2024/03/29

 

KARŠTOS ŽINIOS! Rinkimų diena rajone – naujienos iš pirmų lūpų!

Šiandien – Seimo rinkimai. Iš viso šalyje rinkimų teisę turi daugiau nei 2,5 milijono gyventojų. Išankstiniame balsavime jau dalyvavo 11 174 mūsų šalies piliečiai. Tai sudaro 4,33 proc. visų rinkėjų.

Visą dieną mūsų internetinės svetainės lankytojams pateiksime pačią naujausią informaciją iš visų mūsų rajono rinkimų apylinkių. Kalbinsime rinkimų apylinkių komisijos narius, stebėtojus, atėjusius balsuoti. Nebūkite abejingi, pasidalinkite savo įspūdžiais, kurių laukiame el. paštu [email protected]  

Sekite, siųskite informaciją ir būsite rinkimų dienos įvykių sūkuryje!

(Atnaujinta 8.50)

Pirmieji rinkėjai


Iki 8 val. ryto Biržų-Kupiškio rinkimų apygardos (Nr.48) Senamiesčio rinkimų apylinkėje balsavo 15 žmonių, Kupos rinkimų apylinkėje – 13, Račiupėnų apylinkėje – 18, Aukštupėnų apylinkėje – 5. Anykščių-Kupiškio rinkimų apygardos (Nr. 49) Juodpėnų apylinkėje buvo sulaukta 2 rinkėjų, Biliūnų rinkimų apylinkėje – 1.


Balsuoti Seimo rinkimuose ir pareikšti savo nuomonės dėl atominės elektrinės kupiškėnai suskubo nuo ankstyvo ryto. Biržų-Kupiškio rinkimų apygardos Senamiesčio rinkimų apylinkėje viena miestelėnė suskubo pareikšti savo valią 7 val. ryto, vos tik rinkimų komisijai pradėjus darbą.


Balsuoja Kęstutis Meškauskas. 

Banguolės Aleknienės nuotrauka

Vienas iš pirmųjų čia balsavo Kęstutis Meškauskas. Pasak vyriškio, už ką balsuos, jis atėjo tvirtai apsisprendęs. Tikisi, kad naujoji valdžia padės Lietuvai sparčiau lipti iš nuosmukio duobės. „Gal naujasis Seimas bus protingesnis už buvusįjį. Reikėtų, kad jame būtų mažiau partijų ir frakcijų. Kad klausimų svarstymas ir sprendimų priėmimas vyktų sklandžiau ir nebūtų panašūs į derėjimąsi turguje. Taip pat norėčiau, kad ir seimūnų ateityje būtų šiek tiek mažiau. Gyventojų juk Lietuvoje mažėja“, – dalijosi mintimis balsuotojas.


Savo valią šioje rinkimų apylinkėje pareiškusi Rasa Aukštikalnienė sakė, kad greitų permainų Lietuvoje po šių rinkimų nesitiki. Jos nuomone, svarbiausia, kad nors pamažu šalis judėtų pozityvia kryptimi. 

Savo valią rinkimuose pareiškė
Alvida Uldukienė.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

O Alvidos Uldukienės didžiausias troškimas, kad naujoji valdžia sudarytų kuo geresnes sąlygas darbo vietų kūrimui. „Bus darbo, tai ir daugelis socialinių problemų savaime išsispręs“, – buvo įsitikinusi Senamiesčio rinkimų apylinkės rinkėja.


Senamiesčio rinkimų apylinkėje rinkimų komisijos nariams ir stebėtojams tenka būti nešildomose patalpose. Pasak šios rinkimų komisijos pirmininko Andriaus Kleniausko, jie šildysis arbata, o jei tai nepadės jungs šildytuvus. Jis iš pradžių nepastebėjęs, kad tose patalpose nėra šildymo.


Balsuoja Birutė Vileišienė.

Banguolės Aleknienės nuotrauka

Prieš aštuntą valandą pirmųjų rinkėjų sulaukė Biržų-Kupiškio rinkimų apygardos Aukštupėnų rinkimų apylinkė. Čia pirmieji savo valią Seimo rinkimuose pareiškė Vileišiai. Pasak Birutės Vileišienės, jai šįkart buvo sunku apsispręsti, už ką balsuoti. Būsimam Seimui ji linki sėkmingo darbo ir nenuvilti savo rinkėjų.

(Atnaujinta 9.27)

Rinkimų rytas Subačiuje – milžiniškas konservatorių plakatas gyvenvietės centre

 

Per pirmąją rinkimų valandą Subačiaus rinkimų komisijoje Nr. 20 prabalsavo dešimt šios
gyvenvietės rinkėjų.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Praėjus pirmajai valandai nuo Subačiaus rinkimų apylinkės Nr. 20 atidarymo teise balsuoti pasinaudojo dešimt šios gyvenvietės rinkėjų. Vienas jų rinkimų komisijos narių prie Subačiaus kultūros namų durų jau laukė prieš septintą valandą.

Iš viso iki balsavimo pabaigos laukiama 879 subatėnų, kurie turėtų pareikšti savo valią renkant Lietuvos Seimą ir apsiprendžiant dėl naujos atominės elektrinės.


„Kupiškėnų mintys“ pakalbino subatėnę Janiną Palšiūnienę. Pensininkė viena pirmųjų atvyko į Subačiaus rinkimų apylinkę. Tačiau be balsavimo jai itin rūpėjo pasižiūrėti, kaip darbui pasiruošusi minėtos rinkimų apylinkės komisija. Mat pati Janina net 30 metų praeityje buvo šios komisijos narė, o vienais metais teko ir pirmininkauti.

Šiais metais jai teko stebėtojos pareigos gretimoje Skverbų rinkimų komisijoje.


Subačiaus rinkimų komisija šiais metais gavo
naują balsadėžę.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

„Aš jau pripratusi balsavimo dieną keltis anksti ir jau septintą valandą būti rinkimų apylinkėje. Todėl ir šiemet negalėjau ramiai miegoti, kol nauji komisijos nariai pradeda ruoštis priimti pirmuosius balsavimus. Buvo įdomu užlėkti pasižiūrėti, kaip jie pasiruošę. Kartais vis dar pavyksta ką nors patarti, padėti – šitiek metų dirbau tokį darbą, turiu nemažai patirties. Labai pasiilgstų rinkimų nakties, kai visi komisijos nariai skaičiuoja balsus – būna taip smalsu“, – kalbėjo J. Palšiūnienė.


Tačiau dabar, pasak pašnekovės, kai kas ir pasikeitę: balsavimo vietoje įvestas internetas, nebėra tokios gąsdinančios stebėtojų komandos.

