2024/03/29

 

Prijaukinta stirna tapo medžiotojų auka

Stirnų pateles ir jauniklius dar galima medžioti iki gruodžio 31 dienos.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Kupiškį lengvai būtų galima pavadinti medžiotojų kraštu. Tačiau ne visi jų metodai džiugina šio pomėgio nesuprantančius žmones. Prieš mėnesį Šiaudinių vienkiemyje nušauta stirna sukėlė tikrą pasipiktinimą šį žvėrį prisijaukinusiai šeimininkei.

Į redakciją kreipėsi Šiaudinių kaimo gyventoja Aldona Navikienė. Moteris su liūdesiu pasakojo apie savo sodyboje nutikusią nelaimę. Gyvūnus itin mylinti moteris prarado prisijaukintą stirną.

Patelė kartu su jaunikliais dažnai lankydavosi šios gyventojos atokiame vienkiemyje. Jai šeimininkė paduodavo ėsti. Po kurio laiko žvėris jau ateidavo be savo jauniklių.
O lapkričio 4 dieną A. Navikienė nebesulaukė ir pačios patelės. Ją visai šalia sodybos nušovė medžiotojai.

„Leidau medžioti savo žemėse, bet negalvojau, kad jie taip pasielgs. Nušovė mano stirnytę visai prie namų. Aš ją jau buvau prisijaukinusi, be jokios baimės ji ateidavo į kiemą ir kartu su kitais gyvuliais ėsdavo pašarą iš rankų, gulėdavo palei klojimą“, – pasakojo A. Navikienė.
Dėl šios nelaimės moteris sukėlė ant kojų visą Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyrių. Paaiškėjo, kad stirną nušovė “Ąžuolo” medžiotojų klubas.

Pasak A. Navikienės, medžiotojai buvo atvykę pažiūrėti šio įvykio. Tačiau šeimininkė su jais net į kalbas nesileido, nors Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus medžioklės žinovas Bronius Juodviršis tvirtino, kad nusižengimų medžiotojai nepadarė. Stirnų patelių ir jauniklių medžioklės sezonas tęsiasi nuo spalio 1 iki gruodžio 31 dienos.
Medžiotojai žvėrį gali nušauti ne arčiau 200 metrų nuo gyvenamojo namo. O jei šeimininkas leidžia, netgi ir jo kieme.

„Nuo 1996 m. stirnų gausumas Lietuvoje labai augo, tačiau dėl didelio stirnų kaimenių tankio bei giliasniegės ir atšiaurios žiemos daug stirnų krito. Šie stirnų gausumo pokyčiai atsispindi ir Kupiškio rajono miškuose. Palyginimui galiu pateikti pavyzdį su briedžiais, kurių situacija priešinga stirnoms, nes briedžių gausumui reikšmingos įtakos meteorologinės sąlygos neturi“, – apie kanopinių žvėrių populiaciją mūsų kraštuose kalbėjo šiuos žvėris tyrinėjęs ir skaičiavęs biologas Mantas Arbūzas.

Briedžių medžioklės terminai praeitais metais buvo pailginti siekiant atsakingai reguliuoti šių gyvūnų populiaciją bei sumažinti jų daromą žalą miško želdiniams. Šių žvėrių patinus galima medžioti nuo rugsėjo 1 d. iki gruodžio 15 d. (tik medžiotojams selekcininkams). Pateles – nuo spalio 1 d. iki lapkričio 15 d. Jauniklius – nuo spalio 1 d. iki gruodžio 15 d.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video