2024/04/20

 

Žiemos sezoną pasitinka padangos pakelėse

Kartais lengviausia senas padangas sumesti į bendrus atliekų konteinerius, tačiau joms yra skirtos specialios vietos.

Autorės nuotrauka

Du kartus per metus Kelių eismo taisyklės vairuotojus įpareigoja pasikeisti automobilių padangas. Todėl kiekvieną pavasarį ir rudenį jomis užgrūdamos atliekų aikštelės, autoservisai, neretai šių nebereikalingų daiktų pamatysi konteineriuose ir net pakelėse. Dar ne visi gyventojai įprato tinkamai tvarkyti šias atliekas.

Į stambiųjų atliekų aikšteles

Kelių eismo taisyklės numato, kad iki lapkričio 10 d. visi vairuotojai privalo vasarines automobilių padangas pakeisti žieminėmis. Naudojimui nebetinkamas padangas ar jų atliekas kupiškėnai gali nemokamai palikti stambiųjų atliekų aikštelėje Technikos gatvėje.

Pasak Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro (PRATC) inžinieriaus Gintauto Ulio, čia iš vieno gyventojo priimama iki 5 padangų per metus.
Įmonės į aikštelę padangų vežti negali – jos yra sudariusios sutartis su tokių atliekų surinkėjais arba patys gabena jas į pagrindinę PRATC aikštelę.

„Stambiųjų atliekų aikštelės yra visuose mūsų apskrities rajonuose, o Panevėžyje – jau dvi. Žmonės jas žino ir naudojasi. Nors teigti, kad iš Kupiškio atliekų aikštelės išvežama daug padangų, negalima. Per metus surenkame iki 10 tonų tokių atliekų“, – sakė G. Ulys.
Surinktas padangas PRATC perduoda šių atliekų tvarkytojams. Padangos sudorojamos Lietuvoje – jas paima UAB „Akmenės cementas“ ir „Metaloidas“ Šiauliuose. Šiose įmonėse atliekos panaudojamos kurui arba perdirbamos.

Padangas, pasak pašnekovo, taip pat surenka ir jas montuojantys ar pardavinėjantys verslininkai. Tačiau ne visi jų geranoriškai tai sutinka padaryti.
„Daugelis autoservisų ar padangas pardavinėjančių įmonių surenka ir senas padangas“, – teigė G. Ulys.

Padangų nepasilieka

Byčių kaime įsikūrusios P. Jonuškos įmonės vadovas Povilas teigė vengiantis priimti klientų nebenaudojamas padangas. Išlygas jis taiko tik iš jo naujas padangas įsigijusiems gyventojams.

„Kaip bebūtų, padangų pas mus vis tiek susikaupia. Vieni klientai supranta, kad mums nuostolinga surinkti atliekas, kiti ne. Jie principingai viską palieka mums. Todėl bent du kartus per metus senas padangas išvežame į Panevėžio regioninį atliekų centrą, kur mums tenka mokėti pinigus. Viena padanga čia kainuoja apie 4-5 litus“, – kalbėjo Povilas Jonuška.

Senas padangas surenkančiomis įmonėmis verslininkas nepasitiki. Šie, pasak pašnekovo, linkę pasipelnyti, prisistato su negaliojančiomis verslo licenzijomis, o atliekas kartais išveža visai ne ten, kur reikia.
Todėl patogiausia P. Jonuškai būtų naudotis stambiųjų atliekų aikštele Kupiškyje. Tačiau verslininkai jomis naudotis negali.
„Jei mūsų padangas priimtų vietinėje aikštelėje, mes tikrai surinktume jas ir iš savo klientų“, – teigė pašnekovas.

Tada, anot jo, ir visiems būtų lengviau – kai kurie gyventojai nesivargina į atliekų aikšteles nuvežti ir tų kelių padangų – numeta jas pakelėse ar bendruose atliekų konteineriuose.
„Anksčiau, kai dar būdavo senasis sąvartynas už Byčių, atrodydavo, jog šiukšlynas prasideda jau nuo mano namų. Padangos nusėdavo visas aplinkines pakeles. Nors ir dabar ne visi žmonės dar priprato tvarkyti savo atliekas – dar pamatysi padangas ir bendruose konteineriuose. Mes jiems ir aikštelės adresą nurodome, ir už išvežtas atliekas nereikia mokėti“, – kalbėjo P. Jonuška.

Be to, verslininkas nesupranta, kodėl senas padangas įprasta užkrauti ant autoservisų pečių, kai jas ramiausiai pardavinėja ir prekybos centrai. Tik šiems, pasak kalbėjusio vyriškio, rūpintis atliekomis nereikia.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video