Be to, moterį nudžiugino ir tai, kad į Subačiaus rinkimų apylinkę atkeliavo nauja, stiklinė balsadėžė. Ankstesnė jau buvo visai nusidėvėjusi.


Rinkimų dieną privaloma nuimti visą politinę
reklamą viešumoje, tačiau Subačiuje vis dar

kaba milžiniškas konservatorių politinis plakatas.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Paklausta, ar J. Palšiūnienė rinkimų dieną jau buvo tvirtai apsisprendusi už kokius kandidatus, partiją balsuos ir kokią nuomonę pareikš dėl atominės elektrinės, subatėnė teigė, jog balsą savo favoritams paskyrusi jau prieš kurį laiką: „Anksčiau būdavo tik iškabina kandidatų nuotraukas ant stendo ir viskas. O šiemet buvo labai daug reklamos, informacinių leidinukų, todėl net ir apolitiškas rinkėjas galėjo susipažinti su kiekviena partija ir jos nariais. Aš taip pat nebe šiandien apsisprendžiau už ką balsuoti“.


Rinkimų dieną Subačiaus centre esančioje reklaminės kompanijos stende nebekabėjo nė vienas politikų plakatas. Tačiau atsakingų asmenų akis stebėtinai pražiopsojo pačią didžiausią reklamą ant šio miestelio pastato – trijų metrų dydžio konservatoriaus Jono Šimėno plakatą.

(Atnaujinta 12.43)

Salamiestėnai balsuoti neskuba

Stebėtojai (iš kairės) Saulius Šukys ir Vygintas
Dragūnas tikisi, kad žmonės bus aktyvūs ir
ateis balsuoti.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Salamiesčio rinkimų apylinkėje 9.30 val. balsuoti buvo atėję tik 16 žmonių. Pirmojo rinkėjo sulaukta tik apie 8 valandą.


„Turėjom nemažai balsuojančių namuose – jų buvo 49, – sakė Salamiesčio rinkimų apylinkės pirmininkė Jolanta Koncevičienė. – Mūsų apylinkėje iš viso yra 604 rinkėjai. Daugiausiai rinkėjų tikimės sulaukti po šv. Mišių – apie 12 valandą.“


Šiais metais pirmą kartą balsuojantiesiems prisiminimui nebuvo nei gėlės žiedo, nei Konstitucijos knygelės. Kuomet buvo skiriama daugiau lėšų, toks dėmesys visuomet būdavo parodomas.

(Atnaujinta 13.43)

Kad rinkėjai greičiau rastų balsavimo patalpas ir neklajotų tamsiame koridoriuje kaip orientyras sustatytos kėdės.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Rinkimai Antašavoje – rinkėjų sumanumo ir orientacijos išbandymas

 

Į Antašavos rinkimų apylinkę atėję rinkėjai pirmiausiai vienas kito klausia kur pasukti, į kurias duris pasibelsti. Koridoriuje tamsa, todėl kur yra žmonių galima spėti tik pagal balsus.


„Seniau žmonės balsuodavo kitose patalpose, tačiau dėl labai blogos jų būklės įsikūrėme Antašavos bendruomenei skirtame kambaryje. Iš čia šalta, tačiau niekas mūsų neklausia, – sakė šios apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė Zita Aukštakalnienė. – 10 val. buvo nubalsavę 7 procentai šios rinkimų apylinkės rinkėjų. Didžiausio rinkėjų srauto tikimės kaip ir visada – prieš šv. Mišias ir po jų. Tikimės, kad atvažiuos žmonių ir specialiu autobusu. Išankstinio balsavimo teise namuose pasinaudojo 51 rinkėjas.“


Kad būtų galima greitai perduoti duomenis, Antašavos pagrindinė mokykla paskolino kompiuterį, internetą ir spausdintuvą.

(Atnaujinta 15.03)

Rinkimus Lukonyse sujaukė pakeistas autobuso grafikas

 

Iki pietų Lukonių apylinkės rinkėjai balsavo gana pasyviai.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Lukonių rinkimų apylinkėje Nr. 11 teisę rinkti naująjį respublikos Seimą ir pareikšti savo nuomonę dėl atominės elektrinės turi 444 rinkėjai. Iki 11 valandos čia balsavo tik 24 piliečiai.

Tačiau tokį gyventojų pasyvumą šįkart lėmė, ko gero, ne žmonių abejingumas Lietuvos politikos atžvilgiu, o netikėtai pakeistas autobuso maršrutas.

 

Rinkėjai išsivaikščiojo

 

Dar prieš rinkimų dieną buvo išplatintas rajono Savivaldybės skirto transporto grafikas, pagal kurį turėjo būti vežiojami rinkėjai į rinkimų apylinkes.  Tačiau numatytu laiku į sutartas vietas atėję Lukonių apylinkės rinkėjai vežėjų turėjo laukti visą valandą. Nemaža dalis jų dėl tokių nesklandumų grįžo namo ir numojo rankas į rinkimus.


Iš Miliūnų atvažiavusi Ona Silajeva vėluojančio Savivaldybės skirto autobuso laukė visą valandą.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Kai kurie rinkėjai patys bandė ieškoti vėluojančio transporto ir skambino Lukonių rinkimų apylinkės komisijos nariams. Tokių skambučių sulaukta iš Varaniškių.

Iš viso autobusas šioje apylinkėja veža rinkėjus iš penkių gretimų kaimų.

Valandą Miliūnuose autobuso pralaukusi Ona Silajeva teigė, kad su ja kartu atvyko tik du šio kaimo gyventojai.


Pati rinkėja kuklinosi atskleisti savo argumentus, kodėl atėjo į rinkimus ir kas paskatino ją išsirinkti savo kandadatus. Tačiau moteris atskleidė, jog balsavo už atominės elektrinės statybą Lietuvoje. Pasak pašnekovės, lietuviams reikia savo elektros.


„Iš šitų rinkimų tikiuosi geresnių atlyginimų ir balsuoju už savus“, – trumpai kalbėjo O. Silajeva.

 

Iš Stirniškių atvažiavę rinkėjai teigė, kad
paprasčiau būtų balsuoti Subačiaus rinkimų
apylinkėje.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Stirniškiai – be vietos

 

Nusiskundimų dėl rinkimų tvarkos turėjo ir rinkėjai atvykę iš Stirniškių Rena ir Petras Tamošiūnai bei jų kaimynė Julija Urbonienė. Lukonis šie žmonės pasiekė savo transportu. Tačiau jiems labai nepatinka, kad Stirniškiai priskirti Lukonių rinkimų apylinkei, kuri yra už 11 kilometrų. Tuo tarpu Subačius vos už 5 km.


