2024/03/28

 

Civilizuota buitis – iš europinės ir savos piniginės

Lauko tualetai dar nesitraukia iš mūsų buities.
Valio Staburo nuotrauka

Kupiškyje, daugelyje rajono didesnių kaimų, gyvenviečių vykdant europinius vandentvarkos projektus yra nutiestos naujos vandentiekio trasos, įrengtos nuotekų valymo sistemos. Tereikia gyventojams patiems prie jų prisijungti. Tačiau dar ne visi kupiškėnai turi tokią galimybę. Vieni su tuo yra susitaikę, kiti buities palengvinimo klausimą nuolat iškelia valdžios atstovams, treti nieko nelaukia ir savo lėšomis bando pagerinti savo gyvenimą.

Nesulaukia patogumų

Vienas Kupiškio Stoties gatvės gyventojas (redakcijai pavardė žinoma) papasakojo, kad ne kartą buvo kreiptasi į rajono Savivaldybę dėl vandentiekio ir nuotekų sistemos įvedimo. Jos neturi dalis šios gatvės gyventojų. Pasak vyriškio, buvo padaryta schema ir prašyta Savivaldybės, kad ji padėtų gyventojams įsivesti šiuos buities patogumus. Jų prašymas buvo priimtas, net kažkokie matavimai atlikti, bet tuo viskas ir baigėsi. Vyriškis pats kelis kartus buvo nuvykęs į Savivaldybę pasiteirauti, ar tie reikalai nors kiek pasistūmėjo į priekį. Ten jis buvo patikintas, kad Stoties g. vandentvarkos problemos nepamirštos. Deja, prabėgo šešeri metai, o šie reikalai nepajudėjo nė per nago juodymą.

Lems europinis finansavimas

Pasak Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjo Mažvydo Šalkausko, per pirmąjį vandentvarkos projektų įgyvendinimo etapą buvo nutiesti magistraliniai vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklai Kupiškio Muziejaus g., P. Pajarskio g., P. Matulionio g., S. Dariaus ir S. Girėno g., Kapų g., Aukštupėnų gyvenvietėje, o Piliakalnio g. ir Kalnelio g. – tik vandentiekis.

Antrasis vandentvarkos projektų įgyvendinimo etapas turėtų prasidėti 2014-2020 m. Šiuo laikotarpiu turėtų būti vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklai įrengti bei išplėsti Noriūnuose, Subačiuje, Šimonyse ir šie darbai toliau tęsiami Kupiškyje. Tuomet galbūt ir likusieji Stoties g. gyventojai sulauks buities patogumų.
Projektai bus įgyvendinti, jei tam atsiras lėšų. Kol kas neaišku, ar šiems tikslams Lietuva gaus Europos Sąjungos finansavimą.

Reikia ir gyventojų pastangų

UAB „Kupiškio vandenys“ direktorius Albertas Audickas tikisi, kad iki 2020 m. ne mažiau kaip 95 proc. miesto gyventojų turės realią galimybę nesunkiai prisijungti prie vandentiekio ir nuotekų šalinimo centralizuotos sistemos. Ar bus įgyvendintas antrasis vandentvarkos etapas, priklausys, jo nuomone, nuo Vyriausybės, nuo Aplinkos ministerijos pozicijos bei sprendimų. „Ar gyvensime civilizuočiau, lems ir pačių gyventojų apsisprendimas. Šiuo metu dar ne visose sodybose, pro kurias nutiesti magistraliniai tinklai, yra įvestas vandentiekis ir nuotekų valymo sistema. Įvadus gyventojai turi įsivesti už savo lėšas. Be to, ir ateityje ne visas šalutines gatveles pasieks magistraliniai tinklai, nutiesti už europines lėšas. Reikės ir mūsų pačių indėlio. UAB „Kupiškio vandenys“ kartu su Savivaldybe, remdamiesi rajono Tarybos sprendimu, tokių gatvelių gyventojams gali padengti 50 proc. šalutinio magistralinio tinklo tiesimo išlaidų. Šia lengvata kol kas tepasinaudojo Kupiškio č„žuolų ir dalis Ugniagesių gatvių gyventojų. Buvo parengti du projektai – 14 ir 8 kiemams. Vienas jau visiškai įgyvendintas“, – dalijosi aktualijomis A. Audickas. Jis pridūrė, kad antrajame darbų etape planuojama ir miesto lietaus kanalizacijos tinklų rekonstrukcija. Ji apverktina ir miesto centre, ir Technikos, Kalkyno, Sodų bei kitose gatvėse, kelis dešimtmečius nekeista.

Pasiteiravus apie vieną iš alternatyvų – autonominę buitinių nuotekų valyklą, UAB „Kupiškio vandenys“ vyr. inžinierius Vidas Zulonas teigė, kad tokią įsirengti žmogui brangiai kainuoja. Be to, ją pačiam reikia valyti, sekti dumblo lygį, stebėti, ar neteršiama aplinka. Šių įrenginių savininkus kontroliuoja ir aplinkosaugininkai. O investavus kelis tūkstančius ir prisijungus prie magistralinių nuotekų tinklų gyventojui nebelieka tų rūpesčių. Be to, ir mokestis už nuotekas šiuo metu nėra didelis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video