2024/04/27

 

Vėlinių atgarsiai – be elektros, be smėlio, su lapais

Kupiškio laisvamanių kapinėse sugrėbtų lapų krūvelės taip ir liko neišvežtos prieš Vėlines.

Banguolės Aleknienės nuotrauka

Po Vėlinių kasmet išgirstame kapus tvarkiusių ir lankiusių žmonių įvairiausių nusiskundimų dėl netvarkos prie rajono kapinių, dėl per mažo vietinės valdžios dėmesio šioms amžinojo poilsio vietoms. Taip buvo ir šiemet.

Pasigedo šviesos ir tvarkos

Vėlinių išvakarėse paskambinusi viena kupiškėnė piktinosi, kad prie naujųjų Kupiškio miesto kapinių atvežta ne smėlio, bet gana stambios struktūros žvyro. Jis gal ir tinka naujoms kapavietėms tvarkyti, tačiau tik ne jų aplinkai pagražinti. Moteris stebėjosi, kodėl Subačiaus, Palėvenės ar prie kitų rajono kapinaičių sugebėta atgabenti smėlio, o čia ne.
Lapkričio 1-ąją pavakariais atvykę lankyti artimųjų kapų senosiose ir naujosiose Kupiškio miesto kapinėse žmonės pasigedo apšvietimo. Pačiose kapinėse pakako šviesos nuo uždegtų žvakučių. Labiausiai jos stigo šių kapinių prieigose. Gerai, kad niekas nepakliuvo po automobilio ratais. Tamsoje tikrai buvo pavojinga pėstiesiems, skubantiems į kapines ar iš jų, nardyti tarp mašinų grūsties.

Sulaukta ir pastabų dėl Kupiškio laisvamanių kapinių aplinkos. Skambinusi moteris klausė, kodėl prieš Vėlines nepasirūpinta išvežti iš čia sugrėbtų į krūveles lapų, kodėl tik iš dalies bandyta juos sugrėbti. Tai akivaizdi nepagarba mirusiesiems ir kapus lankantiems žmonėms.

Gynėsi lėšų stoka

Į šiuos klausimus paprašytas atsakyti Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad iš esmės visi čia išvardinti nesklandumai kilo dėl lėšų stokos. Antai apšvietimą prie senųjų Kupiškio kapinių anksčiau per Vėlines užtikrindavo komunalininkai. Jie atsiveždavo mobilų generatorių ir įjungdavo apšvietimą nuo ten buvusios elektros tiekimo linijos porą dienų.

Paskui šios linijos stulpai supuvo ir elektros linijos atšaka ties kapinėmis buvo panaikinta. „Formaliai ten yra miesto teritorija. Tačiau ji neurbanizuota – arti nėra gyvenamųjų namų ar įstaigų. Todėl įrengti gatvės apšvietimą kol kas neplanuojama. Tolimesnėje perspektyvoje toks apšvietimas ten galėtų atsirasti“, – sakė administracijos direktorius. Jis patvirtino, kad prie naujųjų kapinių šįkart taip pat nebuvo apšvietimo, nors viena apšvietimo stulpo lempa turėjusi šviesti.

„Apšvietimo nebuvo, nes „Lesto“ neleido jo įjungti, kadangi ten nėra elektros energijos suvartojimo apskaitos prietaiso. Anksčiau pavykdavo susitarti su energetikais, kad tą apšvietimą leistų įjungti per Vėlines, o už sunaudotą elektros energiją būdavo sumokama pagal preliminarius apskaičiavimus. Tad šiuo atveju nieko kita nebelieka, kaip vykdyti „Lesto“ prašymą įsirengti elektros energijos apskaitą. Tai iki kitų Vėlinių turėtų būti padaryta“, – patikino Ž. Aukštikalnis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video