„Mūsų kaimas kaip visada draskomas į visas puses: seniūnija Subačiaus, paštas – Noriūnų, o rinkimai – Lukonyse. Aišku, mes susitariame su kaimynais ir bendrai pasiekiame šį kaimą. Bet būtų žymiai patogiau, jei priklausytume Subačiaus rinkimų komisijai“, – teigė R. Tamošiūnienė.

Kalbinti Striniškių gyventojai teigė iš anksto apsisprendę, už ką balsuoti ir šiandien į rinkimų vietą vyko turėdami tvirtas nuomones.

 

Į rinkimus su ožiu

 

„Daugiau žmonių laukiame prieš arba po šv. Mišių. Apskritai smagu matyti pasitempusius, pasipuošusius žmones, kurie jaučia pareigą atiduoti savo balsą už Lietuvos ateitį“, – sakė Lukonių rinkimų apylinkės komisijos pirmininkės pavaduotoja Zita Kaušakienė.


Tačiau lūkuriuojant Lukonių rinkimų apylinkėje matėsi ir ne itin atsakingai nusiteikusių rinkėjų. Kai kurie jų atėjo smagiai atšventę ir net rinkimų kortelės neturėjo.

Viena rinkimų komisijos narių pasakojo, kad praeityje būdavo ir didesnių „cirkų“, kai viena apylinkės gyventojų į rinkimus atsivedė gyvą ožį. O šalia pastato, kur vyko rinkimai, pakabino medžiaginį pakaruoklį.


Minėta rinkėja smaginosi ir prieš šiuos rinkimus: plėšė nemėgstamų kandidatų į Seimą plakatus, o vietoje jų kabino savo eilėmis padabintus plakatus.

Apie 11 val. Kupiškio Kupos rinkimų apylinkėje nusidriekė rinkėjų eilė ir prie biuletenių išdavimo, ir prie balsavimo kabinų.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Pasimeldus – rinkti Seimo

Po dešimtos, kai bažnyčioje baigėsi rytinės šv. Mišios, visose Kupiškyje įsikūrusiose rinkimų apylinkėse pastebimai padaugėjo savo pilietinę pareigą atlikti atėjusių žmonių.
Antai Senamiesčio rinkimų apylinkėje apie 11.30 val. jau balsavo 226 rinkėjai (iš 1415), Kupos rinkimų apylinkėje – 260 (iš 1860) arba 13 proc. , Račiupėnų rinkimų apylinkėje 415 (iš 2965), Aukštupėnų rinkimų apylinkėje – 112 (iš 718). Gauti duomenys iš dviejų kaimo vietovių byloja, jog ten kol kas gyventojai rinkti naujojo Seimo ir pareikšti savo nuomonės dėl atominės elektrinės eina labai vangiai. Biliūnu rinkimų apylinkėje iš 217 rinkėjų likus pusvalandžiui iki vidurdienio atėjo tik 19, o Juodpėnų rinkimų apylinkėje iš 283 – 45.

Kupos rinkimų apylinkės pirmininkė
Laimutė Bernadickienė.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Pasak Biliūnų rinkimų apylinkės pirmininkės Ingridos Bernatavičienės, didesnio jų apylinkės rinkėjų aktyvumo tikimasi po pietų.

Kupos rinkimų apylinkės pirmininkė Laimutė Bernadickienė, turinti ilgametę darbo rinkimų komisijose patirtį, sakė, kad Kupiškio gyventojai tradiciškai aktyviausiai balsuoja po šv. Mišių bažnyčioje. Antroji aktyvumo banga būna po pietų, kai ateina ilgiau savaitgaliniu miegu pasilepinęs jaunimas. Pastaraisiais metais pastebima, jog rinkėjai išmoko reitinguoti, daugiau kreipia dėmesio į asmenybes.

Jonas ir Laimutė Kalendros seimūnams, kurie
bus išrinkti linkėjo sąžiningumo ir drąsos
gyventi gaunant mažesnes algas.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Pasiteiravus apie rinkimų organizavimo naujoves, pašnekovė sakė, kad pirmą kartą rinkimų apylinkių darbas pradėtas kompiuterizuoti. Visi duomenys turės būti įvesti į kompiuterinę duomenų bazę ir persiųsti rinkimų apygardai. Apygardoje bus pasirinktinai patikrinta tik 10 proc. popierinių biuletenių. Tačiau pačiose rinkimų apylinkėse darbo specifika išliko ta pati. Pirmiausia reikės visus biuletenius suskaičiuoti patiems, kompiuteris to už žmones nepadarys. Taip pat ranka pirmiausia bus pildomi ir vėliau į rinkimų apygardą pristatomi kiti privalomi dokumentai. Duomenų suvedimas į kompiuterinę bazę – papildomas darbas.

L. Bernadickienė sakė, kad per šiuos rinkimus rinkimų komisijoms skirtas palyginti nedidelis finansavimas. Antai ji pati telefono išlaidoms padengti gavo 16 Lt. Tai lašas jūroje. Bet iš pirmininko atlyginimo užteks toms išlaidoms padengti. Neskirta lėšų pirmą kartą balsuojančiųjų dovanėlėms. Tad ši rinkėjų grupė nebėra išskiriama. Anksčiau jos atstovai gaudavo dovanų Konstituciją, būdavo įteikiamas gėlės žiedas.

Rinkimai Paketuriuose – tikimasi teisingesnės valdžios

 

Paketurių kaimo gyventoja
Paulina Šimonienė jau balsavo
ir tikisi teisingesnės, labiau
mylinčios paprastą darbo
žmogų valdžios.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Paketurių rinkimų apylinkėje 10 val. duomenimis rinkėjų aktyvumas gana geras – jis siekė 9 procentus.

