2024/04/27

 

Antrasis Seimo rinkimų turas: rinkėjai balsuoti neskuba

Banguolės Aleknienės nuotrauka

Šiandien pasidėjo Seimo rinkimų antrasis turas, kuriame dėl Seimo nario mandato varžosi 134 kandidatai.
Balsavimas vyksta 67 vienmandatėse apygardose, kuriose rinkimų teisę turi daugiau kaip 2,4 milijono rinkėjų.

Išankstinis balsavimas

Keturiose Lietuvos rinkimų apygardose rinkimai nevyksta. Trijose vienmandatėse seimo nariai buvo išrinkti jau pirmame ture, o Zarasų-Visagino apygardoje pirmojo turo balsavimo rezultatai buvo pripažinti negaliojančiais. Šioje apygardoje ne vėliau kaip po pusės metų turės vykti pakartotiniai rinkimai.

Antrajame rinkimų ture varžosi po 35 Darbo partijos ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatus, 28 socialdemokratai, devyni Drąsos kelio partijos kandidatai, septyni partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovai, po šešis Liberalų sąjūdžio ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovus, keturi savarankiškai išsikėlę kandidatai, du Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, du Liberalų ir centro sąjungos atstovai.
Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko, 10 val. duomenimis, rinkėjų aktyvumas buvo 5,3 proc.
Išankstinio balsavimo teise pasinaudojo mažiau rinkėjų. II rinkimų ture jų aktyvumas buvo 3,7 proc. (I ture – 4,34 proc.).

Pagal II rinkimų turo išankstinio balsavimo rezultatus Biržų-Kupiškio rinkimų apylinkė užima devintą vietą. Čia balsavo 7,86 proc. rinkėjų.
Anykščių-Kupiškio rinkimų apygardoje iš anksto balsavo 8,17 proc. rinkėjų. Ši rinkimų apygarda iš 67 rinkimų apygardų užėmė septintą vietą.

Kviečia būti pilietiškais

Reaguodami į galimą neskaidrią veiklą ir antrojo turo metu akcijos „Darom“ iniciatoriai VšĮ „Mes Darom“ kartu su Vyriausiąja rinkimų komisija (VRK) ir Policijos departamentu skelbė „Baltosios pirštinės“ akciją.
Iniciatyvos tikslas – paskatinti visus Lietuvos žmones prisidėti prie skaidraus antrojo rinkimų turo vykdymo, užkirsti kelią balsų pirkimui bei saugoti valstybės demokratijos pagrindus.

„Prie „Baltosios pirštinės“ iniciatyvos prisijungti gali visi Lietuvos žmonės. Akcijos dalyviai kviečiami spalio 28 dieną ne tik balsuoti, bet ir pasirūpinti baltomis pirštinėmis – simboliu už skaidrius rinkimus ir prieš balsų pirkimą. Atidavus balsą, žmonės skatinami pranešti rinkimų apylinkės darbuotojui apie savo dalyvavimą pilietinėje iniciatyvoje ir, išėjus iš rinkimų apylinkės, užsimauti baltas pirštines bei pasilikti stebėti rinkimų apylinkės aplinką.

Pastebėjus galimą balsų pirkimą ar kitus sąžiningų rinkimų vykdymo pažeidimus, apie tai pranešti specialiuoju policijos telefono numeriu 8 5272 5372 ir trumpuoju VRK telefono numeriu 1855.
Z. Vaigausko teigimu, “Baltosios pirštinės„ akcijos dalyviai kol kas nėra labiai aktyvūs.
Sekmadienį policija gavo 14 pranešimų apie galimus pažeidimus rinkimuose, ikiteisminių tyrimų kol kas nepradėta.
Pranešimai gauti iš Kauno, Kupiškio, Vilniaus, Šiaulių miestų. Daugiausiai pranešimų gauta apie neleistiną agitaciją.
Balsavimas rinkimų apylinkėse vyksta nuo 7 iki 20 valandos.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video