2024/04/26

 

Dvi jaunimo valdžios valandos ir idėjų lietus, kaip atgaivinti rajoną

Trečiadienį Vietos savivaldos dienos proga improvizuotame rajono Tarybos posėdyje dalyvavęs Kupiškio r. jaunimas įrodė, kad jam noro ir idėjų netrūksta.
Autorės nuotrauka

Vis dažniau darbo kolektyvai buriasi švęsti savo profesines šventes. Spalio pradžioje sveikinome policijos darbuotojus, mokytojus. Nuo 2007 metų spalio 10-oji yra minima kaip Vietos savivaldos diena.
Tądien ji buvo prisiminta ir Kupiškio rajone. Pakviestas dalyvauti Vietos savivaldos dienos renginyje mūsų jaunimas dar kartą įrodė, kad jis savo idėjomis gali būti išsigelbėjimas ir gaivus gūsis, galintis rajoną prikelti iš apatijos ir sąstingio. Ar jų išsakytos mintys ir pasiūlymai ras vietos suaugusiųjų galvose, parodys laikas.

Dvivaldystė

Nuo ryto Kupiškio kultūros centro vitražų salėje prie darbui parengtų stalų su visa įgarsinimo aparatūra sėdo ne mūsų išrinktieji rajono Tarybos nariai, bet iš įvairių rajono mokyklų atvykę mokiniai. Jie turėjo galimybę pasijausti tikrais tarybos nariais, nes posėdžiui pirmininkavo net du merai – Jonas Jarutis ir gimnazistas Kornelijus Pūkas.
Beje, prieš prasidedant posėdžiui ne vienas jaunasis tarybos narys pastebėjo, kad dėl taupumo gal reikėtų netgi ne visas šviesas uždegti salėje.
Apie rajono Tarybos darbą trumpai papasakojo meras Jonas Jarutis, o kaip atsirado savivalda pasitelkdamas istorinius duomenis ir nuotaikingas fotografijas, pranešimą skaitė istorikas, Savivaldybės tarybos narys Andrius Kleniauskas.

Reikia renovacijos

Improvizuotoje savivaldybės Tarybos posėdžio darbotvarkėje buvo svarstomi keturi klausimai, kuriuos pristatė rajono įstaigų atstovai.
Klausimą dėl Kupiškio jaunimo centro (KJC) apibūdino šios įstaigos atstovė Simona Vogulytė. Pasak pranešėjos, pagrindinė KJC problema – pastato netinkamumas. Pastatas nešildomas, todėl žiemos metu čia labai šalta ir drėgna. Kita bėda – inventoriaus trūkumas. Žinoma, vien dejonės nieko nepadės, todėl KJC darbuotojai bandė ir savarankiškai spręsti iškilusias problemas.

Pasak naujojo tarybos nario Karolio Senvaičio, žiemos metu šokių salėje būna netgi šalčiau negu lauke, todėl norinčių pašokti susirenka labai nedaug.
Dalykiškai, konkrečiai, pateikdamas skaičiavimus kalbėjo kitas naujasis tarybos narys Valentinas Kaminskas. Jo skaičiavimu, kad pastate būtų bent jau nulinė temperatūra, per mėnesį šildymui reikėtų 300 litų. Norint turėti minimalias sąlygas trims mėnesiams tektų pakloti 45 tūkstančius litų. Dėl nepakenčiamų sąlygų žiemą į KJC pašokti ateina apie 40 žmonių, kitu metų laiku čia apsilanko iki 150 jaunuolių.
„Manau, kad pastato renovacija atsipirktų per metus, todėl tai labai reikalinga investicija“, – apibendrino savo pasisakymą V. Kaminskas.

Karšta diskusija kilo ir dėl jaunimo užimtumo, šokių, kvaišalų vartojimo.
Daugumos jaunųjų tarybos narių nuomone, visgi KJC reikalinga pastato renovacija. Tai parodė ir jų balsavimas. Už renovaciją balsavo 24, tik 4 balsuotojai susilaikė.

Laisvalaikį kurs patys

Toliau svarstytas jaunimo užimtumas Kupiškyje, jaunų žmonių veikla po pamokų ir savaitgaliais. Pranešimą šia tema skaitė Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius. Jis supažindino su kultūros įstaigų veikla, pakvietė jaunimą aplankyti Kupiškio etnografijos muziejų, kuris yra paruošęs 14 edukacinių pamokų įvairiomis temomis, 4 ekskursijų po rajoną maršrutus.
Jaunimas ne tik tuščiai diskutavo šiuo klausimu, bet ir pateikė konkrečių pasiūlymų. Pasak K. Senvaičio, turime puikų stadioną, ten yra įrengta disko mėtymo aikštelė, tačiau nėra pakabinto tinklo. „Pasigirs kalbos, kad nėra pas mus tokios sporto šakos trenerio, tačiau galime čia dirbančius trenerius siųsti į stažuotes, ir bus kas moko, – siūlė jaunasis tarybos narys. – Kita idėja – valčių elingas prie marių. Jis puikiai pasitarnautų irklavimo užsiėmimams, kitai būrelių veiklai. Norinčių tikrai netrūktų.“

Į diskusiją apie užimtumą įsijungė ir kaimo mokyklų atstovai. Pasak jų, kaimo jaunimui dalyvauti Kupiškyje vykstančiuose renginiuose didelė problema dėl transporto.
„Pas mus nėra ką veikti, nors yra kultūros namai. Gal ten užtektų pastatyti sofutę, virdulį ir jaunimas mielai ateitų išgerti arbatos, pabendrauti, – sakė Elena Pakalnytė iš Skapiškio. – Reikia veiklos įvairovės, negali juk visi teatre vaidinti.“
Beje, jaunimas nelaukia, kada valdžia viską padarys. Artėjant žiemos metui vėl aktualia problema tampa slidinėjimo trasa ant Byčių kalno. „Mes patys aplygintume grumstus, sutvarkytume trasą, tik pasakykit, kur gauti kastuvų, kitų darbo įrankių“, – teiravosi jauni žmonės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video