2024/03/29

 

Piliečiai dėlioja valdžios pasjansą

B

Šiomis dienomis Lietuvai buriama ateitis. Įvairūs
būrėjai spėlioja skirtingai. Pakentėkime,
atsakymo laukti liko nebeilgai.
Agnės Pėčaitės-Stankevičienės piešinys

aigėsi Seimo rinkimų pirmasis turas. Pamažu ima ryškėti naujos valdžios kontūrai. Ne tik politologai, bet ir verslininkai, ūkininkai, savivaldos atstovai, kultūros darbuotojai ir kiti visuomenės nariai diskutuoja, spėlioja, kokia bus naujoji valdžia, kokios permainos laukia visų Lietuvos žmonių.
Šalies valdžios virsmui neabejingi ir kupiškėnai. Kaip jie vertina pirmąjį rinkimų turą, kokį politinių jėgų išsidėstymą prognozuoja?

Jonas JARUTIS,
Kupiškio r. meras, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rajono skyriaus pirmininkas

Kol kas negaliu prognozuoti, koks bus Seimas, kas formuos Vyriausybę. Antrajame rinkimų ture dalyvauja dar daug įvairių partijų kandidatų. Tad galutinė partijų mozaika paaiškės po šio turo. Manau, kad kai kurie politikai per anksti rinkimų naktį pradėjo matuotis antpečius.

Tikėjausi, kad Valstiečių ir žaliųjų sąjunga per šiuos rinkimus gaus daugiau balsų. Palyginti su ankstesniais rinkimais, visgi šįkart pavyko įgyti didesnį miestiečių palankumą. Kaimiškose rinkimų apylinkėse mes tradiciškai surinkome nemažai balsų. Mūsų partijos programa labiau orientuota į kaimą. Tačiau propaguodami žaliąsias idėjas turėtume būti patrauklūs ir miestiečiams. Su šia rinkėjų grupe mūsų partijai labiau reikėtų padirbėti. Dėl pralaimėtų rinkimų nenusimename. Čia kaip sporto varžybose – pralaimėjęs vėl ruošiesi kitiems startams.

Adelė Danutė ADAMONIENĖ,
ūkininkė

Dėl tokių rinkimų rezultatų man labai liūdna. Suprantu, kad žmonės būna įvairių pažiūrų. Tačiau nesuvokiu, kad patikėtų tokiais nerealiais pažadais. Lietuviai visą laiką buvo racionaliai mąstanti, viską pasverianti tauta. O dabar užmiršo, kad darbiečių lyderis jau buvo ūkio ministras ir nieko gera iš to neišėjo. Manau, kad pirmojo turo rinkimų rezultatai – didelė Lietuvos nelaimė. Užsienio investuotojai jau buvo į mūsų šalį pradėję kitaip žiūrėti.

Verslininkams svarbu stabili Vyriausybės politika. Latviai mus šiuo atžvilgiu pralenkė, pasirinkę politikos tęstinumą. Jie suprato, kad norint turėti reikia dirbti ir kur papuola neišlaidauti.

Sumaišties įnešė ir valstiečių pozicija dėl referendumo atominės elektrinės klausimu. Šią jų iniciatyvą vertinu kaip rinkimų triuką. Apie atominę elektrinę reikia žmonėms aiškinti ekspertus pasikvietus, kad jie suprastų, kas tai yra. Pritariu estų pozicijai, kurie suvokia, kad šalis elektros energijos tiekimo bent tris alternatyvas turi turėti.

Nesuprantu aš Andriaus Kubiliaus tokio puolimo ir juodinimo. Negi žmonėms geriau jau tikėti stebuklų šalies pažadais? Juk valstybę, vaizdžiai sakant, turime statyti kaip namą. Manau, jog dabartinė Vyriausybė jau sugebėjo uždengti stogą, toliau būtų pasirūpinta kitais dalykais ir gyventi darytųsi kiekvienam iš mūsų vis geriau.

