2024/04/24

 

Vėtra labiausiai krėtė per elektrą

Vėtros išbandymų neatlaikė net ir stiprūs medžiai.
Autorės nuotrauka

Išlaužyti medžiai, nuplėšyti namų stogai ir daugiau nei 4 tūkst. vartotojų be elektros. Toks šeštadienio rytas Kupiškio rajone išaušo po naktį praūžusios vėtros.

Penktadienio naktį siautėjusio vėjo gūsiai, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, kai kur viršijo net 30 metrų per sekundę ir daugiau, pasiekė stichinį lygį. Po tokių gamtos pokštų visuose šalies rajonuose pridaryta aibės nuostolių.
Medžiai su šaknimis virto, lūžo jų šakos, plyšo nuo stogų danga ir Kupiškio rajone. Šeštadienio paryčiais Kupiškio rajono priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai aštuonis kartus vyko nuo kelių šalinti medžių. Kai kurie jų virto tiesiai ant elektros laidų ir sutrikdė elektros tiekimą.

„Lesto“ atstovo spaudai Ernesto Naprio duomenimis, dėl praūžusios vėtros be elektros šeštadienio rytą liko 4300 vartotojų. Daugiausia elektros gedimų užfiksuota Laičiuose, Virbališkiuose, Keginiuose, Šepetoje, Šimonyse, Bakšėnuose ir Rudiliuose.
Pirmadienio rytą be elektros dar buvo likę 350 vartotojų.
„Gedimų visuose rajonuose buvo labai daug. Po audros visą parą dirbo 300 operatyvinių mūsų komandų, kurios tvarkė ir stulpus, ir nutrauktus laidus. Buvo paskelbta ekstremali padėtis“, – „Kupiškėnų mintims“ sakė E. Naprys.

Šiuos darbus darbuotojams apsunkino oro sąlygos. Šlapias dirvožemis trukdė skubiai privažiuoti prie gedimų vietų, kelius užtvėrė nuvirtę medžiai.
Nuostoliai, pasak E. Naprio, bendrovei „Lesto“ dar skaičiuojami, bet jau aišku, kad jie bus labai dideli. Tokios nuostolingos audros įmonė neturėjo jau porą metų.

Elektros vartotojų prašoma supratimo ir kantrybės, pasirūpinti savo ir aplinkinių saugumu. Pastebėjus nutrūkusį elektros energijos oro linijos laidą ar elektros energijos linijos atvado laidą, jokiu būdu negalima priartėti prie jo arčiau kaip 8 metrus. Negalima liesti ant žemės ar automobilių nukritusių laidų.

Negalima artintis ir liesti ant elektros energijos laidų užvirtusių medžių, kadangi jie taip pat gali būti pavojingi žmogaus gyvybei. Siekiant padėti nuo elektros srovės nukentėjusiam žmogui, būtina laikytis atsargumo ir iškviesti greitąją medicinos pagalbą telefonu 112.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video