„Pirmojo rinkėjo sulaukėme kelios minutės po septintos valandos, – sakė Paketurių rinkimų apylinkės komisijos pirmininkas Kazys Pakšys, – Tikimės, kad vėliau atvyks balsuoti gyventojai iš tolimesnių kaimų: č„žuolytės, Ožkinių, Drūlėnų, Visgiūnų.“


Tikiuosi, kad išsirinksime geresnę valdžią, bus geresnis Seimas, – sakė pakalbinta ką tik nubalsavusi Paketurių kaimo gyventoja Paulina Šimonienė. – Visus žmones labiausiai skaudina neteisybė. Kaip tik naujas Seimas, taip ir visokios naujos lengvatos, nors šaukia, kad krizė. Nebeišsimokėkit sau tokių priedų, susimažinkit atlyginimus, ir nebus krizės. Nesuprantu to bereikalingo pinigų švaistymo rinkimų reklamai. Kam reikalingi tie lankstinukai, popierėliai, raginantys balsuoti už vieną ar kitą kandidatą. Geriau tuos pinigus būtų panaudoję žmonių pensijoms padidinti. Nejaugi kandidatai nesupranta, kad žmonės už ką balsuos renkasi pagal jų padarytus darbus, o ne pagal reklaminius lankstinukus.“

Prakalbus apie referendumo rezultatus, pašnekovė sakė, kad lemiamas žodis turėtų būti žmonių. Kaip rinkėjai nuspręs, taip ir bus.

Ar tik neliksime prie suskilusios geldos?..

Kalbasi buvusios Virbališkių mokyklos direktorė
Danutė Sokienė ir apylinkės rinkimų komisijos narys Arvydas Audickas.
Palmiros Keršulytės nuotrauka

Virbališkių rinkimų apylinkės rinkėjų sąrašuose yra 275 rinkėjai. 13 valandą jau buvo atėję balsuoti per 40 rinkėjų. 19 apylinkės žmonių balsavo namuose. Rinkimų apylinkės komisijos narės Edita Kriaučiūnienė ir Nila Vaitiekūnienė, važiavusios pas žmones, balsavusius namuose, pasakojo, kad jie mielai sutiko, laukė, džiaugėsi aplankyti. Dauguma namuose balsavusiųjų jau iš anksto buvo pasiruošę, susirašę, už ką balsuos.


Tikimasi, kad prie rinkimų urnos šiandien ateis apie pusė šios apylinkės rinkėjų – taip būdavo ir ankstesniuose rinkimuose. „Nebėra tokio žmonių aktyvumo, kaip buvo prieš 10 metų, – kalbėjo komisijos narys Arvydas Audikas. – Gal kad dauguma kandidatų – ne kupiškėnai. Kad ir auksinė valdžia būtų, daug pastaruoju metu nulėmė krizės.“


Rinkimų apylinkė įsikūrusi buvusios Virbališkių mokyklos renginių salėje. Čia šaltoka, patys komisijos nariai įrengė balsavimo kabinas, rinkėjai biuletenius meta į seną, savos gamybos urną. Rinkimų komisijos pirmininkė Ina Inapienė džiaugėsi tuo, kad  balsavimo salėje yra įrengta interneto prieiga.
Šiemetinė naujovė – autobusas iš aplinkinių kaimų neatvežė nė vieno rinkėjo. Žmonės atvažiuoja arba patys su savo mašinomis, arba su kaimynais.


„Nusivylė žmonės valdžia, dideli socialiniai skirtumai tarp žmonių. Daug kultūros problemų, švietimo reikalų neišspręstų, daug pastaruoju metu teismų veiklos neaiškių, paprastiems žmonėms nepaaiškintų dalykų ar specialiai sukurtų, neramu, kokia bus kaimo ateitis? Seime reikia jaunų žmonių, darbingų. Svarbiausi reikalavimai Seimo nariui turėtų būti – išsilavinimas, sveikata ir amžius“, – teigė balsuoti atėjusi buvusios Virbališkių mokyklos direktorė Danutė Sokienė.


Patariamojo referendumo dėl elektrinės statybos organizavimas, virbališkietės Liucijos Vilkaitės nuomone, vyksta per vėlai, nes viena elektrinė dar neuždaryta, naujos jau tvarkomi reikalai – galime taip ir likti prie suskilusios geldos.


Pirmąkart atėjusi balsuoti Jutkonių kaimo gyventoja Deimantė Stukaitė teigė, kad dalyvauti rinkimuose yra kiekvieno žmogaus pareiga, reikia, kad visi būtų aktyvūs. Deimantė antrus metus barmenės-padavėjos specialybės mokosi Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje. Ji kalbėjo, kad jaunimas dar nelabai domisi politika. Nors nemažai baigę mokyklą išvyksta dirbti į užsienį, bet pati Deimantė galvoja, kad tie, kurie nori dirbti, ieško darbo, jį randa ir savame krašte.

Apsilankę Žaidelių rinkimų apylinkėje radome daug balsuojančių, nes iš atokesnių kaimų gyventojus buvo atvežęs autobusas.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Žaidelių rinkimų apylinkė – šilta ir jauku

„Labai norisi, kad būtų geriau gyventi, kad kažkas pasisuktų į teigiamą pusę, – sakė pakalbinta ponia Gražina. – Aš visuomet dalyvauju rinkimuose, gal tik vieną kartą dėl ligos nebuvau atėjusi atiduoti savo balso. Balsuoti ruošiasi ir kaimynai.“


11 val. šioje rinkimų apylinkėje netrūko balsuotojų. Visi pakilios nuotaikos: „Šventė Lietuvoj, naują valdžią renkame, – juokavo užkalbinti vyrai iš Palėvenėlės kaimo. – Kiek tie mūsų balsai lems tiek, bet bus ramu, kad pareigą atlikome.“


Žaidelių rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Danguolė Šedienė sakė, kad šiemet rinkėjai gana aktyvūs – dar geras pusdienis priešakyje. Pirmininkė jau spėjo pasveikinti, ranką paspausti balsuojantiems pirmą kartą.

(Atnaujinta 16.40)

Noriūnuose rinkėjai itin aktyvūs.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Noriūnuose – rinkėjai su tvirta nuomone

Noriūnų rinkimų apylinkėje Nr.14 balsuoti teisę turi 1400 rinkėjų. Iki 13 val. savo valią jau pareiškė 321 šios apylinkės gyventojas.
Užsukus į rinkimų vietą Noriūnų Jono Černiaus pagrindinėje mokykloje prie balsavimo užsklandų su rinkėjų kortelėmis laukė eilės žmonių. Ka kurie jų viešai diskutavo apie savo pasirinkimą.


Štai noriūnietis Algimantas Valdas Vaitiekūnas balsuoti atėjęs su žmona iš karto garsiai įspėjo balsuosiąs tik už kandidatus į Lietuvos Seimą. O referendume dėl atominės elektrinės vyras pareikšti savo nuomonę atsisakė dėl menkų argumentų.


