2024/03/29

 

Rinkimų vykdytojai įstrigo savo pareigose

Su pertraukomis nuo 1990-ųjų taksi paslaugas teikiantis Virginijus Minkevičius sakė, kad važiuoti taksi Kupiškyje nėra itin populiaru. Antai jau dvi valandas laukiąs keleivių.
Autorės nuotrauka

Seimo rinkimai baigėsi prieš mėnesį, tačiau dalis įdarbintų rinkimų apylinkių narių dar iki šios savaitės negalėjo atsikratyti senųjų pareigų. Tokių darbuotojų buvo ir mūsų rajono apygardose. Oficialiai vis dar dirbantys rinkimų vykdytojai dėl užsitęsusio atleidimo iš pareigų negalėjo ieškoti naujo darbo, registruotis Darbo biržoje, tvarkytis socialinės paramos.

Turėjo keblumų

Šią savaitę į redakciją kreipėsi keletas Anykščių-Kupiškio ir Biržų-Kupiškio rinkimų apygardų bei apylinkių narių. Žmonės skundėsi, kad rinkimams pasibaigus spalio 28 dieną, jie iki šios savaitės tebebuvo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) samdyti darbuotojai.

„Įdarbino mus dar rugsėjo viduryje ir turėjo atleisti iš karto po rinkimų spalio paskutinėmis dienomis. Prieš šias pareigas buvau bedarbė ir lapkričio 5 dieną turėjau galimybę įsidarbinti naujame darbe. Tačiau pasirodė, kad vis dar esu rinkimų komisijos narė, o antraeilėms pareigoms manęs priimti negalėjo. Gerai, kad darbdaviai manęs sutiko laukti. Bet beveik tris mėnesius teko gyventi be pajamų. Mums sumokėjo juk tik už rinkimų dienos darbą. O kol buvau įdarbinta, negalėjau dirbti kitur ar gauti socialinę paramą. Dėl to kreipiausi į VRK, bet jokio paaiškinimo negavau“, – pasakojo į redakciją paskambinusi, prisistatyti nepanorusi vienos mūsų rajono rinkimų apylinkės komisijos narė.

Tą pačią dieną pašnekovė pranešė gavusi žinią apie atleidimą. Moteris džiaugėsi nepraradusi naujo darbo ir dar jai bus apskaičiuota paskutinio mėnesio socialinė pašalpa.
Dėl vėluojančio atleidimo iš rinkimų komisijos narių redakcijai pasakojo ir kita Anykščių-Kupiškio rinkimų apygardos komisijos darbuotoja. Vienos rinkimų apylinkės vykdytoja teigė visą mėnesį kabėjusi tarp darbo ir nedarbo: „Esu bedarbė, tačiau neatleista iš rinkimų komisijos narių negalėjau įsirašyti į Darbo biržą bei pasirūpinti socialine pašalpa.“

Nedidelės kliūtys

Apie tokius rinkimų komisijų narių rūpesčius pastarąjį mėnesį patvirtino ir Panevėžio teritorinės darbo biržos Kupiškio skyriaus vedėjos pavaduotoja Laima Vaitiekūnienė.
Jos duomenimis, Seimo rinkimų komisijose šį rudenį dirbo 21 bedarbis iš Kupiškio. O informacija apie jų atleidimus pradėta gauti tik šią savaitę, ir tai dar ne visiems.
„Mūsų bedarbiams nesklandumų dėl pavėluoto atleidimo nebuvo, išskyrus vieną atvejį, kai bedarbės negalėjome nuo lapkričio 5 dienos įdarbinti į finansuojamą įdarbinimo subsidijuojant priemonę. Šiandien gavome informaciją apie atleidimą, į priemonę darbinsim nuo rytdienos“, – praėjusį trečiadienį „Kupiškėnų mintims“ sakė L. Vaitiekūnienė.

Dar dviem naujai besiregistruojančioms moterims per paskutinį mėnesį Darbo birža negalėjo suteikti bedarbio statuso, nes nebuvo informacijos apie atleidimą.
„Žmonėms įsidarbinti kitur, jei nėra atleidimo, neturėtų būti kliūtis, nes vienu metu galima dirbti keliose darbovietėse“, – pridūrė pavaduotoja.

Formalios procedūros

Apie užsitęsusį rinkimų vykdytojų darbą pasiteiravus abiejų Kupiškio rinkimų apygardų pirmininkų, šie teigė savo darbuotojus atleidę tuoj pat po rinkimų. Tačiau tūkstančiais darbuotojų atleidimų užversti VRK specialistai iki šiol nespėjo visų duomenų suderinti su „Sodra“.
„Taip, mūsų apygardoje vis dar yra neatleistų komisijų narių, bet tai – žmogiškasis faktorius. Tiesiog VRK buhalterijos darbuotojai nepajėgūs greitai sutvarkyti visų darbuotojų dokumentų ir suderinti jų su „Sodra“, – paaiškino Biržų-Kupiškio rinkimų apygardos pirmininkė Rima Jareckienė.

Jos teigimu, atleidimo nesulaukiantiems rinkimų vykdytojams tiesiog reikėtų kreiptis į VRK buhalteriją ir visi nesklandumai bus išspręsti. Didesnių rūpesčių, anot jos, Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje turėjo išeiti iš darbo negalėję ikipensinio amžiaus nariai.
„Šiandien jau atleisti visi VRK įdarbinti komisijų nariai“, – „Kupiškėnų mintims“ patvirtino VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Pasak pašnekovo, galėjo kilti formalių nesklandumų tvarkant kiekvieno iš 16 tūkst. pasamdytų darbuotojų duomenis „Sodroje“. Daugiausia, anot jo, keblumų buvo su bedarbiais, taip pat darbai strigo su susirgusiais komisijų nariais, kai kuriuos netgi „užblokavo“ antstoliai. Dalies šių grupių atstovų ir požiūris į buvusį darbą VRK pasirodė ne itin atsakingas.
„Kiekvienas atvejis individualus, bet tai tik formalios procedūros ir jos bus baigtos“, – patikino pirmininkas.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video