2024/04/23

 

Laukia nauji rinkimai Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje

Šeštadienį Konstitucinis teismas (KT) paskelbė išvadas dėl Seimo rinkimų. Galutiniai Seimo rinkimų rezultatai daugiamandatėse rinkimų apygardoje buvo patvirtinti teisėtai.
Tačiau KT teisėjai nusprendė, kad vienmandatėje Biržų-Kupiškio apygardoje padaryti pažeidimai prieštarauja Seimo rinkimų įstatymui, todėl šioje rinkimų apygardoje rinkimų rezultatai – naikinami.

Biržų-Kupiškio vienmandatėje apygardoje po pirmojo rinkimų turo skirtumas tarp socialdemokrato Aleksandro Zeltinio ir trečią vietą užėmusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatės Nijolės Šatienės buvo tik 29 rinkėjų balsai.

Kadangi buvo registruota daug pažeidimų, su tokiais rezultatais nesutiko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Pagrindinė priežastis, kodėl įtarimų sukėlė rinkimų rezultatai, buvo ta, kad Kaštonų apylinkės (Biržų r.) rinkimų biuletenių kontrolė buvo prarasta. Biržų-Kupiškio apygardos rinkimų komisijos nariai savavališkai išvežė nesuskaičiuotus balsavimo biuletenius iš apylinkės rinkimų komisijos patalpų. Vėliau suskaičiavus biuletenius paaiškėjo, kad išvežtų iš komisijos ir suskaičiuotų apygardoje biuletenių skaičius ženkliai skyrėsi. Ne mažiau svarbu ir tai, kad apygardos komisija neturėjo įgaliojimų perimti biuletenius.

R. Karbauskis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vardu kreipėsi į Vyriausiąjį administracinį teismą prašydamas panaikinti Vyriausiosios rinkimų komisijos spalio 20 d. sprendimą ir šios rinkimų apygardos rezultatus pripažinti negaliojančiais. Teismas sprendimo nepanaikino. Po šio sprendimo skundas dėl rinkimų rezultatų įteiktas Prezidentūrai, o Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė kreipėsi į Konstitucinį teismą, kuris ir priėmė galutinį sprendimą.
Rinkimų rezultatus be Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos dar skundė Tautininkų sąjunga, Darbo partija, Socialistinis liaudies frontas bei kandidatas į Seimo narius Kęstutis Rupulevičius.

Naujieji Seimo nario rinkimai Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje turėtų įvykti po pusmečio.

Plačiau apie tai skaitykite antradienio „Kupiškėnų mintyse“.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video