Algimantas Vladas Vaitiekūnas referendume dėl atominės elektrinės balsuoti atsisakė.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

„Man reikia konkrečios informacijos, kuo atominė elektrinė mums bus naudinga. O čia per televiziją žurnalistas Algimantas Čekuolis aiškina viena, politikai, specialistai ir mokslininkai – kita. Nėra tikslios, vieningos, argumentuotos nuomonės. O be to, man jau per 70 metų ir galbūt net nesulauksiu aš tos elektrinės, tai kam man dar spręsti šį klausimą. Taigi, neturiu tvirtos nuomonės, tad ir nebalsuoju referendume“, – kalbėjo A. V. Vaitiekūnas.


Tačiau galutinai apsisprendusi į Noriūnų rinkimų apylinkę tikino pirmą kartą balsuoti atėjusi Puponių kaimo gyventoja Inga Kononavaitė. Nors devyniolikmetę eiti balsuoti paragino tėvai, ji teigė iš anksto pasidomėjusi savo apygardos partijomis ir jų kandidatais bei atominės elektrinės privvalumais.


Inga Kononavaitė iš Puponių balsavo pirmą kartą.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

„Tokia yra pilietinė pareiga, todėl ir balsuoju. O apsisprendžiau gana lengvai. Tikiuosi, kad laimės mano pasirinkta partija ir gyvenimas Lietuvoje pagerės“, – sakė I. Kononavaitė.
Teise pirmą kartą balsuoti, pasak Noriūnų rinkimų apylinkės komisijos narių, šiandien čia pasinaudojo ir daugiau jaunuolių.

Šimtasis balsas Rudiliuose –

rinkimų apylinkės komisijos pirmininkei

Rudilių rinkimų apylinkėje – įtarimai korupcija tarp pačių komisijos narių. Taip linksmai galima buvo pašmaikštauti, kai pirmoji šioje apylinkėje norėdama išbandyti elektroninę rinkimų sistemą prabalsavo komisijos narė Romualda Stovolos. O šimtąjį balsą pasisavino pati komisijos pirmininkė Regina Šimėnienė.


Rudilių rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė
Regina Šimėnienė tapo šimtoji balsuotoja šioje
apylinkėje.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Iš tiesų rinkimai Rudiliuose kaip niekad aktyvūs. Iš visų 453 šios apylinkės balsuotojų savo valią iki 13 val. pareiškė 106 rinkėjai. Namuose iš anksto jau buvo prabalsavę 97 gyventojai.
Tuo tarpu per paskutinius rinkimus į rajonų savivaldybių Tarybas, iš viso tebuvo vos šimtas balsų.
Kas lėmė tokį rudiliečių aktyvumą renkant šalies Seimą ir balsuojant dėl atominės elketrinės, komisijos nariai paasakyti negalėjo. Tačiau žmonės balsus nešė net iš atokiausių šios apylinkės kampelių.


Nestokota šiandien Rudliuose ir balsuojančio jaunimo. „Kupiškėnų mintys“ pakalbino šio kaimo gyventoją Vaidą Kudžmaitę, kuri pirmą kartą atėjo pareikšti savo valios. Nors mergina jau galėjo balsuoti ir 2011 metų savivaldybių tarybų rinkimuose tik dabar nusprendė išbandyti šią galimybę.


Rudilių gyventoja Vaida Kudžmaitė ir jos
draugai šiuose rinkimuoserado priežastį
pareikšti  savo valią.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

„Prieš tai kažkaip nesidomėjau rinkimais ir nedalyvavau. O dabar pasidarė smalsu, kaip visa tai vyksta. Įdomios pasitaikė ir patrijos bei jų kandidatai. Todėl balsuoti šiandien ateis visas mūsų draugų būrys“, – kalbėjo V. Kudžmaitė.
Pašnekovė teigė pasirinkusi savo rinkimų favoritus pagal jų rinkimes programas . Jai aktualus didesnis atlyginimas ir kiti partijų pažadai.
„Esu tvirtai apsiprendusi ir žinau už balsuoti“, – sakė savo biuletenė į balsadėžę įdėjusi rudilietė.

(Atnaujinta 17.00)

Stebėtojai mato tvarkingą balsavimą

Adomynės rinkimų apylinkėje Nr.1 rinkėjų sąraše – 491 asmuo. Iki 16.30 val. savo balsą atidavė 160 gyventojų. Dar 62 rinkėjai balsavo namuose ir pašte.
„Rinkimai vyksta aktyviai. Lyginant su ankstesniais rinkimais, dabar žmonių ateina žymiai daugiau ir balsuojama noriai“, – sakė Adomynės rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Virginija Pakalniškienė.


Pasak jos, rinkėjai balsuoja ir dėl Seimo, ir dėl naujos atominės elektrinės.
Nemažai, pašnekovės pastebėjimu, ateina ir jaunų rinkėjų. Pas tėvus atvykę studentai ir vyresni vaikai ateina atlikti savo pilietinę pareigą.
Į rinkimus Adomynėje užsukęs Anykščių-Kupiškiio rinkimų apygardos stebėtojas  Robertas Krištaponis, atstovaujantis Lietuvos respublikos liberalų sąjūdžiui, „Kupiškėnų mintims“ teigė, kad kol kas rinkimai Kupiškyje vyksta teisingai ir aktyviai. Aplankius keletą rajono apylinkių, nepastebėta net smulkių pažeidimų.
„Džiugina rinkėjų aktyvumas. Matyt, žmonės jau nori pokyčių, geresnies ateities sau ir savo artimiesiems“, – teigė R. Krikštaponis.

(Atnaujinta 17.36)

Alizava balsuoja tvarkingai

Ramiai, tvarkingai balsuoja ir Alizavos rinkimų apylinkės rinkėjai. Iš visų 583 tokią teisę turinčių asmenų, savo nuomonę jau pareiškė 229 rinkėjai. 61 jau prabalsavo paštu ir namuose.


Pasak šios apylinkės pirmininkės Gražinos Vickutės, viskas vyksta sklandžiai, be jokių nesusipratimų. Rinkėjai ateina susikaupę, tvarkingi, nekelia aršių diskusijų. Balsus neša ne tik vyresni gyventojai, prie balsadėžių ateina ir nemažai jaunimo.
Rinkimus stebi paskirti stebėtojai, buvo užsukę ir policijos pareigūnai. Jokių pažeidimų, G. Vickutės teigimu, neužfiksuota.

