2024/04/25

 

Mygtukų pagalbos ateitis – miglota

Vieno mygtuko pagalba Budrionių kaimo gyventojai Onai Birutei Budrienei labai reikalinga.
Autorės nuotrauka

Ne vienerius metus Kupiškio vienkiemius saugoję vieno mygtuko pagalbos įrenginiai per tą laiką tapo nebetinkami, sugedo ir dabar rajono komisariatas dalija naują tokių aparatų siuntą. Gyventojai įspėjami, kad ši pagalba tikrai veiks tik iki šių metų pabaigos. O ar vėliau juos lėšų stingantis Policijos departamentas ryšis finansuoti, dar neaišku. Mat šie aparatai brangiai kainuoja, o jais naudojamasi itin retai.

Nauji aparatai

Vieno mygtuko įrenginiai atokesnių vienkiemių gyventojams pradėti dalyti dar 2007-ųjų pavasarį. Tokio aparato tikslas – spusteldamas mygtuką žmogus gali išsikviesti policiją, ugniagesius ar medikus.

Kupiškio rajone iki šiol tokia pagalba naudotis galėjo 16 vienkiemių. Per penkerius metus aparatai sugedo, o dėl finansavimo problemų ne visada veikė. Pradžioje už jų naudojimą mokėjo Policijos departamentas, vėliau šias išlaidas dengė rajono Savivaldybė.
O šiais metais jau kalbama apie šios paslaugos nutraukimą visoje Lietuvoje. Mat brangiais aparatais žmonės naudojosi labai retai.

Tik kartą per mėnesį ar dar rečiau mygtuko būdu pagalbą išsikviesdavo ir kupiškėnai. Tačiau nepaisant to šį rudenį mygtukų pagalba Kupiškio rajone vėl atgaivinta. Rajono komisariatas gavo dešimt naujų aparatų, kuriuos išdalijo visų seniūnijų gyventojams.
Ketvirtadienio popietę su vienu tokiu įrenginiu rajono policijos komisariato Viešosios policijos Prevencijos poskyrio viršininkas Džeraldas Baliūnas vyko į Budrionių kaimą Subačiaus seniūnijoje. Čia viduryje laukų ir miškų stovinčioje sodyboje gyvena pensininkė Ona Birutė Budrienė.

Ši moteris ir anksčiau naudojosi vieno mygtuko pagalbos įrenginiu, tik senasis aparatas sugedo ir nustojo veikęs.

Už saugumą ir pati susimokėtų

Per penkerius metus jai vieną kartą tokiu būdu teko kviestis policijos pareigūnus. O. B. Budrienė pasakojo, kad tuomet jos atokiame vienkiemyje ėmė sukiotis įtartini asmenys. Moteris paspaudė mygtuką ir per 15 minučių sulaukė reikalingos pagalbos.
„Čia tarp miškų dažnai pravažiuoja žmonės ir su mašinomis, ir keturračiais. Dienos metu baisu nebūna, bet naktį vienai nejauku“, – sakė O. B. Budrienė.

Paaiškinus, kaip naudotis naujuoju, tobulesniu aparatu, Budrionių vienkiemio gyventoja taip pat buvo įspėta, kad ši pagalba veiks tik iki šių metų pabaigos. O kas laukia kitais metais, dar neaišku.

„Iki naujų metų visa tai finansuos policija. Ar aparatai veiks 2013 metais, kol kas niekas nežino. Viskas priklausys nuo finansavimo. Jau sausio mėnesį pasidomėkite, ar mygtuko pagalba dar veikia“, – moteriai paaiškino D. Baliūnas.
O. B. Budrienė teigė, kad jai pagalba labai svarbi ir, jei reikės, pati susimokės mokestį už šią paslaugą. Ji mėnesiui vidutiniškai kainuoja apie 24 litus.

„Šiais aparatais žmonės naudojasi retai, bet tai nėra blogai – vadinasi, žmonėms nieko nenutiko. O vieno mygtuko įrenginio pagalba reikalinga – suteikia gyventojams saugumo jausmą. Jais naudotis labai paprasta, todėl jie tinka senyviems, neįgaliems asmenims“, – teigė D. Baliūnas.

Vieno mygtuko įrenginio pagalbos projektas įgyvendinamas 32 šalies savivaldybėse. Jose įrengti 456 aparatai, kuriuos aptarnauja Apsaugos centras Vilniuje.
Policijos departamento duomenimis, dažniausiai įrenginiais teikiama medikų pagalba.
Nuo 2007 metų kovo mėnesio iki 2011 metų birželio 1 dienos tokių iškvietimų būta 250, antroje vietoje – policija – 229. Trečioje vietoje – gaisrinė – 18 iškvietimų. Iš viso – 497.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video