Esu linkusi pritarti kažkada išsakytai Česlovo Juršėno nuomonei, kad socialdemokratai ir konservatoriai gali dirbti Lietuvos labui ir prisiimti atsakomybę. Premjeru negali būti teistas žmogus, kuriam vėl yra iškelta byla. Be to, apie kokią tvarką ir teisingumą galime kalbėti, jei tiek iškilo rinkimų pažeidimų, papirkimų. Kita vertus, manau, kad Lietuvos žmonės atsipeikės, atsikratys nereikalingų emocijų ir sudėlios viską į savo vietas. Valstybės politika turi būti orientuota į perspektyvą. Be taupymo, be tvarkos ir atsakingų sprendimų nieko nebus.

Zigmantas ALEKSANDRAVIČIUS,
ūkininkas, Kupiškio r. darbdavių klubo prezidentas

Nemanau, kad bus blogiau. Gyvenimas turėtų gerėti, nes apskritai ne nuo valdžios priklauso, kaip mes gyvename. Reikia kiekvienam įdėti daug ir savo pastangų. Svarbiausia, kad valdžia netrukdytų verslininkams dirbti. Šiuo metu yra gana didelis atotrūkis tarp valdžios ir verslo bei dirbančiųjų. Jų poreikių nesupratimas.

Pažįstu daug ateinančių į valdžią žmonių. Vieni tikrai gali rimtai dirbti. Tačiau matau ir tokių, kurie ateina pramogauti. Kokios bus naujajame Seime koalicijos, nenorėčiau dabar spėlioti. Reikia palaukti antrojo rinkimų turo rezultatų. Įmanomi visokie dariniai. Tuo nesistebėčiau. Manau, kad įtakos sferos bus labai gražiai pasidalintos.

Vilija MORKŪNAITĖ, Kupiškio kultūros centro režisierė

Valdžia kairėja. Gal po antrojo rinkimų turo tokios prognozės ir nesikeis. Tačiau ir dešinieji, manau, visai neblogai pasirodė. Darbo partijos ir socialdemokratų koalicija yra labiau prognozuotina. Taigi darbiečiai, jei nesikeis prognozės ir jie ateis į valdžią, turės tesėti rinkėjams savo pažadus ir iškabinti dėl atominės elektrinės užvirtą košę.

Manau, svarbu, kad dešinieji ryškiai nenukryptų į kairę, liberalai neišduotų konservatorių. Jei partijos susimakaluos, gali labai kristi rinkėjų pasitikėjimas jomis. Rinkėjams reikia aiškumo – kas už ką. Kairėjant valdžiai visgi socdemai turėtų likti svarbiausia jėga. Jei Vyriausybę formuotų kairiųjų koalicija ir po kelių mėnesių nesugebėtų valdžios išlaikyti, tai labiausiai, mano nuomone, nukentėtų būtent socialdemokratų reputacija.

Į ateitį aš žvelgiu optimistiškai. Nemanau, kad valdžia kuria mano gyvenimą. Pirmiausia pati esu atsakinga, kaip jis klostosi, kaip sekasi mano artimiesiems.
Man atrodo, kad tebegyvename pereinamuoju laikotarpiu. Daugelis nori greitai gerėjančio gyvenimo, bet nepripratę galvoti savo galva, nori, kad kiti sutvarkytų jų gyvenimus, o ne jie patys. O juk nuo mūsų motyvacijos daug kas priklauso.

Ateityje, manau, žmonės taps pilietiškesni, labiau praprusę, pasidomės rinkimų programomis, politikų veikla. Tuomet jau galės racionaliau pasirinkti, už ką balsuoti per rinkimus, po to ir pareikalauti iš išrinktų seimūnų realių darbų ir pažadų tesėjimo. O dabar daugelis apie politiką neišmano, negali konstruktyviai vertinti politikų sprendimų, vadovaujasi emocijomis.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video