(Atnaujinta 17.56)

Prognozavo pakartotinį rinkimų turą


Pirmą kartą balsavusiai Gretai Daukaitei svarbu, kad aplinka būtų saugi.
Banguolės Aleknienės
nuotrauka

Po pietų rinkėjų aktyvumas pastebimai kilstelėjo. Maždaug iki 17 val. Biržų-Kupiškio rinkimų apygardos (Nr.48) Senamiesčio rinkimų apylinkėje balsavo 550 žmonių, Kupos rinkimų apylinkėje – 732, Račiupėnų apylinkėje – 1117, Aukštupėnų apylinkėje – 255. Anykščių-Kupiškio rinkimų apygardos (Nr. 49) Juodpėnų apylinkėje buvo sulaukta 94 rinkėjų, Biliūnų rinkimų apylinkėje – 70.


Kupiškyje daugiausiai rinkėjų turinčioje Račiupėnų rinkimų apylinkėje iki 15 val. jau buvo balsavusiųjų arti 1000. Dar yra 179 balsavusieji paštu. Pasak šios apylinkės rinkimų komisijos sekretorės Marytės Semaškienės, patikslintais duomenimis šioje rinkimų apylinkėje yra registruoti 2959 balsavimo teisę turintys asmenys. Jos kolega, šios komisijos pirmininkas Vytautas Knizikevičius prognozavo, kad vienmandatėje Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje Nr. 48 tikrai bus pakartotinis rinkimų turas. Taip manyti linkęs dėl to, jog rinkimuose dalyvauja net 15 kandidatų. Nė vienas iš jų neišsiskyrė ryškia lyderyste. Tačiau kaip bus iš tikrųjų, sužinosime tik pirmadienį paryčiais. Rinkimų komisijų laukia sudėtinga balsų skaičiavimo procedūra. Be to iki 24 val. rinkimų apygardos turės pranešti, kurių apylinkių biuleteniai pasirinktinai pakartotinai bus patikrinami. V. Knizikevičiaus žiniomis, jau yra numatyta tikrinti 3 apylinkių, kurios paaiškės burtų keliu, balsavimo biuletenius.


Ugnė Mikėnaitė prieš rinkimus ėmė domėtis politiniu šalies gyvenimu.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Visiems duotas šansas


Pakalbinome dvi pirmą kartą rinkimuose dalyvaujančias Kupiškio gimnazistes. Greta Daukaitė sakė, kad jai imponuoja žmonės ieškantys alternatyvų atominei elektrinei. Energetikos klausimais mergina sekė įvairias diskusijas, skaitė ta tema įvairių straipsnių. Tad sąmoningai apsispręsti, už ką balsuoti, nebuvo sunku.


Povilas Gurklys buvo įsitikinęs, kad kiekvienas pilietis privalo per rinkimus pareikšti savo valią.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Ugnės Mikėnaitės nuomone, įgijus balsavimo teisę, reikia ja pasinaudoti ir išsakyti savo nuomonę. Mergina nuo šių metų pradžios pradėjo labiau sekti politinį šalies gyvenimą. Tai padėjo apsispręsti rinkimuose. Baigusi mokyklą Ugnė norėtų studijuoti užsienyje. Ji netiki, kad po šių rinkimų Lietuvoje greitai pasikeis ekonominė ir finansinė padėtis.


Po balsavimo pašnekinome Povilą Gurklį ir paprašėme paprognozuoti šių rinkimų baigtį. „Kokia bus naujoji valdžia, dar sunku pasakyti. Aš pats balsavau už permainas. Šiandien visiems mums duotas šansas keistis. Daug kam dabartinė politika jau yra, vaizdžiai tariant, šunimi prasmirdusi. Gal atsiras jėgos, norinčios statyti Lietuvą. Nuo mūsų proto priklauso, kokį turėsime Seimą. Mes, piliečiai, renkam valdžią. Ji bus tokia, kokios mes patys esame verti. Džiugina pastebimas rinkėjų aktyvumas. Matyt, žmonėms tikrai nusibodo esama padėtis ir jie suprato, kad situaciją patys gali keisti. Neleiskime kitiems spręsti už mus pačius, pareiškime savo nuomonę“, – dėstė savo poziciją pašnekovas.


Palmira ir Virgilijus Žilinskai sakė, kad ilgai nesuko galvos, už ką balsuoti. Nuo seno jie turi savo mėgstamus ir gerbiamus politikus. Jie nenuvylė ir per laikinus sunkumus. Žinoma, staigaus finansinio pagerėjimo nėra ko tikėtis. Pasak Virgilijaus, bene labiausiai žmonėms šiuo metu reikia teisingumo, aiškumo sprendžiant svarbius visiems Lietuvos gyventojams klausimus.

Šimonių rinkimų apylinkėje rinkėjai balsuoti ėjo į naujas balsavimo kabinas, o biuletenius metė į šiuolaikišką balsadėžę.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Šimonyse rinkėjų balsai krinta į naują balsadėžę

„Turime naują balsavimo kabiną ir naują balsadėžę, – kalbą apie atsinaujinimą pradėjo Šimonių rinkimų apylinkės komisijos sekretorė Audronė Teresė Jankauskienė.- Žmonės balsuoja bendruomenės patalpose. Čia dar ne viskas sutvarkyta, todėl rinkėjams tenka vaikščioti per plėvele užklotas grindis, nes statybininkai pabijojo, kad žmonės parketo nesugadintų su aukštakulniais batais.“


Prakalbus apie rinkėjų aktyvumą, pašnekovė sakė, kad jis labai panašus į praėjusių rinkimų, tačiau tikimasi, kad savo valią pareikš daugiau nei 50 procentų šios rinkimų apylinkės rinkėjų. Pareigingesni vyresnio amžiaus žmonės, o jaunimas nelabai eina balsuoti. Nors jo ir nedaug čia yra – dauguma išvykę mokytis ar gyvena kitur.


„Pas mus balsuoti žmonės eina iki pat paskutinių minučių – galbūt kai kurie specialiai, – sakė A. T. Jankauskienė. – Taigi dar tikimės sulaukti rinkėjų iki pat balsavimo apylinkių uždarymo. Rinkėjų pavėžėjimas balsuoti mums nėra aktualus, todėl daug ir neprašėme, nes kaimai tuštėja, nebėra kam važiuoti balsuoti. Tolimesniuose kaimuose gyvenantys vyresnio amžiaus žmonės pasinaudojo balsavimo namuose galimybe. Tokių balsuotojų buvo 36.“

(Atnaujinta 18.20)

Už šio stalo turėjo sėdėti stebėtojai…
Nidos Šulcienės nuotrauka

Migonyse internetinis ryšys – laimės dalykas

Migonių rinkimų apylinkės ir šiais metais nepavyko modernizuoti. Pasiteiravus rinkimų komisijos narių, kaip sekasi dirbti su informacinėmis priemonėmis, jie tik nusijuokė: „Nežinia su kuo greičiau turėsime ryšį – su Dievuliu ar Vyriausiąja rinkimų komisija. Ryšis trūkinėja, todėl tenka su nešiojamu kompiuteriu po visas patalpas vaikščioti, tikintis „pagauti“ internetą.“


