2024/04/20

 

Rinkimų dieną balsuoti vieni pėstute, kiti – autobusiuku

Anykščių-Kupiškio rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Rolandas Aukštikalnis tikisi, jog naujovės padės, kad šiųmečiai rinkimai ir referendumas būtų kuo sklandesni.
Autorės nuotrauka

Rytoj mūsų visų pasirinkimo diena – rinksime naują Seimą. Rinkimų teisę turi per 2,5 mln. Lietuvos piliečių. Kartu su rinkimais vyksta patariamasis referendumas dėl naujos atominės jėgainės statybų.
Spalio 14-ąją, sekmadienį, balsavimas rinkimų apylinkėse prasidės 7 ir baigsis 20 valandą.
Kokiu būdu pasieksime rinkimų apylinkes, ką turėtų žinoti einantys balsuoti, ir kitais aktualiais klausimais teiravomės Anykščių-Kupiškio rinkimų apygardos pirmininko Rolando Aukštikalnio, kitų atsakingų pareigūnų.

Naujovės

Kiekvienais metais kildavo šurmulys, kuomet paslapčia ne be kai kurių partijų iniciatyvos buvo organizuojami žmonių pavėžėjimai iki rinkimų apylinkių. Buvo tik fiksuojami faktai ir gūžčiojama, kad kaltų nerasta – niekas neprisipažįsta, kieno iniciatyva. Šiemet slėptis nebereikės. Rinkėjų pavėžėjimas įteisintas oficialiai ir gyventojai nustatytu laiku numatytose vietose sulauks autobusų, kurie juos nuveš į balsavimo apylinkes.
Anykščių-Kupiškio rinkimų apygardai balsuotojų pavėžėjimui buvo skirti 432 litai, Biržų-Kupiškio rinkimų apylinkei 3 060 litų.

Pasak Biržų-Kupiškio rinkimų apygardos komisijos nario Juliaus Vytauto Semėno, rinkimų apylinkių pirmininkai sudarė autobusų maršrutus, o rajono Savivaldybė pateikė duomenis, kiek kilometrų nuvažiuos autobusai veždami rinkėjus ir kiek bus sunaudota kuro. Šias išlaidas padengs Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).
Dar viena naujovė ta, kad VRK internetiniame puslapyje nurodytos rinkimų apylinkės, kuriose yra balsavimo patalpos, pritaikytos judėjimo negalią turinčių rinkėjų poreikiams. Biržų-Kupiškio rinkimų apygardoje tokios sąlygos yra Aukštupėnų, Račiupėnų, Kupos, Paketurių rinkimų apylinkėse, o Anykščių-Kupiškio rinkimų apygardoje Adomynės, Noriūnų, Rudilių, Subačiaus ir Šepetos rinkimų apylinkėse.

Pažeidimai

Prakalbus apie pastebėtus rinkimų kampanijos metu pažeidimus R. Aukštikalnis sakė, kad Anykščių-Kupiškio rinkimų apygardoje oficialiai jie nesulaukė nė vieno skundo. „Sulaukta skambučio apie Subačiuje dalijamą košę, tačiau niekas neprisipažįsta, kad buvo rinkimų agitacija, nes tuo metu vyko ir renginys, todėl teigiama, kad tai viena iš renginio dalių. Daugiau nusiskundimų nesulaukėme“, – sakė R. Aukštikalnis.
Biržų-Kupiškio rinkimų apygardos komisijos pirmininkė Rima Jareckienė teigė, kad jie buvo sulaukę skundų dėl rinkimų politinės reklamos, tuos įvykius tyrė. Kokie buvo skundai, pirmininkė sakė nepamenanti.

Belieka tik tikėtis, kad kandidatai ir partijos puikiai žino, jog rinkimų, referendumo agitacija, neatsižvelgiant į jos būdus, formas ir priemones, draudžiama likus 30 valandų iki rinkimų, referendumo pradžios ir rinkimų, referendumo dieną iki balsavimo pabaigos. Rinkimų, referendumo agitacijos draudimo laikotarpiu jokių vaizdinių rinkimų agitacijos ir informavimo priemonių (išskyrus tas, kurias išleido Vyriausioji rinkimų komisija) negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa.

Laukiami visi rinkėjai

Pasak R. Aukštikalnio, tie rinkėjai, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių neturi rinkėjo kortelės, rinkimų dieną taip pat yra laukiami – su savimi reikia turėti tik asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir jie galės balsuoti.
Nustatyta ir balsų skaičiavimo tvarka. Pirmiausiai bus skaičiuojami daugiamandatės rinkimų apygardos biuleteniai, paskui vienmandatės rinkimų apygardos balsai ir galop referendumo rezultatai.

Preliminarūs balsavimo rezultatai bus žinomi pirmadienį, tačiau skubėti neverta, nes šiais metais už klaidas gali tekti skaudžiai sumokėti. Rinkimų naktį, kai visos tos apygardos apylinkių rinkimų komisijos pateikia apygardos komisijai balsų skaičiavimo protokolus bei visą rinkimų medžiagą, Apygardos rinkimų komisija, naudodamasi Vyriausiosios rinkimų komisijos informacinės sistemos Rinkimų dienos duomenų perdavimo kompiuterine programa, burtais parenka rinkimų apylinkę ar apylinkes bei kandidatų sąrašą ar sąrašus pirmumo balsams perskaičiuoti. Perskaičiuojama 5 procentai visų rinkimų apygardoje kandidatų sąrašų, kurie reitinguojami. Jeigu, perskaičiavus balsus, nustatomi kitokie, negu buvo nustačiusi apylinkės rinkimų komisija, balsų skaičiavimo rezultatai, perskaičiuojami visi tos rinkimų apylinkės rinkėjų balsai, paduoti už kandidatų sąrašus, kandidatų pirmumo balsai.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video