūkininkė iš Kupiškio Genovaitė Kučinskienė.

„Idėja taikiu piketu prie Briuselyje įsikūrusio Europos Parlamento nuvaryti seną sovietinės gamybos traktorių ir atkreipti dėmesį į sunkią Baltijos šalių ūkininkų padėtį bei nelygias ūkininkavimo sąlygas Europos Sąjungoje (ES) kilo kaimynams latviams, – sakė šioje akcijoje Briuselyje dalyvavusi ūkininkė Genovaitė Kučinskienė. – Estai siūlė visiems Baltijos šalių atstovams rankomis apjuosti Europos Parlamentą. Šiai idėjai nepritarta, nes būtų reikėję, kad ten nuvyktų apie 500 žemdirbių. Dabar Briuselyje taikiame pikete dalyvavo tik 83 žemdirbiai ar jų atstovai. Gausiausia buvo Lietuvos delegacija – net 60 žmonių. Latvių žemdirbių atvyko 20, o estų tik 3. Leidimas buvo gautas 100 žmonių piketui.”

Iš Kupiškio kaip Ūkininkų sąjungos atstovė vyko G. Kučinskienė, o žemės ūkio kooperatyvui „Pieno puta“ atstovavo dar trys žmonės. Kelionę rėmė žemės ūkio kooperatyvai, Ūkininkų sąjunga, pavieniai ūkininkai, o ją organizavo Žemės ūkio rūmai.
Pasak G. Kučinskienės, susidomėjimas piketuojančiais buvo labai didelis – atvyko daug žurnalistų, televizijos stočių. Pradžioje buvo sutelktos didelės policijos pajėgos, nes galbūt tikėtasi riaušių. Tačiau pamačius, kad viskas vyksta taikiai, jų pajėgos per pusę sumažėjo, o likusieji policijos pareigūnai ramiai stebėjo, klausėsi piketuotojų dainų, gėrė kavą.

Lietuvos žemdirbiai dabar gauna išmokas, sudarančias apie 50 proc. ES vidurkio, būsimoje finansinėje perspektyvoje jas numatoma padidinti iki 65 proc. ES vidurkio. Baltijos šalių žemdirbiai norėtų gauti bent ES vidurkį siekiančias išmokas.
„Mus labai palaikė Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri pažadėjo stengtis, kad išmokos būtų padidintos bent iki ES vidurkio, – sakė G. Kučinskienė. – Mūsų atstovai susitiko su Lietuvos deleguotu Europos Sąjungos komisaru Algirdu Šemeta, kuris yra atsakingas už mokesčius, muitines, kovą su sukčiavimu ir auditavimą. Jam buvo perduoti ir 45 tūkstančiai žemdirbių parašų.“

Piketuotojus aplankė ir Latvijos ministras pirmininkas Valdis Dombrovskis, žemės ūkio ministrė Laimdota Straujuma.
Pasak G. Kučinskienės, taiki piketo akcija padarė įspūdį, todėl buvo girdėti kalbų, kad panašiu keliu pasuks ir kitų šalių žemdirbiai. „Jeigu nebus jokių permainų, vyksime dar kartą į Briuselį. Rankų neketiname nuleisti“, – užtikrino pašnekovė.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video