„Didelio rinkėjų antplūdžio nesulaukėme, – sakė kalbinti šios rinkimų apylinkės komisijos nariai. – Mūsų apylinkė nedidelė, todėl manoma, kad ir tie 36 rinkėjai balsavę namuose yra gana didelis skaičius. Dar panašiai tiek sulaukėme rinkėjų šiandien iki 14 valandos.“


Greta Vilimaitė rinkimuose balsuoja antrą kartą.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Antrą kartą balsuojanti rinkimuose Greta Vilimaitė sakė, kad dauguma jaunų žmonių pasyvūs rinkimuose todėl, kad nepažįsta kandidatų ir jiems tas pats, ką išrinks. „Aš balsavau už tuos, kuriuos pažįstu, – sakė mergina. – Kandidatų pažadai kažką padaryti, pakeisti, ko gero, taip ir liks pažadais. Jų rinkimų programų neskaičiau ir kažin, ar kas jas skaito. Prieš rinkimus ir taip atsiveria pasakų pasaulis. Balsuoti ateinu pareigos vedina, tačiau nemanau, kad bus kokių teigiamų pokyčių.“

(Atnaujinta 18.45)

Šepetoje svečias liko be balso teisės

Nors rinkėjams buvo nemažai informacijos kur ir kada balsuoti, tačiau jos pritrūko į svečius pas draugus Šepetoje atvykusiam vilniečiui Valdui. Vyriškis į šią rinkimų apylinkę užsuko nešinas pasu ir tikėdamasis, kad galės balsuoti.


Vilniečiui Valdui šie rinkimai liko tušti – kitoje apygardoje rinkimų dieną jis negalėjo balsuoti.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Šepetos apylinkės rinkimų komisijos pirmininkei Ovidijai Skačelienei nelengva buvo svečiui išaiškinti, kad jis čia negalės balsuoti, nes pastarasis nėra registruotas Anykščių-Kupiškio rinkimų apygardoje. „Labai apgailestaujame, tačiau jums negalime leisti balsuoti. Mes neturime jūsų apygardos vienmandatininkų biuletenių. Jūs galėjote balsuoti iš anksto, o dabar jau vėlu – nebent spėtumėte grįžti į savo rinkimų apygardą.“


Atkaklus svečias vis dar bandė perkalbėti rinkimų komisijos narius teigdamas, kad jam užtektų ir daugiamandatės rinkimų apygardos bei referendumo biuletenių ir apseisiąs be vienmandatės rinkimų apygardos biuletenio. Taip ir nepavykus balsuoti, ponas Valdas labai nenusiminė sakydamas, kad jis turi tik vieną balsą, taigi didelės bėdos dėl to nebus ir rinkimai nesugrius.

(Atnaujinta 19.10)

Vėsi rinkimų patalpa komisijos nariams neleido nusivilkti paltų.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Skapiškėnai – vieni iš aktyviausių


Skapiškio rinkimų apylinkėje 16 valandą buvo balsavę 284 rinkėjai iš 672 šioje apylinkėje rinkimų teisę turinčių gyventojų.
„Žmonės aktyviai balsuoja, todėl tikimės, kad rinkėjų aktyvumas bus daugiau nei 50 procentų“, – sakė šios apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė Danutė Juškevičienė.
Nors patalpose ir šaltoka – rinkimų išvakarėse sugedo šildymo aparatai, tačiau pirmininkė dėl to labai nepergyveno – juk svarbiausia, kad puikiai veikia internetinis ryšys ir visus duomenis galima perduoti internetu.


Prie balsavimo apylinkės pakalbinta  garbingo amžiaus moteris sakė, kad ji savo balsą atidavė už naują partiją ir naujus kandidatus: „Gana, laikas buvusiems namo. Tegul Lietuvą kuria jauni, dar nesugadinti žmonės. Visas viltis sieju su Seimo naujokais – jie dar nemoka taip veidmainiauti, tai gal ir mes gyventi pradėsime geriau.“

Rinkimams Skverbų apylinkėje vadovauja komisijos pirmininkė Dalė Liaukonienė (dešinėje) ir sekretorė  Rima Ragauskienė.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Skverbai palankiau vertina pagrindines partijas

Likus dviem valandoms iki rinkimų pabaigos Skverbų rinkimų apylinkėje prabalsavo 181 rinkėjas. Dar 58 aplinkinių Subačiaus seniūnijos kaimų gyventojai savo balsus atidavė paštu ir namuose. Iš viso teisę rinkti naująjį Seimą ir pasisakyti dėl atominės elektrinės galėjo 471 Skverbų rinkimų apylinkės rinkėjas.


„Pasiekėme 50 procentų balsuotojų aktyvumą, tai – labai geras rezultatas. Gal per porą valandų kaip nors ir 200 rinkėjų surinksime“, – sakė Skverbų rinkimų apylinkės pirmininkė Dalė Liaukonienė bei jos sekretorė Rima Ragauskienė.


Pasak pašnekovių, balsuoti šiandien ėjo gana įvairūs žmonės: ir vyresni, ir jaunesni. Nė vienas jų nesutriko prieš eidamas į balsavimo kabiną, nė vienas neklausė patarimo, kaip pildyti balsavimo biuletenį.


Likus porai valandų iki rinkimų pabaigos Skverbų rinkimų apylinkėje užsuko tik pavieniai rinkėjai.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Rinkimus prižiūrėjusi stebėtojų komanda taip pat neįžvelgė jokių pažeidimų.
Nesusipratimų šioje apylinkėje nebūta ir dėl rinkėjus vežiojusio Savivaldybės autobuso. Jis į rinkimų apylinkę atvyko laiku, pagal numatytą grafiką. Nors minėtas transportas, kaip jau rašė „Kupiškėnų mintys“, nemažai rinkėjų dėl pakeisto grafiko namuose paliko Lukonių rinkiminėje apylinkėje.


„Pas mus viskas vyko laiku. Pirmuoju maršrutu atvažiavo pilnas autobusas rinkėjų. Todėl ir didžiausio antplūdžio sulaukėme iki pietų. O dabar į rinkimų pabaigą vos vienas kitas gyventojas beateina“, – teigė D. Liaukonienė.


