2024/04/16

 

Linksmybių kaina – negaliojantys rinkimų rezultatai

Biržų-Kupiškio rinkimų apygardos rinkėjų kantrybę ir pilietiškumą patikrins tikriausiai dar vieni – pakartotiniai Seimo rinkimai.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Šeštadienį Konstitucinis teismas (KT) paskelbė išvadas dėl Seimo rinkimų. Galutiniai Seimo rinkimų rezultatai daugiamandatėse rinkimų apygardose buvo patvirtinti teisėtai.
Tačiau KT teisėjai nusprendė, kad vienmandatėje Biržų-Kupiškio apygardoje padaryti pažeidimai prieštarauja Seimo rinkimų įstatymui, todėl šioje rinkimų apygardoje rinkimų rezultatai – naikinami.

KT išvadoje teigiama, kad vienmandatėje Biržų-Kupiškio apygardoje padaryti pažeidimai prieštarauja Seimo rinkimų įstatymui. Čia rinkimus laimėjo socialdemokratas Aleksandras Zeltinis, aplenkęs darbietį Ritą Vaiginą. Tačiau pirmajame ture skirtumas tarp pirmąją vietą užėmusio kandidato ir trečiąją vietą užėmusios kandidatės buvo vos 29 balsai, o Kaštonų rinkimų apylinkės komisijos nariai patys rezultatų suskaičiuoti nesugebėjo – tai už juos padarė apygardos rinkimų komisija.

Kaltės nejaučia

„Mes viską gerai dirbome, tačiau prieš Konstitucinį teismą nepašokinėsi, – sakė Biržų-Kupiškio rinkimų apygardos pirmininkė Rima Jareckienė. – Mes gerai dirbome, kodėl turime atsistatydinti. Vyriausioji rinkimų komisija patvirtino rezultatus, todėl ir taip mūsų įgaliojimai nutrūko (Seimo rinkimų įstatymo 20 str. teigia, kad “…sprendimą nutraukti įgaliojimus priima rinkimų komisija, paskyrusi komisijos narius, kai ši komisija, jos pirmininkas yra atlikę visus pagal įstatymą jam pavestus darbus…“ Taigi, pirmininkės įgaliojimai dar nenutrūkę – aut. pastaba).„

Pasiteiravus R. Jareckienės, kokie pažeidimai buvo fiksuoti pirmojo turo metu, ir ar tiesa, kad Kaštonų rinkimų apylinkės komisijos nariai „baliavojo“ dar nesuskaičiavę balsų, pirmininkė atsakė vienu žodžiu: „Šmeižtas.“ Kokios aplinkybės ir kokie pažeidimai buvo nustatyti, ji konkrečiai įvardinti nesiryžo, tik kartojo, kad Kaštonų rinkimų apylinkėje buvo neproduktyvus komisijos pirmininko darbas, komisija dirbo nesilaikydama įstatymų. Tiksliau paaiškinti, ką galvoja sakydama „neproduktyvus darbas“ ir „nesilaikė įstatymų“, R. Jareckienė nesugebėjo. Pasak pašnekovės, apygardos rinkimų komisija turi teisę pati skaičiuoti rinkėjų balsus.

Pažeidimų grandinė

Paprašytas pakomentuoti, kokie vis dėlto buvo padaryti rinkimų pažeidimai, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis kalbėjo tiesiai: „Mūsų kandidatė Nijolė Šatienė, kuri pirmavo visose rinkimų apylinkėse, po paskutiniosios rinkimų apylinkės – Kaštonų – balsų suskaičiavimo staiga tapo trečia. Toje rinkimų apylinkėje komisijos nariai girtavo – dabar tai mums sunku įrodyti, nors Darbo partijos atstovai turi videoįrašą, tik mums neduoda. Matyt, tikėjosi, kad rezultatai gali pakrypti ne jų naudai. Mes turime tik įrašytą pokalbį, kuriame kalbama apie tai, kas vyko šioje rinkimų apylinkėje. Kaštonų rinkimų apylinkės komisija kažkodėl nesugebėjo suskaičiuoti iki 300 ir užpildyti protokolą. Tai pirmas toks atvejis Lietuvoje. Beje, sugadintų biuletenių skaičius šioje rinkimų apylinkėje kelis kartus didesnis negu kitose. Skaičiuojant rinkėjų balsus patalpoje buvo pašaliniai žmonės. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) Biržų-Kupiškio vienmandatėje rinkimų apygardoje rezultatus pripažino tik šios komisijos narių – kitų partijų atstovų balsais. VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas balsavo prieš.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video