Viena paskutiniųjų savo balsą į balsadėžę įmetė Subačiaus miestelio gyventoja ir Skverbų rinkimų komisijos narė Rita Kurulytė.
R. Kurulytės pastebėjimu, ir jos apylinkės rinkėjai daugiausia užtarimų skiria pagrindinėms šalies partijoms: konservatoriams, socialdemokratams. O iš vienmandatininkų palankiausiai vertinamas – savu laikomas Subačiaus seniūnas.


Subačiaus miestelio gyventoja Rita Kurulytė tvirtai žinojo, kokį Seimą norėtų matyti ateityje, tačiau dėl atominės elektrinės jai apsispręsti buvo sunkiau.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

„Dar iki rinkimų nešiojau rinkėjų korteles žmonėms, bendravau su jais. Tai galiu pasakyti, kad žmonės dar turi vilties dėl ateities. Kaip niekad šiuose rinkimuose mūsų gyventojai norėjo dalyvauti. Gal daugiau jų dėmesio sulaukė Seimo rinkimai, bet rinkėjai turi nuomonę ir dėl referendumo“, – sakė pašnekovė.


Pati R.Kurulytė teigė, kad dėl atominės elektrinės jai balsuoti nebuvo lengva – trūko konstruktyvios, tikslios informacijos šiuo klausimu. Per spaudą, anot jos, buvo eskaluojami daugiau vienašališki argumentai.

(Atnaujinta 19.33)


Naiviuose aktyviai balsuoja jaunimas

Naivių rinkimų apylinkėje buvo gausiausias būrys stebėtojų.
Nidos Šulcienės nuotrauka

„Iš 345 Naivių rinkimų apylinkės rinkėjų 16 valandą buvo balsavę 152 žmonės“, – sakė rinkimų komisijos pirmininkas Kęstutis Mekšėnas.


Komisijos nariai džiaugėsi, kad šiuose rinkimuose aktyvus jaunimas – o tai didelė viltis, kad kaimas pamažu kyla iš duobės. „Net jaunos šeimos su vežimėlyje gulinčiais vaikais atėjo – kad tie nuo mažų dienų mokytųsi balsuoti“, – juokavo rinkimų stebėtojai.
Praėjusiais rinkimais rinkėjai nebuvo labai aktyvūs. Dalyvavo apie 40 procentų rinkėjų, o kaip bus šiais metais – liko laukti jau nedaug.

(Atnaujinta 20.30)

Rinkėjų aktyvumas 19 valandos duomenimis


Pagal rinkėjų aktyvumą Anykščių-Kupiškio rinkimų apygarda buvo 42 vietoje iš 71 šalies rinkimų apygardos.
Šioje apygardoje aktyviausi buvo Andrioniškio (Anykščių r.) apylinkės rinkėjai. Čia savo balsus atidavė jau 53,62 % rinkėjų. Mūsų rajone daugiausiai balsavo Senamiesčio apylinkės rinkėjų – 50,56 %, Šimonių rinkimų apylinkėje sulaukta 46,64 %, Subačiaus – 44,46 %, Skapiškio – 41,37 %.

Mažiausiai rinkėjų pareikšti savo valios atėjo Migonių rinkimų apylinkėje – 33,68 %.


Biržų-Kupiškio rinkimų apygarda pagal rinkėjų aktyvumą užima 55 vietą. Šioje apygardoje rinkimuose jau dalyvavo 41,15% rinkėjų. Aktyviausiai balsavo Ramongalių (Biržų r.) rinkimų apylinkėje – 65,47 % rinkėjų. Kupiškio rajone aktyviausia rinkimų apylinkė – Antašavos – balsavo 48,19 % rinkėjų, Alizavos rinkimų apylinkė sulaukė 43,57 % rinkėjų, Kupos – 43,08 % rinkėjų. Mažiausiai rinkėjų atėjo į Virbališkių rinkimų apylinkę – 34,67 %.

(Atnaujinta 22.00)


Rinkėjų aktyvumas nuvylė

Kupiškio Senamiesčio rinkimų apylinkės pirmininkas Andrius Kleniauskas neša urną su rinkimų biuleteniais.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Paskutiniai rinkėjai Kupiškio Senamiesčio rinkimų apylinkėje pasirodė likus maždaug penkioms minutėms iki 20 val. Užvėrus rinkimų apylinkės duris ir susumavus duomenis paaiškėjo, kad čia savo valią pareiškė 627 rinkėjai arba 44,47 proc. Pasak šios apylinkės pirmininko Andriaus Kleniausko, dar prie šių skaičių reikės pridėti išankstinio balsavimo biuletenius. Komisijos pirmininkas pasidžiaugė, kad rinkimų diena praėjo ramiai. Gana aktyvus buvo jaunimas. Nustebino grupelė gimnazistų, kolektyviai atėjusių pareikšti savo pilietinės pozicijos. Tačiau visgi rinkėjų aktyvumas buvo mažokas ir nuvylė.


„Žinant, kaip žmonės kritiškai pasisako apie Seimo darbą, kaip dejuoja dėl sunkaus gyvenimo, galima buvo manyti, kad eis masiškiau rinkti naujos valdžios. Manau, kad žmones, ypač vyresnius, nuo balsavimo atbaido sudėtingi ir painūs balsavimo biuleteniai. Prognozuoju, kad gali būti jų nemažai sugadintų vien dėl nesupratimo, kaip reikėtų pildyti. Ne vienas komisijos vis teiravosi, kokia to pildymo tvarka. Taip pat, manyčiau, kad sudėtinga biuletenių skaičiavimo tvarka. Ir komisijos nariams baisu, jog nesuklystų. Tie skaičiavimai užsitęsia iki paryčių. Gal ateityje pasisėmę patirties iš užsienio sugebėsime balsavimo procedūrą supaprastinti“, – dalijosi savo nuomone Senamiesčio apylinkės pirmininkas.


Senamiesčio rinkimų apylinkės komisija skaičiuoja balsavimo biuletenius.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Pasibaigus rinkimams Biržų-Kupiškio rinkimų apygardos (Nr.48) Senamiesčio rinkimų apylinkėje šiandien balsavo 627 žmonės, Kupos rinkimų apylinkėje – 820, Račiupėnų apylinkėje – išduota biuletenių 1324, o balsavusiųjų skaičius dar tikslinamas, Aukštupėnų apylinkėje balsavo 283. Anykščių-Kupiškio rinkimų apygardos (Nr. 49) Juodpėnų apylinkėje buvo sulaukta 110 rinkėjų, Biliūnų rinkimų apylinkėje – 83, o 24 balsavo paštu.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ, Palmira KERŠULYTĖ, Ingrida NAGROCKIENĖ, Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video